NA KOŽO

Kolumna Darinke Pavlič: Bobu bob

Pri politikih pot v odhod nakažejo volivci na volitvah, pogosto tudi katastrofalno nizki rezultati vmesnih preverjanj njihovih preferenc.
Fotografija:
Odpri galerijo

Športniki praviloma sami začutijo, kdaj je čas za zaključek tekmovalne kariere. To jim pove utrujeno telo, rezultati. Če tega ne zaznajo, jim to povedo navijači, trener, direktor kluba. Pri glasbenikih alarm za odhod zvoni ob vse bolj praznih dvoranah, slabi prodaji cedejk. Če še to ne deluje, je tu menedžer. Pri politikih pot v odhod nakažejo volivci na volitvah, pogosto tudi katastrofalno nizki rezultati vmesnih preverjanj njihovih preferenc. Če to ne deluje, so tu organi stranke.

Malo morgen. V teh dneh lahko sledimo dogajanjem v stranki Desus, kjer se pripravljajo na volilni kongres. Njen večni predsednik je že pred časom zagotavljal, naj se državljani in državljanke nikakor ne bojimo, da ne bi bil ponovno izvoljen, četudi gre za predčasne volitve. V to ga silijo prav nezadovoljstvo in pritiski zaradi skrb vzbujajoče nizke podpore, ki jo stranka že dlje beleži. Prvi resni udarec so bile lanske državnozborske volitve, kjer je Desus prepolovil število poslancev in pristal pri petih, ter letošnje evropske, kjer je bil rezultat nič.

Kljub temu predsednik stranke Desus ostaja samozavesten, ne izgublja volje in energije. Uresničuje tudi napovedi tistih, ki so ob zahtevi za sklic volilnega kongresa napovedali, da bo zaradi lastnih interesov sklic zavlačeval, v tem času pa »poskušal pomesti z morebitno konkurenco protikandidatov«. In glej ga, zlomka. Jasnovidci so imeli prav.

V stranki Desus je namreč kadrovska komisija izrazila vsebinske zadržke do edinih dveh kandidatov, ki želita stranki ponuditi nov način vodenja, nove vsebine, programe, pristope. Državljani smo kaj puhlo obrazložitev komisije razumeli, kot da se s kandidaturo oba nesramno postavljata v opozicijo aktualnemu predsedniku in kako si to vendar drzneta!

Izvirni greh za današnjo žalostno nizko podporo stranki Desus, s teoretično največjo volilno bazo, sploh ni njen predsednik. On je le posledica. Izvirni greh je v svetu stranke. Ta bi že lani predsedniku ob njegovem odkritem priznanju vseh volilnih napak, in teh res ni bilo malo, lahko prav olajšano pritrdil. Kaj cesar ni gol in bob ni več bob?

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije