NA KOŽO

Kolumna Boštjana Fona: Večplastni užitek

Ko odrasteš, te nihče več nikamor ne sili in prepričuje, da je šport zdrav in pomemben.
Fotografija:
Odpri galerijo

Bolj ko se ti nabirajo izkušnje, bolj ko se človek stara, spoznava, da je s športom tako kot z ženskami. Čeprav imaš eno, jih je še veliko okoli tebe, ki bi jih bilo vredno okusiti. Sploh take, ki se nehote prismukajo mimo. Take so še najbolj sočne. S športom je enako. Žal te starši mladega vlečejo v športno panogo, ki je njim najbolj všeč, in so prepričani, da je najboljša za tvoj razvoj. Treningi so enaki, kot če si v pevskem zboru. Nekdo močno zmajuje nad teboj in tvojim početjem, sam osebno pa niti najmanj ne veš, kaj sploh tam počneš. Nato pridejo leta pubertete, športni heroji lokalnih aren so na taki poziciji kot najbolj seksi sošolka. Na pijačo je morda še šla. Več? Ni bilo mogoče.

Ko odrasteš, te nihče več nikamor ne sili, ne poriva in prepričuje, da je šport zdrav, potreben in pomemben. Pravijo, da ti z leti iz riti pride v glavo kakšno spoznanje. Začneš izbirati svojo, sebi všečno športno panogo. Šport, ki si ga sam izbral, te najprej premami, nato osvoji in daje neslutene užitke. Brez prisile, brez trenerjev. Fino se imaš. Glede na razpoloženje in vreme si lahko izbereš termin treninga ter količino. Se vmes zabavaš, spoznavaš druge ljudi in ne nazadnje, ko se ene športne panoge naveličaš, skočiš v drugo. Brez težav. Sam sem si na podstrešje obesil boksarsko vrečo. Ne da bi se na stara leta učil natančno merjenih udarcev ali si nabiral mišice. Tega ne potrebujem. Določene pretepaške izkušnje imam iz kolektivnega športa, ki sem ga uganjal s palico in ploščkom. Če bi pri svojih letih postal kot tridelna omara, bi bilo videti smešno. Boksarski treningi so zanimivi, polni so akcije in ponudijo del posebne izkušnje. Tudi varno je, saj te s stropa obešena vreča ne kresne nazaj čez nos.

Radovednost me je posadila tudi na cestno kolo z ukrivljenim krmilom. Hitrost, ki jo dosežeš s pomočjo lastnih nog, je bolj omamna kot taka, ki jo pridobiš sedeč na motociklu. In prav med potepanji po asfaltu sem začel izpod čelade škiliti okoli. Vse več lepih deklet in luštnih žensk sedi na kolesih. Da se marsikateri pospravim v zavetrje za nekaj časa, ne bom odkrival. Naj rečem le to, da je rekreacija res večplastni užitek.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije