NA KOŽO

Kolumna Boštjana Fona: Srečno 2019!

Že od oktobra jih imajo na policah, te osladno kičaste izdelke za novoletne praznike.
Fotografija:
Odpri galerijo

Cenjene bralke, spoštovani bralci in nadvse ljubki bralčki našega največjega podalpskega dnevnika, v prihajajočem letu vam želim vse najlepše in da bi se vam dogajale le lepe zgodbe. Ob tem vam privoščim najbolj sočen silvestrski poljub. No …?

Zagotovo menite, da sem rahlo, če ne precej, usekan! Tik po prazniku vseh svetih in še pred prihajajočimi pomembnimi datumi od martinovega, prek županskih volitev, Miklavža, dneva samostojnosti in enotnosti ter božiča, že objemam za silvestrovo. Ne, ne želim biti prvi, pa najpomembnejši takisto nočem biti. Kje pa! Vendar sem spoznal, da je napočil čas, ko je že zima. Ni še, bedak podpisani! Odgovorim, da koledarsko zagotovo ni. Tudi naravno ne. Trgovsko pa je že! Napočil je termin, ko se prodajajo kitajske lučke z različnimi ritmi osvetlitev, umetna novoletna drevesca in z vonjem cimeta goreče svečke. Za smrkoline se je lahko kupila čokolada, ovita v ovojni papir s podobami dedka Mraza, snežakov, jelenčka Rudolfa in Božička, že ko sem za pokojne nabavljal sveče. Tri dolgo goreče, eno oljno, dva Božička brez lešnikov, tri snežake iz marcipana in šopek krizantem, prosim, sem govoril že konec oktobra.

Trgovci so le toliko uvidevni, da ne vrtijo tiste izprane in zlajnane Za božično noč in ponarodele Alfija Nipiča od silvestrskega poljubovanja. A ne bodo dolgo zdržali! Ker jih imajo že od oktobra na policah, te osladno kičaste izdelke za novoletne praznike. Veliko njih. Pogumno so se vrinili v dneve, ki so namenjeni peki kostanja, pokušanju mošta ali prvega vina ter kisanju zelja. Popusti za upokojence, pa točke in pikice, odstotki za do blagajn dostavljenih kuponov in boni za odbitek od primarne cene so mamljiva vaba za prodajo novoletnega kiča. Ne le penzijo in plačo v dvanajstem mesecu leta, z umno nastavljenimi artikli na policah za novoletne praznike nam prefrigani trgovci vlečejo denar iz žepov že ob novembrski pokojnini, socialni pomoči in plači. Tisti preprodajalci, ki imajo največja jajca, so mi velikonočna jajčka z zajčki vred letos prodajali sredi januarja. Ker sem jim nasedel, sem, ovca potrošniška, letošnjo prvo čokolado, ovito v papir Božička, nabavil že sredi oktobra, čeprav ji rok uporabe preteče, preden se bo 2018 prekobalilo v 2019. Zatorej novoletno voščilo, še preden je sveti Martin spremeni mošt v vino.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije