Boštjan Fon
NA KOŽO
Objavljeno 09. januar 2019 22.40 | Posodobljeno 09. januar 2019 22.40

Kolumna Boštjana Fona: Nimajo mnenja

Brez težav bi napisali stavek, ki je opisan za tako situacijo v učbeniku. Tega niso storili. Ker tisto ni njihovo mnenje.

Se splača osnovnošolce, sploh te iz nižjih razredov, pitati z nekimi trdimi resnicami? Bolj prijetno je čvekati z njimi. Skozi besedne izmenjave lahko odkrivamo tako pot na Mars kot smer do čiste dobrote človeškega srca. Domov so četrtošolci pred kratkim prinesli test iz predmeta, pri katerem se ukvarjajo s pojmom družine. Treba je narediti popravo. Mnogi je ne bodo nikoli napisali. Starši jim ne dovolimo pisanja poprave in na ta način izražamo nestrinjanje z obstoječim šolskim sistemom. Zakaj tihi upor? Otrokom za popolno in iskreno resnico pri enem izmed odgovorov niso bile podeljene točke. V preizkusu znanja so jim opisali nekakšno nevsakdanjo kombinacijo s področja družbenega življenja in jim ob tem zapovedali, naj napišejo svoje mnenje. Nimajo ga. Tako je bilo napisanih veliko odgovorov. Niso lagali. Brez težav bi napisali stavek, ki je opisan za tako situacijo v učbeniku. Tega niso storili. Ker je o natisnjenem prepričan nekdo drug.

O tem, da četrtošolcem v šolskih klopeh servirajo pojem družine, kot ga v Evropi več stoletij zagovarja religija, nima smisla parlamentirati. Nimam živcev razlagati, da smo v 21. stoletju. Grmade so že nekaj časa ukinjene in natezalnice takisto. Ko na svet gledaš malček bolj liberalno, čeprav še vedno domoljubno, si upaš spoznati družino štirih moških. Starejša sta poročena, fantka po smrti pravih staršev posvojena. Stisnil sem dlan dekletoma, ki se trudita z dvema malčicama. Nihče od najmlajših ni zajavkal, se potožil nad kruto mu usodo, ker njihovi ta stari niso tako kot drugih sošolcev starši. Velikokrat, prevečkrat, pa sem opisoval tegobe in človeškemu rodu nedostojne svinjarije, ki so jih morali prestajati otroci v klasičnih familijah. Ata stalno pod gasom, mati živčna razvalina, deca zanemarjena, v obupnem stanju. Videl sem jih trpečih teles, polnih modric in še bolj razbitih dušic, nad katerimi se je izživljal izkrivljen um teh, ki naj bi jih ščitili in jih crkljali. Ampak so bili pa starši, kot je opisano v četrtošolskih učbenikih. To pa!

Šolski sistem naše otroke trpinči, jih duši in stiska za vrat. Tokrat dodajam še eno značilnost: posiljevanje s tujim mnenjem. Če se poslanci pri kakšnem sklepu vzdržijo in nimajo mnenja, niso sankcionirani. Četrtošolci so bili ob točke pri testu, ker so pošteno priznali, da svojega pač nimajo.
Deli s prijatelji