NA KOŽO

Kolumna Bojana Budje: Vas je kdo zadnje dni povprašal po počutju?

Zgolj štirje odstotki Slovenk in Slovencev zase menijo, da jih daje takšna ali drugačna bolezen.
Fotografija:
Odpri galerijo

Nič čudnega, če vas je v minulih dneh kdo povprašal po počutju. Na koledarju je bil namreč izpisan svetovni dan zdravja. Najbolj unikatno smo ga kajpak obeležili Slovenci; z množično samoodpovedjo delovnega razmerja družinskih zdravnikov. Ker da so preobremenjeni in za svoje delo premalo plačani. Kot pač vsakdo v nekdaj idilični deželici pod Alpami. Toda, ali res?

Zadnja relevantna analiza kaže, da je povprečna dnevna delovna obremenitev splošnega zdravnika pri nas natanko 390,04 minute. Ali 6 ur in pol. Obisk ordinacije v poprečju traja 6,93 minute. Nekolikanj drugačni so podatki zavoda za zdravstveno zavarovanje, po katerih je lani en obisk zdravnika bojda trajal 9,3 minute. Veliko ali malo? Odgovori se ponujajo onkraj meje. Po trajanju obiska pri dohtarju je Slovenija v varni družbi Katarja, Brazilije, Nemčije, Španije, Estonije, Velike Britanije. Ogromno pa je držav, kjer imajo zdravniki veliko manj časa za paciente kot pri nas. Denimo v Avstriji, koder povprečni obisk ordinacije traja vsega pet minut! Pri Orbanu le minutko več. Bi rekel, da trditev o silni preobremenjenosti vsaj po teh številkah sodeč ne pije vode. Dodatno, ker podatki zdravstvenega zavoda kažejo, da lani kar 335.000 oseb – torej slaba petina zavarovancev! – ni obiskalo svojega osebnega zdravnika niti enkrat samkrat. Vključno z mano. Četudi je nadvse prijazen in ustrežljiv. Slovenci smo pač pregovorno narod, ki se ima za zdravega. Te dni objavljena raziskava svetovnega združenja Win International celo kaže, da zgolj štirje odstotki vprašanih Slovenk in Slovencev zase menijo, da jih daje takšna ali drugačna bolezen. Vsi preostali so po lastni presoji zdravi. Taki običajno tudi zdravnika ne potrebujejo.

Eno z drugim in tretjim napeljuje na sklepanje, da slovenski zdravniki torej le niso tak svetovni unikum. Vsaj po preobremenjenosti s pacienti ne, nemara so med najglasnejšimi. Ali pa obremenjeni še s čim drugim. Kajti ustvariti mit, kako težko je priti do tebe, kako zelo zaseden si, ni nujno tudi slabo. Zna biti celo donosno. Plačljivo kar v zlatih palicah. O tem prav danes pišemo na nekem drugem mestu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije