NA KOŽO

Kolumna Bojana Budje: Medo ali medved

Novodobno hamletovsko vprašanje v deželici pod Alpami je danes medo ali medved.
Fotografija:
Odpri galerijo

Nadvse ljubko zveni besedica medo. Ko, če nam jo izreče naša najdražja, se topimo od sreče in ugodja. Medo moj sta besedi, ki nas popeljeta v stanje blaženosti, konča se lahko tudi v postelji. Drugače je, ko medota poimenujemo s pravim nazivom. Beseda medved je malone žaljivka. Logično. Predstavlja enega največjih sesalcev iz reda zveri, ki ga poosebljajo velika lobanja, močne noge, kratek rep in kajpak kožuh. Ter nekaj sto kil. In ti, taki medvedi so v prvih ponovoletnih dneh na Slovenskem zakuhali pravo vojno. V kateri – kot pač vojnam pritiče – gre za življenje ali smrt. In to prekleto resno. Če zmagajo medvedi, ne bo kmetov, če zmagajo kmeti, ne bo medvedov.

Tako nekako. Za vojno stanje je neposredno krivo ustavno sodišče, ki je zadržalo odlok okoljskega ministrstva o odvzemu 200 medvedov iz njihovega okolja. Kar pa domače pomeni, da naj bi jih lovci v letu gospodovem 2019 postrelili 175, 25 naj bi jih odšlo v večna lovišča po bolj naravni poti. A je miločuteča nevladna organizacija Alpe Adria Green zagnala vik in krik, medved je za njih pač ljubki medo. Očitno tudi za ustavne sodnike. Resnica pa je kruta, neusmiljena. V času slovenske osamosvojitve je bilo po naših gozdovih kakih 350 kosmatincev, štetje leta 2007 se je ustavilo pri številki 430, leta 2015 jih je bilo že 600, predlani celo 750. Če ne bo odstrela, jih bo prihodnje leto po slovenskih gozdovih in vaseh lomastilo že 950. Domala tisoč. Kmetje so na nogah, kočevski in notranjski tako rekoč v luftu. Medvedi jim domala vsakodnevno koljejo živino, uničujejo pridelke, prevračajo smetnjake in čebelnjake, vse bolj ogrožajo celo človeška življenja. Na stran kmetov se je postavila tudi stroka, da sobivanje medveda in človeka brez odstrela preprosto ni mogoče, pravijo. Nalijmo si čistega vina. V Sloveniji letno postrelimo 35.000 srn, kakih 8000 primerkov jelenjadi, 10.000 divjih prašičev, da ne naštevam naprej. Le medvedov ne bi smeli. Ker so zaščiteni kot medvedi? Spomnim se celo primera izpred nekaj let, ko je bil fotograf, ljubitelj narave in živali, kaznovan z 240 evri, ker je v gozdu tresočih se rok nekako pofotkal kosmatinca. Bojda je kršil zakon o ohranjanju narave, ki prepoveduje vznemirjanje živali. Halo?!

V stilu biti ali ne biti je tako danes novodobno hamletovsko vprašanje v deželici pod Alpami medo ali medved. Razsodili bodo ustavni sodniki. Halo?!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije