NA KOŽO

Kolumna Bojana Budje: Jugo s severa

Da se o vremenu največ pogovarjajo Angleži, so si kajpak izmislili Angleži sami.
Fotografija: FOTO: Facebook
Odpri galerijo
FOTO: Facebook

Da se lepega vremena in sitega trebuha človek naveliča, pravi ljudski pregovor. Nisem prepričan. Za poln želodec pa sploh ne. Še lepega vremena se letos navzlic poletnemu juliju očitno ne bomo preobjedli. Ujme, kakršnih krajani ne pomnijo, se domala vsak dan selijo z Gorenjskega na Dolenjsko, iz Prekmurja na Obalo in obratno. Za njimi pa razdejanja, žalost, obup. Zimska služba je na delu tudi sredi poletja. Denimo ondan v Velikih Laščah. Narava nam sporoča, da je vrag odnesel šalo. Če je še pred nekaj leti veljalo, da je vreme zgolj priročen pripomoček za boljšo prodajo tako imenovanega rumenega tiska, so dež, sonce, mraz, vročina, megla, suša, veter, orkan, toča, tajfun, tromba, poplave danes naslovne teme tudi resnih medijev. Ako takšni v deželici pod Alpami sploh obstajajo.

Vreme postaja naša usoda. Zdaj je že vsem jasno, da planet Zemlja zavoljo naravnega in nenaravnega segrevanja ozračja, tal in oceanov nepreklicno in za vselej zapušča ciklična obdobja ledenih dob ter se podaja v globalno otoplitev. Poletja v Ljubljani naj bi se denimo po v četrtek objavljeni študiji do leta 2050 ogrela za neverjetnih 8 Celzijevih stopinj. Najbolj na svetu!

Znanstveniki, pri vremenu ne moreš mimo njih, celo trdijo, da se bosta Arktika in Antarktika nekoč stopili. In če bodo pod vodo izginile Benetke pa Maldivi, bodo tudi Koper, Izola, Piran, Ankaran. Nekoč. Koliko je do tja, ne ve nihče. Bolje tako. Na dolgi rok smo tako vsi in vse mrtvi. Vreme gre svojo pot. Na njej padajo toplotni rekordi, dogajajo se zgodovinske zgodnje žetve, površina ledenikov se alarmantno zmanjšuje, ponekod se za prve avgustovske dni napovedujejo trgatve grozdja. Ter še in še. Vremenske napovedi so pomembno življenjsko poročilo. Vse bolj. To, da se o vremenu največ pogovarjajo Angleži, so si kajpak izmislili Angleži sami; tudi drugi vremensko niso čisto mutasti in bebavi. Vzemi jim vremensko napoved, vzameš jim košček življenja. Vzameš jim vednost, kakšen bo jutrišnji dan.

Tudi zato me čudi, da je napovedovanje vremena na naših teve komercialkah še vedno bolj kot ne šov. Pomembnejša od prognoze sta globina dekolteja napovedovalk in primerna poudarjenost oblin. Pri teh damah pravzaprav nikoli ne vem, ali jim bo uspelo speljati vremensko zgodbo do konca. Ker se ne morejo odločiti, ali se kažejo ali napovedujejo. Doslej se je nekako izšlo. Mimogrede pa sem od njih izvedel še, da je burja vetrič, da jugo prihaja s severa ter da ima nekaj boforjev tudi bonaca.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije