NA KOŽO

Kolumna Bojana Budje: Evrojackpot

Evrovolitve so pravi evrojackpot. Lističe zanj bomo izpolnjevali čez natanko štiri mesece.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ja, tudi letos bomo imeli volitve. Prestižne, take, ki izvoljencem prinašajo daleč največ cvenka. In to za praktično nič dela, le voziti se bo treba tu in tam med Ljubljano in Brusljem. Biti evroposlanec je nekaj sanjskega, dano le osmerici srečnežev. Ne bo me presenečalo, če bo kandidatov za bruseljski oktet toliko, kot bodo javnomnenjske ankete za tisto nedeljo, 26. maja, napovedale volivcev. Ker so možnosti za izvolitev majhne, dane le osmerici, Slovencev volitve v evroparlament pač ne zanimajo pretirano. Leta 2014 se nas je na volišča odkotalilo pičlih 24 odstotkov, bolj ali manj torej bližnja in daljna žlahta tistih, katerih goreča želja je bila vsakomesečno mlatiti devet jurjev plače z nekaj tisočaki vnaprej zagotovljenih dodatkov. Ni slabo.

Pred petimi leti smo volivci tako nepozabno osrečili Igorja Šoltesa, Lojzeta Peterleta, Tanjo Fajon, Iva Vajgla, Franca Bogoviča, Milana Zvera, Romano Tomc in Patricijo Šulin. Imena navajam, da se nemara lažje spomnite kakšnega bruseljskega dosežka koga od naštetih, kakšnega stavka, besede, ki bi nam preostalim Slovenkam in Slovencem prinesli kar koli boljšega, spodobnejšega, vedrejšega, lepšega pod kiklo mame EU. Moj spomin je očitno prekratek, zato se bom s pohanim piščancem in pripadajočo prilogo oddolžil slehernemu, ki me uspe prepričati o čem takem. Če sem natančen, znaša osnovna bruto plača evropskega poslanca natanko 8757 evrov, poleg nje jim vsakomesečno pripada 4491 evrov nadomestila splošnih stroškov, ki jih ni treba dokazovati, kot pika na i pa jim gre za vsak odsluženi mandat še dodatnih 1500 evrov evropske pokojnine. Da dnevnic, sejnin in vseh drugih podrobnosti ne naštevam. Peterletov Lojzek, ki bo čez štiri mesece oddelal svoj tretji mandat, bo s 4500 dodatnimi evri eden bogatejših slovenskih penzionistov. Ako mu bo sreča 26. maja znova mila, se lahko ustavi celo pri številki 6100, kolikor znaša najvišja evropenzija. Za kaj že? Kaj smo spremenili? Na koga ali kaj vplivali?

Evrovolitve so postale pravi evrojackpot. Lističe zanj bomo izpolnjevali čez natanko štiri mesece. Dobitnikov bo osem, sam pa bi jackpot najraje pravičniško razdelil med one, ki se jim o gornjih številkah še sanja ne. Petletni izplen bi bil enak, sreča in veselje pa iskrenejša. Da pravice ne omenjam.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije