NA KOŽO

Kolumna Bojana Budje: Drogirani

Marihuana se mi zdi manj trda droga kot oblast, na katero so večinsko priklopljeni naši politiki.
Fotografija: FOTO: Amir Cohen/ Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Amir Cohen/ Reuters

Dobra tri leta je, odkar so Socialni demokrati v zakonsko proceduro vložili papir, po katerem bi lahko vsak polnoletni državljan v lekarni kupil do deset gramov konoplje na dan. Kajpak v zdravstvene namene. Pa iz te moke ni bila zamesena ena sama štruca kruha. Esdeju so očitali ceneni populizem in še kaj. Bojim se, da bo tako tudi sedaj, ko o podobnem razmišljajo v LMŠ. Četudi, roko na srce, imajo nekaj več možnosti, Marjan pač zna presenetiti. Po Šarčevo, to je že dokazal.

Pravo ime za marihuano je kanabis; skriva se v konoplji, rastlinskem rodu, poimenovanem Cannabis. Je večkratno nevarna, to vemo. Ni pa še dokazano, koga ali kaj bolj ogroža: ali nas ljudi ali nemara alkoholno in tobačno industrijo, farmacevtske gigante, kemične korporacije. Bržkone tega ne bomo izvedeli; preveč interesov je v igri.

Zaprmej pa postaja vsakdanji življenjski sopotnik naše mladeži. Evropski center za spremljanje zasvojenosti je te dni objavil poročilo, po katerem je že 96 milijonov Evropejcev poskusilo kakšno od prepovedanih drog, zdravi se jih tačas 1,2 milijona.

Kokaina je vse več, lani ga je denimo snifalo 2,6 milijona mladih eujevcev, največ v Belgiji in Španiji. Na srečo – resda se sliši čudno – je med Slovenci najbolj razširjena droga konoplja. A pozor! Marihuane je med mladimi vse več, zadnja raziskava je pokazala, da se z njo v deželici pod Alpami zadeva že vsak drugi sedemnajstletnik. Pri čemer punce le malenkostno zaostajajo. Na znamenitih maturantskih izletih pa postaja kajenje kanabisa domala obvezni ritual, uradni podatek govori o dveh tretjinah mladih, ki na poti do Grčije iščejo dodatno blaženost v opojnem dimu konoplje. Jeba je, ker prinaša marihuana tudi nekaj zdravja. Dokazanega. Sicer njene uporabe v medicinske namene ne bi legalizirali že v denimo 28 zveznih državah ZDA, tudi v Kanadi, že pred štirimi leti celo pri naših večnih južnih kockastih tekmecih. Sedanji posel s konopljo nekateri primerjajo kar z razcvetom interneta leta 1997, verjeli ali ne, svetovni trg zakonite konoplje naj bi bil do leta 2025 težak že 146,4 milijarde (!) dolarjev. Temu baje ne bo moč ubežati.

Argumenti so torej za in proti. A legalizacija prinaša nadzor. Sedaj ga ni. Prinaša tudi zavedanje, ki ga danes ni. Tako na oko bi rekel, da je marihuana vseeno manj trda droga kot oblast. Na katero so večinsko priklopljeni naši politiki.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije