KOLUMNA

Kolumna Aleša Čakša: Našel sem ravnovesje

Zadovoljen sem, da mi je ritem prehran-jevanja in telovadbe zlezel pod kožo.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

V zadnjih letih sem prehodil, recimo ji, zanimivo pot zdravja. Pred dobrimi desetimi leti se me je namreč polotila hipohondrija. Nisem si znal razložiti, zakaj se je zgodila, odvračal sem možnosti težjega stresa ali depresije. Zdaj vem, da se je zgodila zaradi stresa in čisto malo tesnobe. In zanesljivo ugotovil, da hipohondrija ni šala. Je namreč strah pred smrtjo. Takrat sem se je krepko bolj bal kot danes. Saj ne, da se danes smrti ne bojim, le bolj pomirjen sem ob misli nanjo, bolj razumen. Je dejstvo, ki mu nihče ne uide.

FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images

Lahko pa naredim čim več, da dolgo živim. To je moj cilj, da doživim vsaj 90 let in sem zdrav, kolikor pri teh letih pač lahko si. A brez muje se še čevelj ne obuje, mar ne? Namreč, pred nekaj leti sem se kar precej polenil kar zadeva športne in rekreacijske dejavnosti, nič kaj veliko nisem pazil niti na prehrano. Nabrali so se kilogrami, pošla je kondicija, počutje v lastni koži ni bilo več idealno.

Nekaj časa se tudi prepričuješ, da še čisto »okej« izgledaš, pa da majhen trebušček pri moškem po 40. letu ni nič posebnega, a vseeno veš, da si tak nisi všeč, da si želiš več zdravja, boljšo hrano in manj te, več gibanja. Predlani se je zgodil še precej povišan holesterol, predvsem trigliceridi, in čas je že bil za akcijo.


Kaj sem naredil? Poslušal sem nasvet osebne zdravnice in začel jesti manj mesa, več zelenjave, malo več rib, zelo sem omejil sir. Vse to je pripomoglo, da so se znižali trigliceridi, na katere vpliva hrana. Prehranjevanje načeloma končam do 20. ure, ker nikakor ni dobro in zdravo odhajati spat sit.

Holesterol sem krotil z več telovadbe, kolesarjenjem in zdaj še s fitnesom dvakrat na teden. Vse to zelo dobro vpliva na zunanji videz (manj kilogramov, prožnejše mišice, boljša kondicija), zdravje (nižji holesterol, manj možnosti za srčno-žilne bolezni) ter občutno boljše počutje (fitnes, kolo, dolgi sprehodi).

Predvsem sem zadovoljen, da mi je ritem prehranjevanja in telovadbe zlezel pod kožo in da mi ni več težko manj jesti in se več gibati. Našel sem svoje ravnovesje!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije