NA OKO

Ko se razgali Severina

Zaradi tega intervjuja bo v Sloveniji zagotovo prodala kakšno vstopnico za koncert več.
Fotografija: Severina v oddaji Od blizu na TV Slovenija FOTO: Rtvslo
Odpri galerijo
Severina v oddaji Od blizu na TV Slovenija FOTO: Rtvslo

Tudi če ne spremljate oddaje Od blizu, ki jo na TV Slovenija vodi novinarka Vesna Milek, in tudi če ne spremljate kariere hrvaške pevke Severine, ste zagotovo gledali zadnjo oddajo, v kateri sta se omenjeni srečali in spregovorili na štiri oči. Intervju ni bil kar tako, nacionalka ga je spretno promovirala, bil pa je hkrati eden od najdaljših intervjujev omenjene pevke (trajal je eno uro), zato so se o njem razpisali tudi hrvaški mediji, kar je za oddajo, predvajano na slovenski televiziji, redkost. Namen dosežen, bi lahko rekli.


Treba je izpostaviti tudi dejstvo, da Severina pač ni le še ena gostja Vesne Milek, saj v Sloveniji zvezd njenega formata nimamo. To si pač moramo priznati. Hrvaška estrada je močnejša kot slovenska, kar kaže tudi to, da so hrvaški estradniki prepoznavni in oboževani zvezdniki tudi pri nas, za naše pa na Hrvaškem komaj vedo, kdo so, saj jih poznajo le par, pa še ti so iz časov nekdanje skupne države. A to je že druga zgodba.

Skratka, Vesna je naredila kratek in laskav uvod, Severina se je sprehodila po tistih nerodnih teleskopskih stopnicah in intervju se je začel z dilemo, ali naj o Severini pravzaprav govorita kot o neki tretji osebi, o oddaljeni medijski zvezdi, o fantaziji, ali o Severini Kojić, pevki, ženski. Ker sta se le kanček pred tem dogovorili, da se bosta tikali, je bilo pričakovano, da bosta v pogovoru bolj osebni in da se ne bo zgodila tista zunajtelesna izkušnja, o kateri je v isti oddaji pričala slovenska smučarka Tina Maze, in sicer da ime zvezdnice postane neka blagovna znamka in da zven imena tudi tej osebi lahko postane popolnoma tuj.

No, kljub uvodnemu hvalospevu hrvaški pevki sta Vesna in Severina delovali kot dokaj sproščeni prijateljici, v klepetu ob kavi, a vseeno dovolj distancirani, da sta druga o drugi (čeprav, razumljivo, novinarka več o gostji) želeli izvedeti več. Ker je Severinino življenje, tako zasebno kot profesionalno, tudi v Sloveniji dobro dokumentirano, je bil morda najzanimivejši del intervjuja prav besedni tenis med Vesno in Severino ter razvoj njunega televizijskega trenutka.

Mestoma smo le čakali, kako bo prva reagirala na določeno gesto ali namig druge. Omenjena voditeljica je znana po tem, da zna izbirati goste ter iz sicer umirjenih pogovorov (televizijska scena dveh foteljev pač za televizijsko produkcijo ni najbolj ustvarjalno okolje, saj ima kamera pri tovrstni statični sceni dokaj omejene možnosti) narediti šov, o katerem se nato piše tudi zunaj javne televizijske hiše. To ji uspeva deloma tudi zato, ker premišljeno in spretno spaja informativni in razvedrilni program – po domače bi temu lahko rekli, da združuje resno in rumeno novinarstvo, torej gosta ali gostjo obdela z vseh vidikov, tako profesionalnega kot zasebnega.

In tako je volk sit, koza pa ostane cela, saj se za vsakega gledalca oziroma gledalko kaj najde. Je pa to obenem dvorezen meč, saj bodo tisti, ki prisegajo na strogo resno novinarstvo, bentili, da ti intervjuji niso dovolj »analitični«, tisti pa, ki se resnih oddaj izogibajo v velikem loku, bodo zehali med vprašanji o feminizmu in politiki ter se spraševali, zakaj ni več sočnih vprašanj. Vsem pač ne moreš ustreči, pa naj bo oddaja zastavljena še tako široko.

Pri oddaji Od blizu pa je voditeljica zaradi vsega naštetega vedno znova pred novim izzivom, saj mora tudi iz zavestno nepolitičnih ljudi (dober primer je bil intervju s Senidah) narediti politične ali pa iz političnih nepolitične (dober primer je bil intervju z Mirom Cerarjem).
Severina se je na »slovenski« kameri izkazala kot inteligentna, razgledana, razmišljujoča oseba, ki pa pri določenih vprašanjih, razumljivo, stvari ne prepušča naključju ali naivnosti.

Ne nazadnje je le »hrvaška Madonna«, ki je, ne glede na prve minute pogovora, blagovna znamka, ki ceni svojo zasebnost in bo povedala le toliko, kot želi povedati. Vseeno pa smo gledalci Severini verjeli, da je skromna in celo sramežljiva ter da je, ko je izjavila, da ji je pri nekaterih temah malo neprijetno, iskrena.
Severina v oddaji Od blizu na TV Slovenija FOTO: Rtvslo
Severina v oddaji Od blizu na TV Slovenija FOTO: Rtvslo

Zaradi tega intervjuja bo v Sloveniji zagotovo prodala kakšno vstopnico za koncert več, saj je postala zanimiva tudi za tiste, ki smo jo do zdaj kot pevko ignorirali ter jo tlačili v koš z nekaterimi, ki v resnici takšnega intervjuja ne bi preživeli oziroma v njem ne bi delovali tako simpatično in ljudsko, hkrati pa kot globoko razmišljujoča oseba. Nekdo, ki iz sebe suvereno spravi stavek »vsi mi smo otroci nesrečnih staršev«, v sebi skriva poetično dušo.

Če boste od Severine, da bi ugotovili, kdo ona v resnici je, v življenju pogledali le en intervju, je dovolj, če si ogledate tega z Vesno Milek. Za zamudnike je na voljo v nacionalkinem spletnem arhivu (RTV 4D), in glede na to, da ima ta epizoda že približno 5000 ogledov (kar je v primerjavi z drugimi veliko), lahko sklepamo, da je zamudnikov kar nekaj. Ne bo vam žal.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije