KOMENTAR

Kaj za vraga je čista dieta?

Čisto prehranjevanje je modna muha, ki lahko prej škoduje, kot koristi.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Seveda, junij je, in vsi so obremenjeni z videzom, kilogrami … Da se razumemo, niti sam nisem izjema. Ker bom za tri mesece fitnes opustil, poleti me namreč bolj vleče v naravo, predvsem pa na in v morje, iščem najbolj zdrave prehranjevalne namige za poletje. In naletim na clean eating. Le kaj je to?

Clean eating oziroma čisto prehranjevanje izhaja iz tega, da je treba iz prehrane izločiti vse »nečistoče«, torej izključevanje določenih skupin živil ali hranil, s tem pa uživanje naravnih živil, brez aditivov, konzervansov. Nekateri čisto dieto opredeljujejo kot surovo hrano in iz obrokov izključujejo žita, sladkor, gluten in celo mleko. Dieta je nadvse priljubljena med mladimi, a pozor, žal ima tudi škodljive posledice, saj nobena dieta, ki izključuje določeno skupino živil, ni čista. Telo namreč potrebuje vsa hranila, tudi proteine in ogljikove hidrate.

Čisto prehranjevanje se je pojavilo pred 12 leti, k njegovi priljubljenosti pa so med mladimi prispevali zvezdniki, ki so blagodejne učinke hvalili v medijih in na svojih spletnih straneh, med njimi Gwyneth Paltrow, Jessica Alba, Katy Perry, Miranda Kerr pa tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Sadje, surova zelenjava, smutiji, ovseni kosmiči, oreški, avokado, kvinoja in semena čija na fotografijah novodobnih prehranskih gurujev na instagramu morda delujejo mikavno, a clean eating ni nekaj, kar naj bi krojilo vse dnevne obroke. S takšnim prehranjevanjem naj bi dali prednost hranilno bogati in ekološko ter lokalno pridelani hrani, zavračali pa naj bi predpakirana, industrijsko predelana živila. Nevarnost, ki ga prinaša tovrstno prehranjevanje, pa je, da ga lahko vsak razlaga po svoje in hote ali nehote izključuje določena živila oziroma hranila, kar pa lahko vodi v enovrstno prehrano, ki je stroka ne zagovarja.

Čisto prehranjevanje je očitna modna muha. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje so mi povedali, da je značilnost modnih diet, da so energijsko zelo omejene in obljubljajo hitro hujšanje. A pri tem obstaja nevarnost, opozarjajo, da človek izgubi predvsem mišično maso in vodo, zelo malo pa maščobnega tkiva. Poleg tega modne diete alias clean eating ne prinašajo trajnega uspeha, niso pestro sestavljene in ne vsebujejo potrebnih esencialnih hranilnih snovi za telo.
Kaj je pri vseh dietah zelo pomenljivo? Da so maščobe v prehrani nujne, še zlasti ker so nekatere življenjskega pomena, s pravilno izbiro med njimi pa vplivamo na vnos v maščobah topnih vitaminov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije