NA KOŽO

Gospa Lidia

Med enajstimi tisočaki in enajstimi milijardami je šest ničel razlike.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ni tako dolgo, kar so mediji pompozno objavljali razkritje, ki je dvignilo na noge domala ves Pirenejski polotok. Španci so namreč povsem po naključju odkrili javna uslužbenca, ki sta domala dve desetletji prejemala polno in ne tako majhno plačo, ne da bi en sam samcat dan prišla v službo. Vsaj za uro ali dve. Razkrita sta bila, ko bi morala prejeti nagrado za okroglih 20 let nepretrganega službovanja, a ju na slovesnost ni bilo. Eden se je sončil na morju, drugi je igral golf. Epiloga ne poznam, bržkone ga tudi ni bilo. Pravica in pravo sta izmuzljiva. Možakarja pa sta zgolj izkoristila tisto, kar jima je bilo omogočeno.

Tudi majhna deželica pod Alpami premore podobno razkritje, ki polni časopisne stolpce in udarne termine informativnih teve oddaj. Razkritju je ime Lidia Glavina. Zdaj že nekdanja predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga, popularno SDH imenovanega. Njegov nadzorni svet je po bojda temeljiti analizi soglasno ocenil, da je za holding in državo najbolj ekonomsko upravičeno in gospodarno, če se z gospo Lidio razide. Rečeno, storjeno. Glavinovo so kao sporazumno razrešili, ne pa odpustili. Še vsaj do konca maja 2020 bo ostala zaposlena na SDH, a ji v službo ni treba hoditi. Nadzorniki so ji za lažje uresničevanje tovrstnega dogovora pustili službeni avtomobil s pripadajočo kartico in plačo, ki vsakomesečno znaša natanko 10.974,87 evra. Niti Glavinova ni nič kriva. Vzela je zgolj tisto, kar so ji omogočili. Res pa je, da gospa, ki je prek holdinga upravljala kakih enajst milijard državnega premoženja, o korporativnem upravljanju ne ve veliko. Če sploh kaj. Tako so iz prve roke povedali tisti gospodarstveniki, ki jim je bilo dano srečati se z njo. Praviloma so zato razgovore raje vljudnostno usmerili v vremenske in kuharske tematike.

V deželi pa vik in krik. Javnost je zgrožena, za sedenje doma službeni avto in enajst tisočakov. In to za razliko od španskega razkritja z državnim žegnom. Vladni predsednik Marjan Šarec je sicer siknil, da Glavinova tako visokega plačila ne bi smela prejemati. A nič več. Ker več ne more in ne sme. Vsaj javno ne. Sploh pa so nadzorniki zapisali, da je za SDH in državo najceneje, če gospo Lidio odstavijo. Med enajstimi tisočaki in enajstimi milijardami je vendarle razlika. Kar šest ničel.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije