NA KOŽO

Dejan Vodovnik: Mama, fotr, kaj vaju briga!

Se bodo polnoletni dijaki sploh znali podpisati na soglasje?
Fotografija:
Odpri galerijo

Splošno maturo je letos na 84 šolah po Sloveniji opravljalo skupaj 6248 kandidatov, kar je nekoliko manj kot lani, ko jih je bilo 6376. Maturo je opravilo 5235 kandidatov ali 93,67 odstotka, kar je nekoliko več kakor lani, ko jih je bilo uspešnih 93,45 odstotka. Statistika, pač!

Tudi super odličnjaki so bili med letošnjimi maturanti. Bolj kot vse to pa je te dni brbotalo zaradi slišanega na posvetu srednješolskih ravnateljev, ki so se zbrali na Brdu. Ravnatelji so si bili enotni v jezi zaradi novih šolskih predpisov, sprejetih na podlagi evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov in določb v družinski zakonodaji. In bo odslej tako, da bodo lahko v novem šolskem letu staršem polnoletnih dijakov sporočali ocene, neopravičeno odsotnost ali vzgojne ukrepe le v primeru, da bo dijak predhodno za to dal šoli pisno soglasje. No, starši pa bodo smeli na govorilne ure le s soglasjem svojega polnoletnega dijaka.
In tako bo mogoče, da bo kak dijak, ki ne bo dal soglasja za obveščanje staršev, izključen, še preden bodo starši izvedeli za cveke in neopravičene ure. Bog jim pomagaj! Šola jim pač ne bo smela!


Skoraj ne mine mesec, ko ne bi poročali o nasilju na najmanj eni od osnovnih ali srednjih šol po državi. In med vrstniki. To ni nedolžno, a se nas večina ob tem nemara v mislih za hip tudi vrne v čase, ko je bilo ravsanje nekaj povsem naravnega in običajnega.

In tako bodo odslej morali starši svoje polnoletne dijake (čeprav jih hranijo, oblačijo, jim kupujejo pametne naprave, skrbijo za njihove pokakane riti in umazana oblačila) prositi za pisno pooblastilo, dovoljenje, da bodo sploh smeli izvedeti, kaj počno v šoli. O lastnih dilemah na prehodu iz mladoletnosti v polnoletnost pa mladi že tako in tako neradi govorijo.
Glede na ugotovitve o funkcionalni nepismenosti se marsikdo najbrž upravičeno boji, da se nekateri dijaki na soglasje niti podpisati ne bodo znali. Bodo pa bržkone znali našteti vse, kar se je zgodilo v kaki epizodi nadaljevanke Igra prestolov, v kateri kri šprica na vse strani teve ekrana, v dosedanjih sezonah pa so vestni statistiki našteli kar 540 smrti … In krog bo zaključen. Opravljena matura in soglasja gor ali dol!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije