Na kožo

Brez cilja težko do cilja

Ve se, kdo bi moral biti na vrhuncih glavni slovenski adut in kdo bi moral odgovarjati v primeru neuspeha.
Fotografija:
Odpri galerijo

Že na novinarski konferenci pred uvodno skakalno preizkušnjo v Visli, ko torej še ni bilo jasno, kakšna bodo razmerja moči na začetku olimpijske zime 2017/18, je glavni slovenski trener Goran Janus razkril, da (si) za novoletno turnejo prvič ni zastavil nobenega cilja. Kot da bi že tedaj slutil, da se Peter Prevc & Co. na tokratnem tekmovanju štirih skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu ne bodo mogli potegovati za vidnejše končne uvrstitve.
Da za 66. novoletno turnejo nima posebnih rezultatskih pričakovanj, je pozneje še večkrat ponovil z obrazložitvijo, češ da ga skupni dosežki okrog 10. mesta ne zanimajo preveč. A po drugi strani tudi pravi, da je sleherna uvrstitev med deseterico v svetovnem pokalu vrhunska. Slovenci so jih v minulih slabih dveh tednih v Nemčiji in Avstriji skupaj zbrali štiri; najvišje sta s petima mestoma posegla člana ihanskega Sama Tilen Bartol (v Ga-Pa) in Jernej Damjan (v Innsbrucku), ob tem je bil najstarejši od bratov Prevc še dvakrat osmi. Za primerjavo: še v prejšnji sezoni so bili Janusovi izbranci na turneji šestkrat med deseterico, v sanjski zimi 2015/16 pa petkrat, od tega po Petrovi zaslugi štirikrat na odru za najboljše, trikrat na najvišji stopnički.
Slovenci se tokrat niso mogli vmešati v boj za prestižnega zlatega orla, so pa ob izkušenem Damjanu, ki je le še potrdil, da še zdaleč ni za staro šaro, znova nase opozorili tudi naši upi; ob 20-letnem Bartolu tudi njegov vrstnik Žiga Jelar in tri leta mlajši Timi Zajc. Toliko mladih skakalcev, ki so sposobni osvajati točke na najvišji ravni, zdaj res nima nobena druga reprezentanca in zavidajo nam jih pravzaprav v vseh velesilah. Toda njihov čas šele prihaja in bilo bi nepošteno, če bi breme pričakovanj na letošnjih velikih tekmovanjih padel na njihove rame. Če Janus za novoletno turnejo ni postavil nobenega cilja, pa bo tako na bližnjem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Oberstdorfu kot zatem na olimpijskih igrah v Pjongčangu meril na kolajno. Ve se, kdo bi moral biti na omenjenih vrhuncih glavni slovenski adut in kdo bi moral odgovarjati v primeru neuspeha.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije