NA EKS

Kolumna Marije M. Kotnik: Mi, rekorderji

Dejala je, da bi rada obiskala Slovenijo, ko njeni turistični delavci ne bodo vpeti v podiranje rekordov.
Fotografija: Gospe le uživajo pred svojo hišo – turistični rekordi jih ne zanimajo. FOTOGRAFIJI: MARIJA MICA KOTNIK
Odpri galerijo
Gospe le uživajo pred svojo hišo – turistični rekordi jih ne zanimajo. FOTOGRAFIJI: MARIJA MICA KOTNIK

Prebrala sem, da je v Koper priplul 110.505. ladijski potnik, s čimer je občina presegla rekordno število 108.820 iz leta 2011. S potniško ladjo ladjarja Holland America Cruise Line je namreč v Koper prispelo 2626 potnikov. Do konca sezone pričakujejo še šest ladij za križarjenje s skupno približno 5000 potniki.

Vključno z današnjo je v Koper letos priplulo 66 potniških ladij, so v skupnem sporočilu za javnost navedli v Mestni občini Koper in Luki Koper. Priznam, nasmehnila sem se. No, pa ne zaradi tega, ker bi bila po slovensko fouš komur koli, ker je Koper podrl še en turistični rekord. Ostajam ponosna Slovenka!

Rekord na rekord. Imela sem možnost in priložnost kar precej časa preživeti na Hrvaškem. Da gre za deželo rekordov, vedo vsi. Še najbolj naši južni sosedje. Imajo največje kalamare, tartufe, število turistov na prodano enoto kockic, pa vsako leto vse več rekorderjev med izseljenci, ki so še do nedavnega bili najboljši pri študiju informatike in kdobisivedel še česa, zdaj pa na Irskem čistijo veceje in so del rekordnega števila izseljenih Hrvatov … No, da slovenski turisti kljubujejo politiki in dosegajo rekorde na hrvaški obali, je le še en kamenček v mozaiku rekordov rekordne Hrvaške.

Gospe le uživajo pred svojo hišo – turistični rekordi jih ne zanimajo. FOTOGRAFIJI: MARIJA MICA KOTNIK
Gospe le uživajo pred svojo hišo – turistični rekordi jih ne zanimajo. FOTOGRAFIJI: MARIJA MICA KOTNIK

»Grozno, škandal, nemogoče …« je le par odzivov na niti ne tako staro novico, da naj bi Plitviška jezera, enega od simbolov hrvaškega turizma in narodni park, ki je uvrščen na seznam Unescove svetovne naravne dediščine, črtali s seznama. Zgodba se je začela, ko je turist, zaradi selfieja, padel v več deset metrov globok prepad in, na srečo, preživel. Da to ni le hrvaški problem, so pokazali tudi primeri iz tujine.

Pri Unescu, kjer so Plitviška jezera že leta 1979 vpisali na seznam svetovne naravne dediščine, so dali vedeti, da bo treba vnovič preučiti, ali si sploh še zaslužijo biti na seznamu. Zakaj? Zato ker si želijo samo čim več obiskovalcev, varnost in zaščita Unescove dediščine pa sta v drugem planu ... Hrvaški mediji in politika pa še naprej pretiravajo s statistiko in si želijo čedalje več gostov. Da bi le napolnili presušeno državno proračunsko blagajno. Podobna zgodba se dogaja v Dubrovniku.
Vse skupaj je videti kot posledica vse bolj očitnega boja za turistične rekorde. Mediji tekmujejo, kdo jih bo naštel več, primerjav s prejšnjimi leti ne (z)manjka, ugibanj in napovedi, ali bo letos res najboljša sezona in ali bo sonce še bolj vroče in morje še bolj modro.

In zdaj se mi zdi, da se sla po rekordih, turističnih in tudi drugih, podobnih, pojavlja v Sloveniji. Primer vesti, ki sem jo zasledila pred dnevi, natančneje, minuli četrtek, je dovolj zgovoren. Omenjeni 110.505. ladijski potnik, ki je v Koper priplul s potniško ladjo ladjarja Holland America Cruise Line, skoraj zagotovo ne ve, da je postal – novica. Rekorder!
Naj se pohvalim. Pred par urami sem se vrnila iz Portugalske. Turistične destinacije, ki vsako leto privablja na milijone ljudi. Lizbona, Porto, Obidos, Fatima, Coimbra, Peniche, Cabo da Roca … Obiskala sem kar precej krajev in v vsakem sem se družila z domačini, ki jim sicer gre na živce nenehna gneča, ampak besed o rekordih nisem slišala. Tudi iz ust ljudi, ki so dodobra vpeti v portugalski turizem, ne.

Andre je turistični delavec v Lizboni, ki obožuje svoje delo.
Andre je turistični delavec v Lizboni, ki obožuje svoje delo.

Eden od njih je Andre, ki v svojem tuk tuku prevaža turiste po zgodovinski Alfami. Vožnja z njim je užitek, prepletena je z nešteto zanimivostmi, ki ti Lizbono prikažejo kot najlepši kraj na svetu. In ko sem vprašala eno od visoko pozicioniranih turističnih delavk v Lizboni, kjer sem pač imela možnost in priložnost spregovoriti z njo nekaj besed tudi o turizmu, ali vodijo statistiko turističnih rekordov, se je le nasmehnila in vprašala, ali bi spili še eno sangrio.

In sva jo! To je bil moj rekord, ona pa je dejala, da jo družba veseli. Še posebno iz Slovenije, ki je ne pozna, a bi jo rada spoznala. Takrat ko Slovenija in njeni turistični delavci pač ne bodo vpeti v podiranje rekordov, je še dodala. In sva nazdravili!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije