Udarili po tatovih: znano, kdo je kradel maske iz UKC Ljubljana

Policija je prijela združbo capinov, ki je zaščitno opremo preprodajala.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen/Delo

Da so zaščitne maske postale predmet več policijskih preiskav, se razkriva iz dneva v dan: ni se še namreč dobro ohladila novica, da je na državnem zavodu za blagovne rezerve preiskava glede dobave zaščitnih mask, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije, že so včeraj znova udarili po tatovih in preprodajalcih mask, ki so jih iz ljubljanskega kliničnega centra izmaknili pred nosom tam zaposlenih – in to sta počela najmanj dva zaposlena! Policisti so ugotovili, da 31-letni moški in 28-letna ženska iz Ljubljane.

Kradli in prodajali

Ljubljanska policija je minuli teden začela zaključevati preiskavo, začeto pred dobrim mesecem v UKCL. Od tam je bilo že nekaj časa slišati neuradno tarnanje, da nekatere medicinske sestre kljub trditvam o založenosti kliničnega centra z maskami ne morejo do njih. Očitno so te besede prišle na uho vodstvu UKC, kjer so »od začetka epidemije podrobno spremljali porabo osebne varovalne opreme v UKC Ljubljana,« kot so pojasnjevali v včerajšnjem sporočilu za javnost.

Služba za korporativno varnost UKC Ljubljana je znotraj njihove hiše zaznala razhajanja, po naših informacijah so bila znatna: iz skladišč naj bi izginilo nekaj deset tisoč mask – število manjkajočih kosov bodo ugotovili po izredni inventuri v skladišču, ki jo je odredilo vodstvo. V preiskavi, ki jo je po obvestilu iz UKC prevzela ljubljanska policijska uprava, so ugotovili, da sta bili v ostudno moralno početje vpleteni najmanj dve osebi, zaposleni v UKC! Preiskava bo pokazala, ali je vpletenih še več. V svojih dejavnostih pa UKC-jevca nista bila sama, saj je bilo treba ukradeno blago preprodati.


Po naših informacijah naj bi bile v nadaljnjo prodajo vključene vsaj še tri osebe, ki pa niso zaposlene v kliničnem centru. Preiskava ni bila kratka, kriminalisti pa so v zadnjih dneh (po navedbah iz UKC) že opravili del preiskovalnih aktivnosti znotraj kliničnega centra. Po navedbah naših virov so bili izvedeni navidezni nakupi ukradenih mask od osumljenih oseb – posrednikov, ki so svoje storitve oglaševali prek spleta kot prodajalci majhnih količin. Po odkupih pa so lahko potrdili, da oprema izvira iz UKC-jevih pošiljk, ki so bile zmanjšane že pred časom. Čeprav v UKC navajajo, da so se »zaradi zaznanih odklonov nemudoma povezali« s policijo, pa Aleksandra Golec, predstavnica za odnose z javnostmi pri ljubljanski policijski upravi, navaja: »Sredi aprila smo prejeli prijavo kliničnega centra Ljubljana zaradi suma kaznivega dejanja tatvine zaščitne opreme v lasti UKC Ljubljana.«

Do 1,20 evra na kos

V UKC so od obvestila policiji »usklajeno spremljali dogajanje«, zdaj pa bodo lahko »zoper storilce« izpeljali tudi ustrezne postopke (beri: odpovedi in morebitne odškodninske tožbe) znotraj hiše. Policija je zaključek preiskave opisala: »Na podlagi zbranih obvestil je bila od pristojnega tožilstva pridobljena odredba za hišno preiskavo pri dveh osumljenih osebah, ki sta trenutno v pridržanju,« piše Aleksandra Golec.

Maske so se še po raciji ohranile na spletu. FOTO: Prodajko
Maske so se še po raciji ohranile na spletu. FOTO: Prodajko

Ob prijetih in razkritih tatovih mask iz UKC – ki so se po naših informacijah sicer domiselno skrivali, menjavali kraje (pre)prodaje in menda enkrat celo ubežali kriminalistom, ki so jim bili za petami – pa je do 21.aprila popoldan na spletu vsaj še en oglas ponujal prav iste maske, za katere je naš vir potrdil, da izvirajo iz zalog UKC. Cena za te je en evro, sicer so se maske iz UKC prodajale tam do 1,20 evra na kos oziroma med 35 in 40 evri za škatlo. Koliko osebja iz UKC je zbolelo, ker zaradi kraje niso imeli zaščitne opreme, žal ne bo možno nikoli izvedeti. Tomaž Tomaževic z ljubljanske policije je sicer opozoril, da bodo »prednostno obravnavali vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti«. 


 

Obvestilo uredništva: Prvotna različica članka je vsebovala simbolično fotografijo osebja UKC, ki ni imelo povezave z dogodkom, zato smo jo umaknili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije