UMETNIKI

Za vodo si topijo sneg

Na kulturni praznik alternativni umetniki vabijo v novomeški narodni dom.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Neurje.si
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Neurje.si

NOVO MESTO – »Vabljeni ob slovenskem kulturnem prazniku, da Sokolca obiščejo vsi, tudi tisti, ki nas ne marajo ali nas še niso uspeli (ali niso želeli) spoznati, naj pridejo pogledat, kaj ustvarjamo,« poziva Sebastjan Šeremet, vodja alternativnih umetnikov, ki ustvarjajo v tej stavbi sredi Novega mesta, o katerem je bilo v zadnjem letu prelitega že ogromno črnila. Zapletlo se je namreč pri nujni obnovi nekdaj ponosa mesta, danes pa propadajoče stavbe, a to je treba zaradi varnosti najprej izprazniti, da bo obnova lahko stekla.


A umetniki, ki vztrajajo v najstarejšem Narodnem domu na Slovenskem, so prepričani, da bi lahko stavbo obnovili tudi tako, da oni ostajajo notri, če bi bila seveda volja. Zadeva se je toliko zaostrila, da je novomeška občina kot lastnica objekta pravico iskala na sodišču. Tudi sodišče je bilo jasno: stavbo je treba izprazniti in to bi se moralo zgoditi že decembra. Pa se ni. Alternativni vztrajajo na barikadah in v četrtek popoldne in zvečer vabijo na multi-art razstavo in koncerte domače produkcije.
»Kljub razmeram, v katerih branimo prostor novomeške skupnosti, bomo organizirali razstavo oziroma predstavitev našega delovanja v Narodnem domu, spomnili in razkrili bomo, kam je izginil ves nakradeni denar, vam pokazali vse 'kriminalne aktivnosti', katerih smo obtoženi, ter se seveda pogovarjali, peli, plesali in godli na razpoložljivo muzikalno orožje...« tako se glasi poziv Sokolca na facebook strani, kjer je objavljen tudi program dogajanja na slovenski kulturni praznik.

Protipravna uporaba Narodnega doma

In medtem ko bodo umetniki na kulturni praznik svoja dela, med njimi tudi vse tri dobrodelne triptihe, postavili na ogled, pa je stanje jasno: da bo obnova stekla, je treba zagotoviti varnost, prvi pogoj je torej prazen Narodni dom, pogodba za menjavo strehe je že podpisana, prav tako je v proračunu za letos rezerviranih 125.000 evrov za prvo fazo sanacije. »V skladu s pravnomočno sodbo Okrajnega sodišča v Novem mestu bi morali uporabniki že decembra izprazniti Narodni dom vseh oseb in stvari. S to sodbo na Mestni občini Novo mesto nimamo pravne podlage za plačevanje stroškov, ki nastajajo s protipravno uporabo prostorov in so na letni ravni znašali približno 10.000 evrov. Del teh stroškov zavzema tudi voda, ki je za protipravno uporabo naših prostorov nismo dolžni zagotavljati,« so sporočili z mestne občine. Umetniki, ki so se prej greli z električnimi radiatorji, pa zato zdaj ustvarjajo le pri dnevni svetlobi in svečah ter v mrazu, toplo je le v galeriji, kjer kurijo v peči na drva. »Ker nimamo niti vode, nabiramo sneg in ga topimo,« je razmere opisal Šeremet.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije