NOVI ALBUM

Z dotikom praznuje 30-letnico

Novi album prinaša pregled Mijine glasbene kariere.
Fotografija: Z možem sta se spoznala leta 1993. FOTO: Neca Falk
Odpri galerijo
Z možem sta se spoznala leta 1993. FOTO: Neca Falk

V četrtek, 15. februarja, bo v ljubljanskem Siti teatru Mia Žnidarič predstavila svoj novi album Z dotikom. Na odru se ji bo pridružila vrsta vrhunskih glasbenikov, v prvi vrsti njen mož in skladatelj Steve Klink, trobentač David Jarh, basist Robert Jukič in kitarist Primož Grašič. Plošča, na katero je uvrstila 11 skladb, je priložnost, da proslavi 30 let svoje glasbene kariere.
Prva dama slovenskega jazza je orala ledino domačega jazz petja, za njo so prevedli veliko jazzovskih standardov, ki jih je s svojim glasom in vrhunsko izvedbo prikupila domačemu občinstvu. Spomnimo se skladbe A si ti al' nisi ti moj ljubi, ki je postala zimzelena klasika radijskih valov. Z dotikom je njena 14. plošča in svojevrsten pregled njene glasbene kariere. Na njej so odlični prevodi jazz standardov, pod katere sta podpisana Feri Lainšček in Milan Dekleva, skladbo Ptica brez kril pa je prepesnila Elza Budau. Na plošči so tudi skladbe v angleškem jeziku. Mijin mož Steve Klink je Američan in se spominja, kako hvaležno je bilo slovensko občinstvo in kakšen užitek je bilo nastopati pri nas, ko sta začela skupaj koncertirati v začetku 90. let. Del tega je ujetega tudi na plošči. Pojasnjuje, da je album enovit izraz njene ljubezni do zgodnjega jazza in folk glasbe, prav zaradi tega se je odločila posneti ploščo, na kateri so tako slovenska kot angleška besedila; prej je izdajala albume samo v enem ali samo v drugem jeziku. Prav njena ljubezen do glasbe je najbolj izrazita rdeča nit skladb, ki nam pričarajo široko paleto občutij, od skladbe Zabavaj se, ki pripoveduje o lepotah našega kratkega življenja in opozarja, da ga moramo živeti, ker bo prehitro minilo, pa do skladbe Zrelo je žito, pretresljive slovenske ljudske pesmi, ki jo je prearanžiral Klink – gre za skladbo, ki na njenih koncertih pušča prav poseben pečat.

Na albumu Z dotikom, ki je bil posnet v studiu Topaz v Kölnu, je zaigral Klinkov nemški trio, ki ga sestavljajo basist Volker Heinze, bobnar Marcus Rieck in pihalec Francois de Ribaupierre. Gre za glasbenike, ki s Klinkom delijo ljubezen do swinga, ki je preplavil Združene države v 50. in 60. letih. To je zaznamovalo Mijin album, saj je ponekod tako poskočen, da bi lahko zaplesali. V želji, da bi pričarala to kakovost tudi obiskovalcem koncerta v Siti teatru, sta zbrala vrhunsko ekipo virtuoznih domačih izvajalcev, ki znajo ohraniti ta čar, zato bo njen koncert prav posebno doživetje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije