AFERA

VIDEO: Kobalu grozi do osem let zapora

Objavljeno 17. januar 2019 08.43 | Posodobljeno 17. januar 2019 08.43 | Piše: G. S.

Celjsko gledališče črtalo Kobala. Predstava Profesionalci espe naj bi bila plagiat dela italijanskega avtorja Alda Nicolaja.

Spremljal je sojenje morilcu igralskega kolega Gašperja Tiča.
Le kaj mu je bilo treba tega, je slišati v igralskih krogih, potem ko so se pojavile informacije o tem, da naj bi igralec, režiser in od 1. maja 2017 direktor in umetniški vodja Šentjakobskega gledališča v Ljubljani, 63-letni Boris Kobal tuje delo predstavljal kot svoje avtorsko. »Da takole na starost umažeš svoje ime,« se zgroženi sprašujejo in upajo, da informacija le ne drži, ko prebirajo članke o tem, da naj bi bil tekst, ki je prispel na natečaj za izvirno slovensko komedijo Slovenskega ljudskega gledališča (SLG)
image
Boris Kobal naj bi na natečaj za izvirno slovensko komedijo namesto avtorskega dela poslal prevod italijanskega avtorja. FOTO: Jože Suhadolnik
Celje in pod katerega se je kot avtor podpisal Kobal, v resnici plagiat. Kobal se na očitke o domnevnem plagiatorstvu še ni odzval, telefon zvoni v prazno tudi v Šentjakobskem gledališču, kamor smo posredovali vprašanja v pisni obliki.
Celjsko gledališče je 14. januarja na svoji spletni strani objavilo en sam stavek: »Zaradi nastopa okoliščin, ki jih SLG Celje ni moglo predvideti, moramo predstave komedije Profesionalci espe do nadaljnjega odpovedati.« Kot je nato za Slovensko tiskovno agencijo pojasnila upravnica celjskega gledališča Tina Kosi, so po tistem, ko so bili opozorjeni na domnevno plagiatorstvo, komedijo s sporeda umaknili. Pojasnila je tudi, da so z nastalim zapletom seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic pravega avtorja, leta 2004 umrlega Italijana Alda Nicolaja, s katerimi zdaj urejajo obveznosti iz naslova avtorskih pravic, ki izhajajo iz uprizoritve dela in iz do zdaj izvedenih predstav. Kobal naj bi se podpisal kot avtor dela La prova generale, ki pa naj bi ga le prevedel.
Profesionalci espe
Profesionalci espe je komedija o družini poklicnih hudodelcev, ki jo sestavljajo oče, upokojeni ropar in morilec, ki zaradi lesene noge ni več aktiven v poslu, je pa oče iz ozadja, mama, ki vodi finančni in gospodinjski sektor, sin Jure, ki je zdaj postal spiritus agens in movens zločinskih pohodov, in njegova partnerica Bejbi, ki zaradi obilnega ozadja bolj kot za kaj drugega skrbi za sinovo seksualno zadovoljstvo. Družina se odloči ugrabiti ženo bogatega poslovneža Hohšteterja, s katero namerava podjetje izsiljevati in si pridobiti precej denarja. Izkaže se, da je sin ugrabil napačno žensko, ob tem pa je kot kolateralna škoda preminil tudi neki naključni menih. Ko se izkaže, da ugrabljenka ni prava oseba, sklenejo, da se je morajo zaradi potencialnega izdajstva obvezno znebiti. Nato se zgodi duhovit obrat. Sosed, ki jih ves čas moti z obiski, se spet prikaže pred vrati in razkrije veliko potegavščino. Sosed in družina nato združijo moči, ustanovijo firmo Profesionalci espe in se podajo v skupen posel, dobiček pa si bodo pravično delili.

Kobalovo besedilo je prispelo na razpis za žlahtno komedijsko pero leta 2017, predstava pa je v režiji Jaše Jamnika premiero doživela 30. novembra lani. V medijih smo takrat prebrali, da se je Kobal tokrat prvič preizkusil kot dramatik. Da gre za avtorja, ki ga precej dobro pozna tudi igralec tržaških korenin, pa ne more biti dvoma, saj je Kobal že leta 1998 režiral Aldovo monokomedijo Dragi pokojniki, blagi možje, ki je navduševala slovensko občinstvo.
Če bodo v nadaljnjem razpletu ukrepali tudi organi pregona, lahko Kobalu grozi celo osem let zaporne kazni. 

image
Tina Kosi, direktorica in umetniška vodja gledališča SLG Celje, za medije včeraj ni bila dosegljiva. FOTO: Jaka Babnik
Kot je po premieri dejal Kobal, zapis pa je še vedno dostopen na družabnem omrežju youtube, je »tekst nastal iz nekega izziva samega po sebi. Nekoč sem prebral eno izjemno izjemno kratko notico na podobno temo iz italijanskih krogov. Pa ne vem, to se zgodi kot blisk, nenadoma se pred teboj rodi neka zgodba.« Ali je s tem stavkom želel povedati kaj več, presodite sami. Kako so v SLG Celje ugotovili, da naj bi šlo za plagiat, smo želeli preveriti pri Kosijevi, a je bila včeraj odsotna. Kot nam je pojasnila tiskovna predstavnica gledališča Barbara Petrovič, bodo podrobnosti razkrili na tiskovni konferenci v petek.

Nekoč sem prebral eno izjemno izjemno kratko notico na podobno temo iz italijanskih krogov.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji