TEŽAVE NA SNEGU

Veter začasni zmagovalec olimpijskega Pjongčanga

Po moškem smuku in ženskem veleslalomu veter na OI odpihnil še slalom deklet. Organizatorji spomnili na Nagano '98, ko so smuk izpeljali tik pred zaključno slovesnostjo.
Fotografija: Veter je odnašal stojnice s hrano in klopi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Veter je odnašal stojnice s hrano in klopi. FOTO: AFP

PJONGČANG – Igre zimskih športnikov v Pjongčangu bi lahko mirno preimenovali tudi v igre ledenega mraza in vetra. Južnokorejski prireditelji so bili namreč zaradi orkanskih sunkov (več kot 100 km/h) prisiljeni preložiti še ženski slalom, kar je že tretja odpoved v alpskem smučanju po moškem smuku in ženskem veleslalomu na 23. ZOI. V belem cirkusu so doslej pod streho spravili zgolj moško kombinacijo, pa še to so morali skrajšati progi smuka in slaloma.
Da tudi včerajšnjega sporeda na smučišču Jongpjong ne bodo mogli izpeljati, je bilo bolj ali manj jasno že zjutraj, ko je močan veter v dobre pol ure vožnje oddaljeni medijski vasi v Gangneungu podrl ograjo in šotor z večjo napravo, s katero preverjajo akreditacije vstopajočih novinarjev. Kako močno je pihalo, je razkrival že pogled skozi okno iz 24. nadstropja; na tej višini so namreč kot ptiči prosto frfotale vrečke in druge lažje plastične smeti.

Dekletom ni bilo hudega

V ciljni areni Jongpjonga, v kateri je, mimogrede, navzoče s tribun zabavala skupina severnokorejskih navijačic, ki se niso pustile motiti, potem niti ni bilo tako vetrovno. Najmočneje je pihalo v zgornjem delu proge – na startu in malo pod njim, kjer so sunki prevrnili tudi varnostno ograjo. Tako smučarkam, med njimi Slovenkam Ani Bucik, Maruši Ferk in Meti Hrovat, ni preostalo drugega, kot da so se kmalu vrnile v ogrevan prostor. »Dekletom ni bilo hudega, dvakrat so se spustile po smučišču, prvič za ogrevanje, drugič, da so si ogledale progo, nakar so se odpravile nazaj na toplo. Zanje čakanje niti ni bilo stresno,« je poročal glavni trener slovenske ženske ekipe za tehnične discipline Denis Šteharnik in pojasnil, da je bila največja težava v tem, da so bili vetrovni sunki preprosto premočni. »Če bi zajel tekmovalko med smučanjem, bi v trenutku izgubila pol sekunde. Poleg tega je veter dvigoval sneg in oteževal vidljivost, zaradi česar bi bila tekma povsem neregularna, če bi jo kljub vsemu izvedli,« se je z odpovedjo strinjal Šteharnik, ki ga je zmotilo le to, da slaloma, ki ga bodo poskušali izpeljati danes ponoči po srednjeevropskem času (2.00 in 5.15), niso odpovedali že dan prej, saj se je vedelo, da bo močno pihalo. »Pristojne je zmedel domači vremenoslovec, ki je napovedal spremembo, po kateri naj bi proti jutru prenehalo pihati, kar pa se ni zgodilo,« je še dejal trener slovenske ženske ekipe za tehnične discipline, nakar se je z varovankami premaknil nižje na trening veleslaloma.

Varnostno opozorilo

V olimpijskem parku v Gangneungu, ki stoji nedaleč od morja, se je veter popoldne še okrepil, tako da so imeli ljudje preglavice že s hojo na prostem. Ker so s stavb odpadali različni predmeti in leteli po zraku, so morali večkrat posredovati celo gasilci. Organizatorji so slednjič izdali varnostno opozorilo, s katerim so obiskovalcem svetovali, naj ne zapuščajo dvoran, tukajšnje šotore, iz katerih novinarji pošiljamo svoje prispevke na vse konce sveta, pa so do preklica celo zaprli.

Kakor koli že; da imajo v Aziji težave z vetrom, ni nič novega. Že med svetovnim prvenstvom v alpskem smučanju leta 1993 v Morioki na Japonskem je, denimo, vreme krojilo razplet in narekovalo spored tekem, pri čemer moškega superveleslaloma tedaj sploh niso izpeljali, ker jim je preprosto zmanjkalo časa. Po besedah prirediteljev za zdaj menda (še) ni nevarnosti, da ne bi mogli pod streho spraviti vseh tekem, češ da imajo do konca iger še dovolj rezervnih terminov. »Brez skrbi, imamo še dovolj časa,« je zatrdil Mark Adams, predstavnik za odnose z javnostmi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK). Ob tem je spomnil na olimpijske igre leta 1998 v Naganu, kjer so moški smuk izvedli pet minut pred zaključno slovesnostjo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije