IZLOČENI

V odrezani roki okuženih kar tri četrt sodnikov

Objavljeno 01. april 2020 08.49 | Posodobljeno 01. april 2020 08.49 | Piše: Gordana Stojiljković

Šlamparija na okrožnem sodišču. Korona prestavila glavno obravnavo.

Preveč sodnikov je pogledalo v spis v zadevi odrezana roka.
»Zadeva se dodeli v delo drugemu sodniku kazenskega oddelka, ki nima ustavljenega pripada pripornih zadev, upoštevajoč abecedni vrstni red začetnic priimkov sodnikov.
image
Sojenje Juliji Adlešič in članom družine Colarič je preloženo v prihodnost. FOTO: Igor Mali

Predmetna zadeva se ne dodeli sodniku, ki je v predmetni zadevi kakor koli sodeloval pri odločanju zunajobravnavnega senata, tako da se ne dodeli sodnikom: Klavdija Bercieri, Tomaž Bromše, Nina Drozdek Draganić, Gorazd Fabjančič, Dejana Fekonja, Katarina Gabrijel Muhič, Polonca Herman, Martin Jančar, Jasmina Javornik, Ciril Keršmanc, Ana Klamfer Binder, Mojca Kocjančič, Špela Koleta, Deja Kozjek, Alja Kratovec, Vladislava Lunder, Maja Povhe, Andreja Sedej Grčar, Srečko Škerbec, Ana Testen, Polona Valentinčič Bertoncelj, saj se na podlagi vpogleda v predmetni spis ugotavlja, da so isti izločitveni razlogi iz 2. točke drugega odstavka 39. člena zakona o kazenskem postopku podani tudi za navedene sodnike,« je 4. marca odredil predsednik senata okrožnega sodišča Marjan Pogačnik.
 

Pošteno in zakonito, a šlampasto


Povod za to je bil predlog obrambe obdolženih v zadevi odrezana roka, da se sodnico Vesno Podjed iz postopka zaradi okuženosti oziroma seznanjenosti z dokazi, ki so bili kot nedovoljeni izločeni, izloči. Predsednik sodišča Pogačnik je predlogu obrambe sledil, zraven pa odredil tudi, da nihče od naštetih sodnikov v kazenskem postopku zaradi milijon evrov vrednega poskusa goljufije petih zavarovalnic iz enakih razlogov ne sme sodelovati. Nič neobičajnega, tako je namreč tudi po zakonu prav.
Naroki zaradi korone preklicani
Na materinski dan bi se na ljubljanskem okrožnem sodišču v Ljubljani morala začeti glavna obravnava v zadevi odrezana roka, a je koronavirus sojenje za poskus goljufije petih zavarovalnic v skupnem znesku milijon in 200.000 evrov premaknil v nedoločen čas. Sodišče je namreč ocenilo, da primer ne spada med urgentne, in sojenje preklicalo. Verjetno bodo preklicani tudi trije naroki na začetku aprilu, zato še ni znano, kdaj bo o zadevi lahko začela presojati na novo dodeljena sodnica Marjeta Dvornik. A 2. aprila se bo Juliji in Abramovu iztekla zadnja odredba o podaljšanju pripora, ki jima ga sodišče podaljšuje zaradi ponovitvene nevarnosti. Da gre absolutno za nesorazmeren ukrep glede na zagrožene kazni, je prepričan Grobelnik, ki je vložil predlog za odpravo pripora Juliji. Pa smo spet na začetku: spet bo potreben še en zunajobravnavni senat, ki bo odločal o tem predlogu za odpravo pripora. In 2. aprila, ko poteče pripor Abramovu, še eden.


Bolj bode v oči število izločenih sodnikov, kar 22 jih je. Sploh če vam spletna stran okrožnega sodišča postreže z imeni vsega 29 sodnikov, ki sodijo v kazenskih zadevah. Torej se samo sedem ljubljanskih okrožnih sodnikov ni dotaknilo spisa odrezane roke.

»To, da so izločeni, je pošteno, zakonito, to, da pa je tako veliko število sodnikov okuženih, pa je po moje šlamparija, nenatančnost, ki se je pokazala že povsem na začetku, ko preiskovalna sodnica ni pravilno podučila staršev Julije Adlešič o pravni dobroti, da jima torej ni treba pričati zoper hčerinega partnerja Sebastiena Abramova,« je povedal Boris Grobelnik, odvetnik Adlešičeve, ki je zaradi obtožb, da si je 4. marca lani s krožno žago nalašč odrezala roko v zapestju, da bi dobila visoke odškodnine, od 6. marca lani v priporu na Igu. Tudi zagovornik Abramova se strinja, da je številka nenavadno visoka.
22 sodnikov od 29 je okuženih z odrezano roko.


»Zelo veliko vmesnih sklepov zunajobravnavnih senatov je bilo, o podaljševanju pripora, izločitvi nezakonitih dokazov, o vsakem predlogu je odločal drug senat,« pravi Mitja Pavčič in pojasnjuje, da bi o vseh predlogih o predmetnem spisu lahko odločal tudi en sam senat. Pravi, da nihče ni mogel računati, da bodo nezakoniti dokazi izločeni v kazenskem postopku in da se običajno izločajo v predkazenskem ali med sojenjem. 
Deli s prijatelji