SABOTER

Uničevalec kombajnov ne miruje, Feliks obupuje

Policija še ni prijela saboterja iz Pomurja in Slovenskih goric. Od 20 sabotaž kar petina pri Krambergerjevih iz Negove.
Fotografija: Kmetijska mehanizacija Krambergerjevih je spet na popravilu. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Kmetijska mehanizacija Krambergerjevih je spet na popravilu. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

NEGOVA – Največja žrtev neznanca, ki na območju Gornje Radgone in Slovenskih goric uničuje kombajne za siliranje in žetev koruze, je gotovo Feliks Kramberger iz Negove. Neznanec bo prej ali slej zanesljivo odgovarjal za svoje nehumano in skrajno nesramno početje.
Uničevanje kombajnov se letos stopnjuje čez vse meje.
Uničevanje kombajnov se letos stopnjuje čez vse meje.

Čeprav so kombajne uničevali že v prejšnjih letih – mimogrede, radgonski policisti še vedno iščejo neznanca, ki jih je lani jeseni uničil kar pet –, pa je saboter letos prestopil vse meje. Še več, zlikovec je letos uporabljal posebno, močnejšo cev in jo še zamaskiral, da je senzorji ne bi odkrili.
Saboter Anici in Feliksu povzroča velikansko škodo.
Saboter Anici in Feliksu povzroča velikansko škodo.

Letos so na območju Slovenskih goric obravnavali kar 20 uničenj kombajnov, 13 na območju PP Gornja Radgona ter sedem na območju PP Lenart. Oškodovanih je bilo najmanj 15 lastnikov kombajnov, saj sta bila dva lastnika po dvakrat. Največji oškodovanec Feliks Kramberger in njegova žena Anica se ukvarjata z govedorejo in strojnimi storitvami. Njun kombajn za žetev in silažo koruze, ki ga upravlja vnuk Jernej, je bil v slabem mesecu poškodovan že štirikrat: najprej pri Karlojevih v Radvencih, nato pri Frasu v Lomanošah, konec minulega tedna pa še dvakrat pri Geratičevih v Trotkovi. Tu je bilo najhuje, saj so po prvem dogodku komajda popravili (zamenjali) nože in pločevino, da bi dokončali delo, ko je znova naletel na mino.

Ob obisku v Negovi nam je Kramberger povedal, da je obupan in ne ve več, kaj naj stori. Zanj in za njegovo družino je kmetovanje edini vir preživetja, poleg reje živine in krmil jim pomemben del zaslužka prinašajo prav strojne storitve. Zaradi saboterja so morali odpovedati silaže in žetve pri drugih pridelovalcih. Kramberger izpad dohodka meri v več deset tisoč evrih.
Feliks izpad dohodka že meri v desettisočih evrov. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Feliks izpad dohodka že meri v desettisočih evrov. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

»Nikakor mi ni jasno, kaj posameznikom roji v glavi, ko gredo v koruzo postavljat kovinske predmete, ki ne le da uničijo kombajn in drugo kmetijsko mehanizacijo, lahko so tudi sila nevarni za ljudi, ki so v bližini, še zlasti za voznika. Kar se je dogajalo lani in letos, ni naključje in očitno je, da se bo moralo zgoditi nekaj hudega, da bodo začeli odgovorni z nekoliko več resnosti preiskovati. Vsi mi, ki se ukvarjamo s kmetijstvom in nam je to edini vir prihodkov, smo večkratno odškodovani! Najprej nam uničijo mehanizacijo, seveda moramo sami kriti vso škodo, poleg tega pa imamo dodatno izgubo, ker ne moremo izvajati medsosedske strojne pomoči,« nam je povedal Feliks, jezen na organe pregona, ki da nikakor ne morejo odkriti storilca, čeprav naj bi se vedelo, za koga gre. Dodal je, da ga je strah, da ga ne bi prej odkrili kmetje. Tedaj bi zanesljivo »tekla kri«, je dejal.
 

Profesionalec iz Radencev?


Kmetovalce v Gornji Radgoni je pred dnevi obiskala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in povedala, da se je problematika izkazala za veliko bolj perečo, kot si je predstavljala. »Gre za izjemno občutljivo področje, za področje pridelave hrane, za področje skrbi za obdelanost kmetijskih zemljišč. In to, da ljudje tega ne morejo opravljati oziroma so pri tem moteni, mislim, da si zasluži vso pozornost in tudi skrajno hitro ukrepanje!« Ministrskega kolega za notranje zadeve je prosila, naj se kmetom zagotovi vsa pomoč in zaščita.


»Ne gre samo za to, da ne morejo kmetovati in da ne morejo spraviti svojega pridelka; gre posredno seveda za škodo, povzročeno s tem, da ne morejo nahraniti živine in na policah zagotavljati dovolj hrane in da so na neki način ogrožena tudi človeška življenja.«

Po besedah komandirja PP Gornja Radgona Aleksandra Kreslina je materialna škoda res visoka, vendar še ni natančno ocenjena, saj popravila nekaterih kombajnov še niso končana. Dejal je, da poskušajo policisti pridobiti materialne dokaze, da bodo lahko na sodišču uspešno zagovarjali kazensko ovadbo. So v fazi intenzivnega zbiranja obvestil, a še niso opravili nobene hišne preiskave, je pa menda steklo več informativnih razgovorov, vključeni so kriminalisti in forenziki.


Policisti se že pripravljajo na naslednjo leto in aktivnosti usmerjajo v to, da podobnih primerov ne bi bilo več. Kako to počnejo, ne želijo razkriti, saj bi tako izvedeli tudi storilci.

Uničevanje kombajnov je v Slovenskih goricah od 10. septembra ena glavnih tem pogovorov. Govorice, da naj bi gorje kmetovalcem in lastnikom strojev povzročal en človek, ne utihnejo, govori se o moškem z območja občine Radenci. Policisti in kriminalisti se zavedajo, da imajo opraviti s še kako prebrisanim storilcem, lahko bi dejali profesionalcem, ki ga je težko odkriti in spraviti za zapahe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije