VSAKO LETO NAS STRESE

Tragedije na morju: štrbunk s križarke, smrt na banani in usodni gliser

Objavljeno 24. julij 2020 16.46 | Posodobljeno 24. julij 2020 16.46 | Piše: Aleksander Brudar

Poletje ob hrvaški obali vsako leto skazijo tragedije. Pred najhujšim niso varni niti Slovenci.

Srđan Danilović je 24. julija 2018 z gliserjem povzročil hudo nesrečo. FOTO: MONDO.ME
Jadranska obala, vse od Slovenije pa do Črne gore, ljubiteljem morja ponuja obilo dogodivščin, ki se v veliki večini končajo z nasmehom na obrazu. Na žalost se vsake toliko časa zgodijo nesreče, nekatere izmed njih tudi s tragičnim koncem. Samo v letošnjem poletju so bili na Hrvaškem priča dvema tragedijama na morju.
image
Lansko iskanje pogrešanega Slovenca pri Vrsarju FOTO: Ministarstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo

V prvi, zgodila se je 4. maja, je bil vpleten osebni avtomobil, v drugi iz 18. julija pa gliser. Majskega dne malo po 23. uri je 20-letnik z audijem A6 v Zadru trčil v javno razsvetljavo, od tam pa ga je odbilo v morje. Z avtom je zletel osem metrov pod gladino. Osem minut po nesreči je tja prispel že prvi potapljač in začelo se je reševanje. Iz avtomobila jim je uspelo še živega izvleči 17-letnega fanta, druga dva, 20- in 17-letnik, pa sta umrla. Četrti fant, ki je bil tudi v audiju, se je uspel rešiti sam.
Trčil v italijansko jadrnico
Marca lani se je s potrditvijo 4 leta in 10 mesecev dolge zaporne kazni za hrvaškega gradbenega tajkuna Tomislava Horvatinčića razpletla zgodba o nesreči 16. avgusta 2011. Na morju pri Primoštenu sta trčila jadrnica in gliser. Horvatinčić je bil skupaj z ženo na gliserju, s katerim je udaril v levi bok 13-metrske jadrnice z imenom Santa Pazienza. V morje je padel italijanski zakonski par, ki je bil na jadrnici, dve uri kasneje pa so potapljači našli njuni trupli. Čeprav je Horvatinčić sprva trdil, da se je zgodilo zaradi okvare na gliserju, je bil na koncu spoznan za krivega povzročitve hude pomorske nesreče.


V drugi nesreči, ki se je 18. julija zgodila v bližini otoka Žut v Kornatih, pa je umrl 14-letni Nizozemec. Slednjega je 20-letni Hrvat z gliserjem vlekel za seboj. Nesrečni najstnik je bil na okroglem napihljivem obroču, ki je bil z vrvjo pritrjen na zadnji del gliserja. Preiskava je pokazala, da je 20-letnik v nekem trenutku naredil manever levo in se nato naglo vrnil v desno. Takrat pa je otroka v napihljivem obroču vrglo direktno v gliser. Vanj je udaril z vso silo in pri tem utrpel tako hude poškodbe, da je še istega dne umrl v šibeniški bolnišnici. Policisti so zoper 20-letnika vložili kazensko ovadbo zaradi suma povzročitve kaznivega dejanja splošne nevarnosti.
 

Brezvestni voznik


Nesreča na Kornatih zelo spominja na nesrečo, ki se je 24. julija 2018 zgodila na Veliki plaži v bližini hotela Otrant v Ulcinju v Črni gori, v kateri sta umrla dva Slovenca (35-letna ženska in njen 10-letni sin), huje pa sta bila poškodovana tudi njen 36-letni mož in njuna 13-letna hčerka. Nesrečo je povzročil Srđan Danilović, ki je bil zaradi tega oziroma storitve kaznivega dejanja ogrožanja varnosti javnega prometa konec marca lani obsojen na tri leta zapora. Tožilstvo mu je očitalo, da je tistega julijskega dne kakšnih 500 metrov od obale z gliserjem ogrožal življenje štirih slovenskih turistov, ker je ravnal v nasprotju s prometnimi predpisi. Gliserja tudi ni upravljal s takšno hitrostjo, da bi lahko preprečil trčenje s turistično ladjico Suka II, na kateri pa noben potnik ni bil ranjen.
Pred otokom Krk je voznik motornega čolna zaradi glisiranja preblizu obale do smrti povozil 20-letno Avstrijko.


Po prepričanju tožilstva je nameraval prehiteti turistično ladjico, ob tem pa ves čas seveda za seboj vlekel banano, in sicer 18 metrov za gliserjem. Ladjico je začel prehitevati po desni strani, pri čemer se očitno ni dovolj prepričal, da bi to lahko varno storil in da s tem ne bi ogrožal potnikov. Banana je naenkrat zavila levo. Nato pa je, kot piše v obtožnici, zaradi centrifugalne sile trčila v zadnji levi del turistične ladjice, kar je povzročilo smrt 35-letne ženske in 10-letnega sina.
 

Padla s križarke


Konec lanskega julija je na Hrvaškem zelo odmevala tudi nesreča pred otokom Krk, kjer naj bi voznik motornega čolna zaradi glisiranja preblizu obale do smrti povozil 20-letno Avstrijko. Ta se je potapljala skupaj z očetom, ki je bil v nesreči tudi sam poškodovan. V ponedeljek, 29. julija lani, pa so v morju pred Porečem po štirih dnevih iskanja našli truplo 47-letnega Slovenca. Ta je namreč 25. julija lani pred avtokampom v Vrsarju padel z vodnega skuterja, s katerim je prevažal tudi svojega mladoletnega otroka, drugega otroka pa je vlekel za seboj na napihljivem obroču iz gume. V morje je padel prek krmila, nato se je za njim izgubila vsaka sled. Le pet dni pred nesrečo pa je pri otoku Sestrunj blizu Zadra z jadrnice padla Slovenka in se huje poškodovala.
zapora je zaradi nesreče, v kateri sta umrla 2 Slovenca, dobil Črnogorec.


Njen mož je po nesreči policistom povedal, da je njegovo ženo po padcu z jadrnice poškodoval propeler motorja. Veliko srečo v nesreči je avgusta pred dvema letoma imela tudi Britanka, ki je po padcu s križarke Norwegian star padla v morje. Dokler je v veliki reševalni akciji, v kateri sta sodelovala hrvaška obalna straža in tudi letalo, nedaleč od Pulja niso našli, je v njem prebila kar 10 ur. Vidno onemoglo žensko so rešili okoli 1300 metrov od mesta, kjer je padla v morje, oziroma 60 morskih milj od luke Vargarola, kjer so jo začeli iskati. 
Deli s prijatelji