GROŽNJE GANGSTERJEV?

To je storil zapornik, ki si urice krajša v družbi Abramova

S tujega računa dvignil 76 tisočakov. Peterskala Razpet vztraja, da so ga v to prisilili gangsterji. Menda so mu grozili, da mu bodo pobili otroke in vnuke.
Fotografija: Peterskala Razpet je zahteval izključitev javnosti.
Odpri galerijo
Peterskala Razpet je zahteval izključitev javnosti.

LJUBLJANA – Po tistem, ko je "priznal", pa vendar ne priznal, očitke iz obtožnice, po kateri je na zatožno klop sedel zaradi goljufije, ponarejanja listin in zlorabe osebnih podatkov, se je začelo sojenje 63-letnemu Peterskali Razpetu iz Verij pri Medvodah. Obtožnica mu očita, da je konec aprila s ponarejenim potnim listom z osebnega računa oškodovanca Franca K. in poslovnega računa njegovega podjetja opravil nekaj dvigov na Abanki in na tak način prišel do 76.060 evrov. Kot je ocenila izvedenka, je bil v spornem času nebistveno zmanjšano prišteven. Razpet je od takrat v priporu, kjer si urice krajša tudi v družbi trenutno najbolj znanega pripornika na Povšetovi, Sebastiena Abramova. Razpet je bil namreč tisti, ki nam je pred časom poslal pismo, v katerem razpreda o tem, kakšna krivica se godi tako Abramovu kot njemu.

Pred javnostjo se noče zagovarjati

Razpet nam je iz pripora poslal pismo, v katerem se čudi medijskemu pogromu nad Sebastienom Abramovom. FOTO: Mitja Derenda
Razpet nam je iz pripora poslal pismo, v katerem se čudi medijskemu pogromu nad Sebastienom Abramovom. FOTO: Mitja Derenda
Razpet priznava, da je res storil očitano dejanje, a da je na banko "šel pod prisilo, štirje gangsterji, ki so mi grozili, so čakali zunaj", da je to storil zaradi groženj, da mu bodo pobili otroke in vnuke. Zaradi njih – hčeri pa sta se s takšno prošnjo po elektronski pošti obrnili tudi na predsednico senata sodnico Majo Povhe – je še pred začetkom sojenja zahteval izključitev javnosti, "ker drugače se ne bom zagovarjal". Po premisleku in nasprotovanju tožilstva je senat njegov predlog zavrnil.
In ko smo že mislili, da bo zdaj stekel postopek, ko bo sodišče zaslišalo tudi sodno izvedenko psihiatrične stroke Mojco Zvezdano Dernovšek, pa se je na hodniku sodišča, kjer smo čakali na posvet senata, zgodil manjši incident. "Obdolženi se je zunaj pogovarjal z izvedenko, ko je rekla, naj poskrbim za stranko in naj ga pripravim na sojenje. V tistem se je obrnila k tožilki in rekla, da gliha vkup štriha. Menim, da je to razlog za njeno izločitev, saj je pristranska. Tega v 30 letih delovne dobe še nisem doživel," je bil oster Razpetov zagovornik Gorazd Gabrič, ki ga zastopa prek brezplačne pravne pomoči.

Zapomnil si je le uhane

Obramba je zahtevala izločitev izvedenke psihiatrične stroke Mojce Zvezdane Dernovšek. FOTO: Roman Šipić
Obramba je zahtevala izločitev izvedenke psihiatrične stroke Mojce Zvezdane Dernovšek. FOTO: Roman Šipić
Pridružil se mu je tudi Razpet, ki se je spomnil njenega obiska v priporu, "kjer mi je ves čas ponavljala: 'Razpet, zašli ste v težave', ne da bi me vprašala, kako sem. Edino, kar sem si zapomnil, so bili njeni uhani. Vztrajam, da gre to v zapisnik, saj jih ima tudi danes in me asociirajo na kače!" Dernovškova se je posula s pepelom in pojasnila, da je v brado res zamrmrala neprimerne besede, a da ni hotela s tem nič žalega. "Odvetnik je bil na koncu hodnika in govoril po telefonu, on pa je sedel na klopi in me začel žaliti, da imam jaz bipolarno motnjo in shizofrenijo, da nimam pojma, da sem nestrokovna. Rekla sem mu, naj se ne spravlja v dodatne težave. Odvetnik tega ni slišal, rekla sem mu, naj stranko umiri. Ko me je ostro zavrnil, sem zamrmrala te besede, za to se tudi opravičujem. Pomislila sem, aha, oba napadata mene, ne vidita, da se spravljata v težave. Moji nagibi so bili človeški, etični. Če je to problem, prevzemam odgovornost in se umikam," je pojasnila izvedenka.

Pravi, da je denar dvignil zaradi groženj. FOTO: Guliver/Getty Images
Pravi, da je denar dvignil zaradi groženj. FOTO: Guliver/Getty Images
Senat je ocenil, da ni razlogov za njeno izločitev, navsezadnje je svoje izvedensko pisno mnenje že izdelala. To je Razpeta znova pogrelo, in sicer do te mere, da je vstal, se obrnil proti pravosodnemu policistu in hotel oditi, a mu sodnica tega ni dovolila. In čeprav je vztrajal, da se ne bo zagovarjal, dokler je javnost v dvorani, je govoril 45 minut o tem, kakšna krivica se mu dela, kako so mu "cigani" grozili, kako je od vsega denarja on prejel 12 tisočakov, kako se nikoli ni izdajal za pooblaščenca za dvig denarja, da so mu "cigani" pasoš dali pol ure pred dvigom, da so mu v banki – Abanka je denar oškodovancu vrnila, zdaj pa ga terja od obdolženca – protizakonito dali denar, da je o grožnjah obvestil policista, ki pa se potem ni več javljal na telefon.

Kot priča je nato nastopila izvedenka, ki je pojasnila, da je bil obdolženi štirikrat hospitaliziran, vendar le kratek čas, in da je pri njem zaznala bipolarno motnjo tipa dva z blagim potekom ter osebnostne poteze, kot so impulzivnost, egocentričnost, narcističnost, ko tudi če kaj stori narobe, tega ne doživlja tako, temveč kot nasprotovanje. "Vendar ta motnja zahteva redno jemanje zdravil oziroma ambulantno zdravljenje, on pa mi je povedal, da se dve leti ni nič zdravil. Človek se s to motnjo sicer nauči živeti," je pojasnila izvedenka.

Abanka je denar oškodovancu vrnila, zdaj ga terja od Razpeta. FOTO: Jure Eržen
Abanka je denar oškodovancu vrnila, zdaj ga terja od Razpeta. FOTO: Jure Eržen
Že na začetku sojenja se je Razpet pridušal nad odločitvijo sodišča, ki je njegovega lečečega psihiatra, zdaj upokojenega sodnega izvedenca in psihiatra Mladena Vrabiča vabilo za poznejšo uro, medtem ko je Razpet želel soočiti mnenje izvedenke z njegovim. "Njemu sem popolnoma zaupal, jaz se v določenih trenutkih sploh nisem zavedal, kaj počnem. Leta 1998 sem izgubil vse premoženje, bil sem obseden z Marijo in cerkvijo, to priznavam, ne priznavam pa duševne bolezni. Kaj je to duša?" se je oglasil obdolženi, ki je bil včasih po poklicu mesar, dokler ni postal vegetarijanec.

Pred zaslišanjem Vrabiča, ki je v tem primeru privilegirana priča, obdolženi pa ga je odvezal molčečnosti, je obramba znova predlagala izključitev javnosti. In tokrat ji je uspelo. Sojenje se bo nadaljevalo 4. oktobra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije