DOLGO OKREVANJE

Tekmovalec iz Velikega brata na invalidskem vozičku

Objavljeno 05. avgust 2020 12.55 | Posodobljeno 05. avgust 2020 12.55 | Piše: Aleksandar Lukić

Voznik avtomobila je v Ljubljani izsilil motorista Alena Andrića. Okrevanje bo trajalo še najmanj leto in pol.

Pri osnovnih opravilih so mu na pomoč priskočili otroci. FOTO: Osebni arhiv
Triindvajsetega maja letos se je Ljubljančan Alen Andrić, ki ga je širna Slovenija spoznala v resničnostnem šovu Veliki brat (ali v izvirniku Big Brother), znova rodil, bi lahko rekli. Na prelepo sončno soboto so bili s kolegi in kolegicami motoristi dogovorjeni, da se ob 13. uri zberejo na bencinski črpalki na Dolgem mostu v Ljubljani, nato pa pot nadaljujejo proti morju. A Alen s svojim motociklom na dogovorjeni kraj ni prišel. Tik pred ciljem mu je pot presekal voznik avtomobila.

image
Alen Andrić je tekmoval v resničnostnem šovu Big Brother. FOTO: POP TV

Policija je o dogodku poročala takole: »Danes okoli 13. ure so bili policisti obveščeni o prometni nesreči v križišču Tržaške in Viške ceste v Ljubljani, v kateri sta bila udeležena 34-letni voznik osebnega vozila in 37-letni motorist. Po do zdaj znanih podatkih se je zgodila, ker je voznik, ki je pripeljal iz smeri Dolgega mosta proti centru, v križišču zavijal levo, pri tem pa odvzel prednost motoristu, ki je pripeljal nasproti. V trčenju se je motorist huje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa je ogroženo.«

Številni zlomi

Bralec, ki je šel mimo kraja nesreče, je dejal, da se po videnem za voznika zagotovo ni moglo dobro končati. Priložil je tudi fotografije, ki so pričale o silovitem trčenju in na katerih motor sploh ni bil več razpoznaven. Če jo je tako odnesla pločevina, kako je šele z motoristom, so se spraševali mnogi, ko so zrli v fotografije.

Ni prišel do njega
Gospodič me je po njegovih besedah spregledal, do danes pa še vedno ni prišel do mene, da bi se o tem pogovorila.

»Poškodbe so bile resnično hude, saj sem utrpel zlome vsega možnega. Po domače bi lahko rekli, da imam polomljeno vse razen hrbtenice in glave,« razkriva Alen dobra dva meseca po nesreči. Neizmerno je hvaležen reševalcem in policistom, ki so bili z njim na kraju nesreče, kirurgom, medicinskim sestram in drugemu osebju v UKC Ljubljana, ki po njegovih besedah zares lepo skrbijo za vse paciente.

image
Grozljiv prizor s Tržaške

Pred dnevi so ga prvič premaknili iz bolniške postelje na invalidski voziček, čaka pa ga še dolga pot okrevanja. Pravi, da bo počasna, tudi boleče je, trajalo pa bo še približno leto in pol, morebiti celo dve, da se vse rane zacelijo in bo spet tisti stari Alen ali vsaj približno tak.

Na cesto z motorjem nikoli več

»Prva stvar, na katero sem pomislil po nesreči, je bila, da sem zares imel srečo. Zahvalil sem se dragemu Bogu in vsem mojim angelom, ki so pazili name v tej resnično hudi nesreči,« nam zaupa. Tudi žena Dunja je po njegovih besedah dejala podobno in dodala, da na motor pa ne bo več šel, saj si nikoli več ne želi doživeti takšnih občutkov, kot jih je ob nesreči. Jo bo lahko upošteval? Le motoristi vedo, kako osvobajajoč je občutek vožnje na dveh kolesih, in mnogi so po izjemno hudih nesrečah nanj spet sedli. Tudi Alen verjetno bo. Zatrdil je, da je vožnjo po cestah zaključil, medtem ko bo na pisto ali kakšno dirkališče čez čas vendarle mogoče šel.

Hvaležen družini
Najbolj je Alen hvaležen svoji zlati ženi Dunji, brez katere ne ve, kako bi vse skupaj preživel, mali princeski Mii, ki mu je s svojimi slikicami popestrila vsakdan, sinu Michelu, mami, ki mu je kuhala, ko mu bolniška hrana ni dišala, očetu in stricu, ki sta mu to dostavljala.

Pred nesrečo je bil pravi multipraktik. Ukvarjal se je z osebnim trenerstvom, lotil se je obnovitvenih tečajev plavanja za otroke s posebnimi potrebami, saj je želel obnoviti licenco, poleg tega je želel do licence za reševalca iz vode, ob tem pa je izvajal še krovska dela in vse, kar je povezano s tem. Vse to bo zdaj moralo počakati na boljše čase, toliko, da se rane zacelijo.
Vsem udeležencem v prometu polaga na srce, naj bodo pozorni na druge, naj spremljajo dogajanje okoli sebe, še posebno pa voznike opozarja na motoriste, ki so ranljivejši udeleženci v prometu. Nikar jih ne spreglejte, saj so posledice lahko usodne. 
Deli s prijatelji