VIDNE SLEDI KRVI

Sošolca zabodel zaradi dekleta

Objavljeno 14. februar 2020 07.01 | Posodobljeno 14. februar 2020 07.01 | Piše: Aleksander Brudar

Pred osnovno šolo Gorica v Velenju je tekla kri. Napadalca so pridržali in zvečer izpustili, čaka ga ovadba.

Na tleh so še vidni madeži krvi. FOTO: Dejan Javornik
Nasilja med vrstniki je v zadnjih letih na slovenskih šolah vedno več. Razlogi, da se otroci sprejo in se spori končajo tudi krvavo, so seveda različni. Eden takih primerov se je v sredo zgodil v Velenju: učenec je z nožem poškodoval vrstnika. Na znanem velenjskem forumu so kmalu začele krožiti govorice, da naj bi šlo za tako imenovani medetnični spor.
Mama je bila zelo prizadeta. Videti je, da je bila hčerka vpletena v zgodbo.

Ravnatelj Osnovne šole Gorica Velenje Ivan Planinc pravi, da doslej na šoli »hudega ekscesa, da bi bil vnebovpijoč, da bi se bilo treba s tem ukvarjati«, niso imeli. Zgodi se, da med osnovnošolci včasih nastanejo manjši spori, a vse to jim uspe razrešiti s pogovorom. »Naše orožje na šoli je medsebojni pogovor,« pravi ravnatelj in dodaja, da je o vsakem nasilju policija takoj obveščena, saj imajo do njega ničelno toleranco. Seveda tudi ostro obsoja sredin krvavi dogodek. »To je grozno, kar se je včeraj dogajalo,« je poudaril Planinc, ki čez 11 dni odhaja v pokoj, in še, da se je zgodilo zunaj šolskih prostorov oziroma šolskega območja, res pa v njegovi neposredni bližini.

Še vidne sledi krvi

Tistega dne, okoli pol dveh popoldne, sta se sprla mladoletnika, eden je drugega zabodel z nožem. V ozadju, kot nam je sporočil tudi eden od bralcev, naj bi bilo etnično nasilje oziroma naj bi učenec ene narodnosti zabodel vrstnika druge. Spomnijo, da je bilo v sredo, ko se je zgodilo, na območju napada veliko policistov in reševalcev. »Pozneje še na enem kraju ista zgodba. Polno policistov in reševalcev. Kaj se dogaja?« Ravnatelj Planinc nam je včeraj pokazal kraj, kjer so policisti potegnili trak, in sicer le nekaj metrov pred vhodom na ograjeno šolsko parkirišče. Na pločniku so bile še vidne sledi krvavih madežev. Po naših podatkih je okrvavljen fant najprej stal v gruči otrok, pozneje so ga z že povito roko videli na bližnji avtobusni postaji. Ker naj bi bil menda vpleten eden od njihovih učencev, je ravnatelj včeraj tudi poklical policijo. V njegovo pisarno sta nato stopila oče enega od učencev ter mama ene od učenk. Ta je ravnatelju, kot nam je povedal, očitala, da bi moral vedeti, da otroci v torbi nosijo nož. Planinc ji je odgovoril, da kar tako torb ne morejo pregledovati, razen če bi za to imeli utemeljen sum: »Mama je bila zelo prizadeta. Videti je, da je bila hčerka vpletena v zgodbo.«

Lažje poškodovan

Govorice, da naj bi šlo za etnični pretep, so na PU Celje zanikali: »Po do zdaj zbranih podatkih sta se mladoletnika sprla, ker naj bi eden vznemirjal prijateljico drugega. Ko je fant, ki se mu je prijateljica potožila, rekel drugemu, naj jo pusti pri miru, je drugi mladoletnik izvlekel nož in fanta dvakrat zabodel ter ga lažje poškodoval.« Povzročitelja so pridržali in ga v večernih urah že izpustili. Po zbranih obvestilih ga bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lažje telesne poškodbe.
2-krat je zabodel vrstnika.
Deli s prijatelji