ANONIMNI VIR

Službeni avto doma, z drugim ga vozi šofer

Objavljeno 16. februar 2019 16.08 | Posodobljeno 16. februar 2019 16.08 | Piše: Tomica Šuljić

Načelnica generalštaba Alenka Ermenc od brigadirja Petka zahteva ravnanje v skladu s pravili.

Brigadir Milko Petek je po ministru Prešičku še en državni uslužbenec, ki ne zna uporabljati službenega vozila. FOTO: LJUBO VUKELIČ
MARIBOR – Nedavno dogajanje na kulturnem ministrstvu je (med drugim) razkrilo, da je moral službeni šofer bivšega ministra Dejana Prešička naokrog razvažati tudi njegove inštrumente (točneje: minister je priznal devet voženj), dasiravno to početje verjetno ni zapisano v nobenem navodilu ali koalicijski pogodbi. Njegova politična stranka je menila, da prevažanje glasbil ni razlog za odstop – a na koncu je odšel prav zaradi tega.

Nekulturno dogajanje na kulturnem ministrstvu pa je zbodlo javne uslužbence, ki opazujejo svoje nadrejene pri početju, ki ni po pravilih. Tako nam je anonimni vir iz Slovenske vojske sporočil: »Rad bi povedal, da se v vojski oziroma na generalštabu dogaja zelo podobno glede uporabe šoferjev za brigadirja in generale.« Namige o nepravilnostih je konkretiziral: »Še posebno pa se mi zdi sporno, da brigadirja Petka vozi v službo šofer s službenim vozilom, kljub temu da ima brigadir tako kot drugi vodstveni kader v vojski službeno vozilo na osebni uporabi.« In kdo je brigadir Milko Petek?

Od Ptuja do Maribora
image
V službeni uporabi ima Renaultov megane, a ga vozijo drugi z drugimi vozili. FOTO: Renault

Petek, rojen pred 57 leti na Ptuju, se je za vojaka izobraževal še v prejšnji državi na beograjski vojaški akademiji, tudi kariero je začel kot poveljnik vodov in čet v JLA. Pred vojno za Slovenijo se je pridružil naši strani ter zatem zasedal različne položaje v republiškem štabu teritorialcev in na Generalštabu SV. Nato je njegova kariera dobila mednarodna krila: vodja oddelka v Natovem neapeljskem štabu je bil tri leta, tri leta in pol je bil obrambni predstavnik pri stalni slovenski misiji v OZN.
Petek je bil pred 12 leti zaslišan tudi pred parlamentarno komisijo, ki se je ukvarjala z nakupom oklepnikov. Maja 2017 so Petka precej nepričakovano imenovali na položaj poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske namesto drugega brigadirja, čigar imenovanje so pričakovali od takratne ministrice Andreje Katič. Decembra lani pa je Petek izgubil poveljstvo sil, dobil pa poveljstvo Centra vojaških šol. Iz vrhniške vojašnice je rojeni Ptujčan začel v službo hoditi v mariborsko kadetnico. Mesec po imenovanju so tamkajšnji vojaki opazili, da brigadirja vozijo, čeprav ima vozilo renault megane v osebni uporabi.
57 let ima brigadir Milko Petek.

Dogajanje, omenjeno v anonimnem pismu, ki smo ga prejeli, je za Slovenske novice pojasnil Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske: »Brigadir Petek je kot poveljnik CVŠ skladno s sklepom o pravici do stalne osebne uporabe službenih avtomobilov upravičenec do stalne uporabe službenega vozila, tako za službene kot privatne namene.« Petek torej službenega vozila ne uporablja za zasebne namene mimo pooblastil.
image
Petek (v uniformi) je kar nekaj časa v uniformi preživel zunaj Slovenije, na Kosovu je spremljal Katičevo. FOTO: Slovenska vojska

Naš vir trdi, da Petka v službo vozi vojak ali nižji podčastnik v avtomobilu z ljubljanskimi registrskimi tablicami. Toda po Korezovih navedbah morajo prihod na delo in z dela poveljniki opraviti sami, z vozilom na osebni uporabi. Drugače je, ko pridejo v službo: »V službenem času pa poveljnike operativne in taktične ravni na različne delovne obveznosti vozijo vozniki Slovenske vojske s službenimi vozili.«

A pojasnilo vojaškega vrha potrjuje, da v primeru brigadirja Petka le ni vse v skladu s pravili. »Načelnica Generalštaba SV generalmajorka Alenka Ermenc se je s poveljnikom že pogovorila in od njega zahtevala ravnanje, skladno s sklepom o pravici do stalne osebne uporabe službenega vozila.« S tem so posredno potrdili nepravilnosti brigadirja Petka. Ali se bo odslej v službo vozil sam, kot to veleva pravilnik? Od oficirja, ki je zgled mlajšim (pod)častnikom v poveljniško-štabni šoli, bi se to vsekakor pričakovalo. 
Deli s prijatelji