POHOD

S pešačenjem proti elektrarnam

S pohodom ob Muri ob svetovnem dnevu mokrišč nasprotovali gradnji elektrarn. Te lahko ogrozijo oskrbo pomurskega vodovoda s pitno vodo.
Fotografija: Pohod proti gradnji hidroelektrarn na Muri. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Pohod proti gradnji hidroelektrarn na Muri. FOTO: Oste Bakal

KROG – Ob svetovnem dnevu mokrišč, ki je vsako leto 2. februarja, so se po vsem svetu dogajale številne aktivnosti, v Sloveniji, denimo, pohod ob reki Muri z začetkom v Krogu pri brodu, ki so se ga udeležili tako slovenski kot tudi avstrijski, hrvaški in madžarski naravovarstveniki. Ti so znova opozorili, da bi lahko gradnja elektrarn na Muri ogrozila pomurske vire pitne vode in da jih ohranjajo prav mokrišča. »Veliko večino vode za prebivalce Pomurja načrpajo ravno v mokriščih ob reki Muri. Elektrarne bi poslabšale ekološko in kemijsko stanje vode,« so zatrdili govorci.
Pohod proti gradnji hidroelektrarn na Muri. FOTO: Oste Bakal
Pohod proti gradnji hidroelektrarn na Muri. FOTO: Oste Bakal

Predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš je v nagovoru pohodnikom opozoril, da še več elektrarn nikakor ni rešitev: »Zdaj mora biti vsem jasno, da nam pri nasprotovanju elektrarnam na Muri ne gre za komarje in ribice, ampak smo proti ogrožanju pitne vode za občane Pomurja.«
Pohoda se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je povedal, da poskušajo Pomurcem iz Ljubljane in Maribora vsiliti elektrarne. »Zavedamo se, da potrebujemo prostor za ohranjanje rastlinskih in živalskih vrst, ki ohranjajo tudi podtalnico, vendar se tak prostor ne imenuje hidroelektrarna, ampak mokrišče. Zato sem tukaj, da podprem napore za ohranitev mokrišč,« je dejal.
Mokrišča zagotavljajo večino pitne vode v Pomurju.
Mokrišča zagotavljajo večino pitne vode v Pomurju.

Pomembno izkušnjo je s pohodniki delil Siniša Golub, direktor Regijskega parka Mura-Drava. Povedal je, da so imeli enake bitke na Hrvaškem pred leti, ko so jim v Medžimurju iz prestolnice hoteli vsiliti še več hidroelektrarn. »Takrat smo se uprli in jim povedali, da smo mi že dali svoj prispevek z elektrarnami na Dravi. Danes imamo Regijski park Mura-Drava in ta prinaša več kapitala iz evropskih skladov kot tisto malo elektrike, ki bi jo pridobili na reki. Zato razumemo kolege iz Slovenije in jih podpiramo. Prihodnost nas vseh so le žive reke!« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije