UVD ROBOTS

S čudežnim robotom uspešno nad korono

Objavljeno 05. julij 2020 21.20 | Posodobljeno 05. julij 2020 21.20 | Piše: Drago Perko

Čudo tehnologije premore UV-C-svetlobo. Uporablja ga Onkološki inštitut Ljubljana.

Robot na delu FOTO: Onkološki inštitut Ljubljana
Je drugi val koronavirusa že tu? Prvi je terjal svoj davek, na drugega se države že pripravljajo. Da bi življenje spet povsem ustavili, očitno ne bo več mogoče, gospodarsko kolesje se preprosto mora vrteti dalje. Koronavirus ne bo več kriza, ampak bo do odkritja cepiva za nas kar realnost. Na to se pripravljajo tudi posamezne ustanove v Sloveniji.
image
DRAGO PERKO Delovanje robota je predstavila Vesna Zagožen. FOTO: Drago Perko

Po nam dostopnih podatkih UVD-robota danskega proizvajalca UVD Robots uporablja Onkološki inštitut Ljubljana, testirali so ga tudi v domovih starejših občanov ter zdravstvenih domovih. Zakaj robota? Čudo tehnologije premore UV-C-svetlobo, ki z neposrednim žarčenjem lomi DNK mikroorganizmov in s tem prekine njihovo delitveno sposobnost – kos je tudi koronavirusu, kar dokazuje mnogo študij.
 

Dobre izkušnje


»Prve izkušnje z UVD-robotom so dobre. Uporaba aparata je enostavna, prostor je po UV-C dezinfekciji na voljo za uporabo tako rekoč takoj. Uporabljamo ga za nadgradnjo ročnega čiščenja in razkuževanja prostorov in opreme nadzorne triažne točke – novovzpostavljene točke za sprejem vseh bolnikov na obravnavno na OI ter pri nadgradnji čiščenja prostorov enote za intenzivno terapijo.
Ustavili prenos infekcij
»Ta robot ubije 99,99 odstotka virusov, bakterij in glivičnih sporov,« je dejal dr. Huscher, šef onkološke kirurgije, robotike in novih tehnologij iz Padove v Italiji. »Odkar smo začeli uporabljati robote, nimamo prenosov infekcij med medicinskimi sestrami, zdravniki in bolniki s koronavirusom,« je še povedal za New York Times, ki je o tem pisal pred dvema tednoma. Cenjeni zdravnik pričakuje, da bodo roboti sčasoma postali obvezni v bolnišnicah.


V prihodnje ga želimo vpeljati v proces dela v operacijskem bloku, da bi nadgradili čiščenje in razkuževanje operacijskih dvoran med operativnimi posegi. Prednost aparata je, da se lahko v prostoru premika sam in tako razkuži vse trdne površine, zrak in zasenčena območja,« pojasnijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, prvi slovenski bolnišnici, ki ima v lasti takšnega robota.
 

Bistri Skandinavci


Na Danskem so ugotovili, da je finančni vložek v preventivo mnogo nižji kot posledice zdravljenja in sekundarnih zapletov, ki jih povzročijo nesnaga in mikroorganizmi, prisotni v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah. Zato je nastala integrirana enota, robot, ki uporablja učinke visokointenzivnih virov svetlobe na način, ki izboljšuje delovno okolje, raven varnosti pacientov in operativno učinkovitost. Robot doseže največjo hitrost avtonomnega premikanja 5,4 km/uro. Pomembno je, da ima vgrajene detektorje za ovire, ki jih na svoji poti obide ali se pred njimi ustavi. Zaradi vgrajene mape stavbe se brez težav premika tudi med nadstropji.
Od pojava covida-19 se uporaba robota širi na letališča, hotele, vzgojno-izobraževalne ustanove, industrijo.


»Robot z integriranimi UVC-svetilkami v prostoru oddaja koncentrirano UV-C-svetlobo, ki z neposrednim obsevanjem na valovni dolžini 254 nm povzroči lomljenje DNK-strukture mikroorganizmov in s tem prekine njihovo delitveno sposobnost. Na tak način deluje germicidna dezinfekcija,« pove Vesna Zagožen iz podjetja Angiomedic, ki je uradni zastopnik za prodajo in servis UVD-robotov na območju Republike Slovenije. Poudari, da je to edinstveni avtonomni robot, ki je trenutno certificiran za države EU. Njegova prednost je tudi to, da omogoča nadgradnjo programske opreme, zato so možne nenehne izboljšave.

»Bistveni lastnosti robota sta avtonomnost in mobilnost po prostoru, kar močno pripomore k učinkovitosti dezinfekcije, saj z mobilnostjo zajame tudi senčna področja. Ko vstopi v prostor, avtonomno opravi dezinfekcijo po vnaprej določenih dezinfekcijskih točkah, ki jih določimo med postopkom kartiranja. Predvsem pa se z avtonomnim delovanjem robota razbremeni osebje in se s tem racionalizirajo delovni procesi. Za nameček ima lasten generator, ki mu omogoča neodvisnost od električne napeljave med dezinfekcijo, in tudi lastni wi-fi,« še izvemo.
porabi robot za dezinfekcijo prostora, velikega 25 kvadratnih metrov.


Poleg avtonomnega modula ima možnost delovanja v manualnem, pri katerem ga uporabnik upravlja na tablici. Praviloma robot za dezinfekcijo prostora, velikega 25 kvadratnih metrov, porabi dobrih 10 minut. Po pojavu covida-19 se je odprl horizont uporabe robota, ki ni namenjen le za preventivo in dezinfekcijo v zdravstvu, ampak širi svoje polje delovanja tudi na letališča, hotele, vzgojno-izobraževalne ustanove, industrijo. Uporabljajo ga po vsem svetu, samo na Kitajsko so jih v minulih mesecih poslali najmanj 2000. 
Deli s prijatelji