USTRAHOVANJE

Psihiatrinji grozil in ji očital krajo otrok

Objavljeno 15. avgust 2020 19.13 | Posodobljeno 15. avgust 2020 19.13 | Piše: Boštjan Celec

Hrvatu Miju Zubonji ne bodo sodili zaradi groženj slovenski psihiatrinji. Martini Bredi Žmuc Tomori očital, da je skorumpirana prasica, ki krade otroke.

»Brezpogojno in neizmerno rada ga imam. Vse, kar sem naredila, sem delala v njegovo korist,« je dejala Kocjančičeva.
Mijo Zubonja je vznemiril in ustrahoval psihiatrinjo Martino Bredo Žmuc Tomori, resno je zagrozil, da bo napadel njeno življenje in telo. Kako, s čim? S tem, da jo je sredi lanskega leta štirikrat poklical po telefonu in ji med drugim poočital: »Skorumpirana prasica si, kradeš otroke staršem.«
image
Psihiatrinja Žmuc Tomorijeva se je počutila vznemirjeno in ogroženo. FOTO: IGOR ZAPLATIL

Celo zapretil naj bi ji: »Zgodilo se ti bo zlo, da ti bo jasno!« Ker naj bi se Žmuc Tomorijeva počutila vznemirjeno in ogroženo, je tožilstvo sprejelo odločitev, da Zubonjo obtoži zaradi kaznivega dejanja grožnje, toda sodišče se je postavilo na njegovo stran.

Ugrabila svojega otroka

Zgodba o tem, kaj sta imela ena najbolj znanih slovenskih psihiatrinj in Hrvat iz Valbandona, ima precej dolgo brado, celo precej bizarna je sčasoma postala. Ona je bila sodna izvedenka za psihiatrijo v zgodbi, v kateri v glavni vlogi nastopa Zubonjeva hčerka, 37-letna Suzana Kocjančič. Ta je pred kratkim na enem od družabnih omrežij zapisala, da je nedolžna žrtev kazenskega pregona, in čeprav ni storila nič protipravnega, je bila 15 mesecev v priporu: »Ker sem tašči odvzela svojega otroka, kar je sodna katastrofa vseh katastrof,« pravi.
image
Petnajst mesecev in 14 dni je preživela na Igu.

Letošnjega marca je po enem letu, treh mesecih in 14 dneh zapustila prostore ženskega zapora na Igu, in še to najverjetneje le zaradi izbruha epidemije koronavirusa. Priprli so jo decembra 2018, dan zatem, ko je po mnenju tožilstva v nasprotju z odredbo civilnega sodišča odvzela mladoletno osebo. Tožilstvo je prepričano, da je ugrabila svojega otroka, ki je bil pred tem začasno dodeljen očetu. Tistega decembrskega dne je bila obdolžena s starši pred ljubljanskim živalskim vrtom, kjer so, tako pravijo, po naključju naleteli na malčka v družbi druge babice. Tožilstvo trdi, da je oče Kocjančičeve drugo babico prijel za roke, da vnuka ni mogla vzeti v naročje.
Čeprav je tožilstvo predlagalo pogojno kazen, je bila 15 mesecev v priporu.


Takrat je dve leti in pol stari deček stekel mami v objem, za njim se je pognala njena nekdanja tašča in poskušala otroka ustaviti, obtoženo je menda poskušala poškropiti s solzivcem. Ta je na pomoč pozvala očeta, ki naj bi drugi babici lov onemogočil tako, da ji je na avtu spustil pnevmatike. Suzana je tako sina lahko odpeljala domov, a je že dan zatem policija vdrla v njeno hišo, odvzela otroka, Kocjančičeva pa je pristala v priporu.

Skupaj s starši (tudi njena mati naj bi namreč sodelovala pri ugrabitvi) je pristala na zatožni klopi okrožne sodnije. Obtožba je bila vložena zaradi kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe. Po več propadlih poskusih jim je šele marca letos uspelo izpeljati predobravnavni narok. Na enem od narokov je tožilstvo Kocjančičevi predlagalo, da jo bo, če krivdo prizna, odnesla s kaznijo leta in pol pogojnega zapora, a je ta vztrajala, da je nedolžna.
Prepoved približevanja
Konec letošnjega marca je zunajobravnavni senat sodnije sprejel sklep, da se Kocjančičevi zaradi nesorazmernosti ter pravice do sojenja v razumnem roku pripor odpravi. Hkrati je menil, da še vedno obstajajo priporni razlogi, predvsem ponovitvena nevarnost, zato so ji pripor nadomestili z ukrepom prepovedi približevanja. Na manj kot 100 metrov se ne sme približati nekdanjemu možu, sinu, nekdanjemu skupnemu domu, vrtcu, ki ga obiskuje malček, in naslovu, na katerem biva tašča. Odvetnik Suzaninega očeta Boris Grobelnik je tedaj kljub temu zabentil: »Pomilujem katastrofo ljubljanskega okrožnega sodišča, saj je bila obdolžena več kot eno leto v priporu, ves ta čas otroka ni videla, postopek pa se dejansko sploh še ni začel.« Sojenje medtem le poteka.


Toda organi pregona so dolgo uspešno prepričevali sodišče, da je ukrep pripora kljub njihovemu predlogu o pogojni kazni nujen. Odvetniku Kocjančičeve Milošu Zariću so šli lasje pokonci. Bentil je: »Tožilstvo je očitno že ocenilo, da obstaja zadostno zaupanje, da se ji izreče pogojna obsodba, po drugi strani pa še vedno vztraja pri priporu, ki ga sodišče nekritično podaljšuje.«

Zgodilo se ti bo zlo ni grožnja

(Tudi) koronavirus je torej Kocjančičevi prinesel prostost. Psihiatrinja Žmuc Tomorijeva se je že v civilnem postopku dodeljevanja skrbništva otroka po mnenju Kocjančičeve in njenih staršev postavila na stran njenega nekdanjega moža, s katerim naj bi bila celo v precejšnjem stiku. Zlorabila naj bi sodniško izvedenstvo in sporno odločila, da je Kocjančičeva povzročila škodo pri razvoju otroka.

Suzaninega očeta naj bi torej s tem tako razkačila, da jo je lani od konca junija do začetka septembra štirikrat poklical ter ji grozil, s tem pa se spravil v kazenski pregon. Toda okrajna sodnica Tadeja Borinc Zebić je obtožni predlog zoper njega nepravnomočno zavrgla, saj so bili po njenem v Zubonjevih besedah morda skriti elementi kaznivega dejanja razžalitve, nikakor pa ne za grožnjo. Grožnja bi denimo bila, če bi Zubonja psihiatrinji dejal, da jo bo on ali kdo drug ubil, poškodoval.
zapora je zagrožena kazen za grožnjo.


Stavek »zgodilo se ti bo zlo, da ti bo jasno« pa tudi slovenski knjižni jezik razlaga kot nekaj, kar je resda v nasprotju z dobrim, zlasti z moralnega stališča, nekaj negativnega, slabega; vendar iz njega ne izhaja, kaj točno naj bi se oškodovanki zgodilo oziroma bi se zaradi tega počutila ogroženo. Tudi besede, da je psihiatrinja Žmuc Tomorijeva skorumpirana prasica, ki krade otroke staršem, po mnenju sodnice pač ne morejo biti grožnja. 
Deli s prijatelji