RESNO ZDRAVSTVENO STANJE

Psička čudežno rešila Roka (VIDEO in FOTO)

Objavljeno 17. januar 2020 13.11 | Posodobljeno 17. januar 2020 13.11 | Piše: Tina Horvat

Vso noč grela ranjenega in prezeblega gospodarja. Reševalci Roka Puclja našli na robu smrti na Blegošu.

Domačim je poslal še fotografijo z vrha Blegoša, nato je njegov telefon utihnil. FOTO: PU Kranj
Kakšno olajšanje je zavladalo v Hotavljah in v vsej Poljanski dolini, potem ko so po 20 urah iskanja in po na prostem preživeti ledeno hladni noči našli živega 39-letnega domačina Roka Puclja. Ko se v torek popoldne ni vrnil z Blegoša in so ga domači pogrešili, je stekla velika iskalna in reševalna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 30 gorskih reševalcev, vodnikov reševalnih psov in policistov. Našli so ga šele naslednji dan popoldne, sicer živega, a hudo poškodovanega. K njemu se je vseskozi stiskala psička Šaka, druga psička Missy pa je odšla "po pomoč" do njegovega avta.

Rokova brata hvaležna za rešitev

"Lepa hvala vsem, ki ste kakor koli pomagali pri iskanju. Hvala za vašo požrtvovalnost, bodrilne besede in molitve," se je glasilo sporočilo na facebooku, napisal ga je Rokov brat Peter Pucelj, nekdanji slovenski rokometni reprezentant, zdaj trener na Norveškem.

Iz srca se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri iskanju, tudi njegov drugi brat, Klemen Pucelj: "Najlepša hvala vsem, ki ste na kakršen koli način uspešno pomagali pri iskanju našega Roka. Hvala vsem, ki smo v težkih razmerah hiteli na pomoč in skupaj lovili vsako sekundo Rokovega življenja. Skupaj nam je uspelo," je zapisal.


Kot smo še izvedeli od gorskih reševalcev, jih je do Roka pripeljala prav njegova psička Šaka. Ko se je skupina reševalcev približala kraju, kjer je obležal Rok, je začela lajati in jih tako opozorila nase. Potem ko so se mu približali, je bila vsa vesela in je hvaležna popila kar liter in pol vode iz rok reševalcev, saj pri sebi niso imeli posebne posodice za psa. Povedali so še, da so najprej mislili, da so prepozni, saj je Rok povsem negibno ležal na tleh. Šele ko so ga začeli dajati na nosila, se je začel odzivati.

Kot kaže, je šlo res za sekunde. Kot še za Slovenske novice pove Klemen, je njegov brat sicer preživel, vendar je šlo za las, saj se je pri padcu na strmem pobočju zelo hudo ranil, zaradi 20-urnega čakanja na prostem na rešitev pa je dobil tudi hude ozebline. "Seveda smo si zelo oddahnili, ker je živ, a vendar nas močno skrbi njegovo zdravstveno stanje. To je namreč zelo resno, saj je polomljen in zelo potolčen, odpovedujejo mu ledvice, poškodovano ima glavo, poleg tega ima ozebline. Ko so ga našli, so mu izmerili samo 27 stopinj telesne temperature. Res nam je odleglo, res smo vsem hvaležni za pomoč! Prepričani smo tudi, da brez svoje psičke Šake ne bi preživel, saj je bila ves čas ob njem. Šaka je mešanka med nemškim ovčarjem in haskijem in je izjemno skrbna in prijazna psička, hvala bogu, da je bila z njim," nam je povedal ponesrečenčev brat Klemen.

Čudež, da je preživel noč

Niti načelnik društva Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka Pavel Podobnik ne skriva olajšanja ob tej veliki in dolgi, a na srečo uspešni reševalni akciji. "To je res pravi čudež, da je preživel noč ob tako hudem mrazu. Mislim, da se ima najbolj zahvaliti svoji psički Šaki in dobri telesni pripravljenosti. Brez tega ne bi preživel na takem mrazu. Verjetno se je psička res ves čas stiskala k njemu in ga grela, in to mu je rešilo življenje," pove Podobnik.

Točen vzrok padca in razlog, zakaj je sploh zašel v brezpotje, še nista znana, vendar je prepričan, da je Rok zaradi megle zgrešil pot in zašel v napačno smer. "Teren je večinoma zaledenel in prekrit z listjem, kar je skoraj še bolj nevarno, kot če bi bil sneg. Sneg bi padec ublažil, zdaj pa je zemlja popolnoma zamrznjena in trda kot kamen. Ne vemo še natančno, a očitno je zdrsnil in kar precej daleč drsel dol v grapo. Očitno je pri tem izgubil svoj telefon, saj nas ni mogel poklicati niti se ni oglašal na klice svojcev in kasneje reševalcev. Res je, njegovo preživetje je pravi čudež," je še povedal glavni škofjeloški gorski reševalec, ki prav tako kot vsa društva GRS po Sloveniji opažajo porast intervencij. Letos so imeli že v prvi polovici januarja skupaj s to tri intervencije, kar je veliko več kot po navadi, ko imajo v vsem mesecu eno do dve. Pri vseh treh je šlo za zdrs, ki se lahko tudi v sredogorju konča s smrtjo.

Tudi na Blegošu resne razmere!

Rok se je domačim nazadnje oglasil v torek okoli 14. ure, ko je sestopal z Blegoša. Z vrha jim je poslal še nekaj fotografij, nato pa od njega ni bilo več glasu. Le njegova psička Missy se je vrnila do parkirišča Črni kal pod Blegošem, kjer je pustil avto. Proti večeru in do 2. ure zjutraj so ga iskali gorski reševalci in policisti, v sredo zjutraj pa so iskanje nadaljevali še bolj intenzivno in dobili okrepitev s helikopterjem.


Tudi na Policijski upravi Kranj so ob razpletu iskalne akcije ostali brez besed ob presunljivi reakciji psičke Šake. »Danes je dal vsakdo od sebe svoj maksimum. Hvala vsem, ki ste sodelovali v iskalno-reševalni akciji na Blegošu. In psička Šaka, človek postane čustven in ostane brez besed, v mrazu in težkih razmerah je več kot 24 ur zdržala ob poškodovanem lastniku,« so zapisali ob koncu intervencije.

"Šlo je za iskanje na zelo zahtevnem, velikem, strmem in pomrznjenem terenu, ki ga je na višini nad 1400 metrov močno oviralo zelo slabo vreme – zelo gosta megla in močan veter. Na težkem terenu je skoraj vsak iskalec danes prehodil razdaljo do okoli 10 km. Pregledovale so se markirane poti, bližnjice in vsa mogoča brezpotja. Pogrešani je bil okoli 13.15 najden na povsem drugem koncu, v Javorjevem dolu, tik nad vasjo Volaka. Ob njem je bila psička Šaka. Iskalci so pogrešanega locirali s pomočjo psiške, ta je sicer močno utrujena, a nepoškodovana. Prvi podatki kažejo, da je šlo za nesrečo. Bil je ustrezno opremljen. Planince opozarjamo, naj opozorila o nevarnih in težkih razmerah v gorah jemljejo resno in naj jih upoštevajo," je poročilo Bojana Kosa, predstavnika za stike z mediji na Policijski upravi Kranj.
Deli s prijatelji