ŽRTEV SABOTAŽE?

Prižgal svečko in znova ponudil 10.000 evrov

Objavljeno 17. avgust 2018 19.24 | Posodobljeno 17. avgust 2018 19.28 | Piše: Tomica Šuljić

Srečali smo se s prijateljem Nemca, ki je z letalom strmoglavil v Sloveniji. Konstantin Korosides trdi, da je bil Thomas Wagner žrtev sabotaže.

PREDMEJA, LJUBLJANA – Ob nedavni drugi obletnici padca nemškega letala piper v okolici Predmeje, v katerem so julija 2016 umrli štirje ljudje, se po dolgem zatišju znova zaganja preiskava dogodkov pred nesrečo. Sredi minulega meseca smo poročali, da so prijatelji tragično preminulega nemškega poslovneža Thomasa Wagnerja razpisali 10.000 evrov nagrade za informacije, ki bi privedle do prijetja in obsodbe moškega z lažnim imenom Levy Vass.

Vass je namreč imel dva dni pred padcem letala poslovni dogovor z Wagnerjem, ki je v Benetke prinesel poldrugi milijon evrov v gotovini, Vass pa mu je podtaknil kupček pravih in večino ponarejenih švicarskih frankov. Ko je Wagner odkril, da je bil ogoljufan, je to prijavil beneški policiji in se zaradi tega v Italiji zadržal dan dlje, kot je načrtoval. Ko je končno odrinil domov, proti nemškemu Leipzigu, pa se je vreme spremenilo in letalo je strmoglavilo.

»Vass je kriv, da je Thomas umrl. Ne gre nam za denar, ampak za obsodbo,« nam je ob obisku v Sloveniji dejal Wagnerjev nekdanji sodelavec in družinski prijatelj Konstantin Korosides. Po razpisu nagrade za informacije o goljufu Vassu je Korosides namreč sklenil, da je tudi čas za prihod v Ljubljano. Čeravno na prvi pogled z goljufijo na relaciji Benetke–Leipzig Slovenci nimamo kaj dosti opraviti, pa so Wagnerjevi svojci (ter svojci njegovega poslovnega partnerja Oliverja Schillinga) imeli Slovenijo precej v želodcu. Deloma tudi zaradi temeljite, a počasne preiskave letalske nesreče, ki jo vodijo naši pristojni organi.
Slovenska civilna zaščita, vojska, reševalci in policija so prinesli malce svetlobe v to temno zgodbo.

Wagnerjevi prijatelji verjamejo, da je letalo piper strmoglavilo zaradi sabotaže. Korosides nam je pojasnil, od kod njihova sumničavost: »Thomas se je zameril ogromno ljudem: ni bil prijazen do nekaterih vzhodnonemških politikov, izrinil je konkurenco iz posla.« Wagner je svoje podjetje Unister ustanovil z nekaj prijatelji, vsak je vložil nekaj tisoč nemških mark in začeli so prodajo turističnih potovanj prek spleta. »To je postal posel, kjer smo imeli milijarde evrov letnega prometa, podjetje je bilo vredno nekaj sto milijonov evrov,« trdi Korosides, ki je dolgo deloval kot glavni govorec Unistra.

Poskušali so pristati!

Wagner po zagotovilih prijatelja sploh ni bil v tako hudih finančnih težavah, da bi si moral sposojati denar od sumljivih poslovnežev. »Toda Thomas je vedno rad hodil po robu. Rad je imel ta občutek Jamesa Bonda, jaz pa sem ga opozarjal: 'Čeprav si Ahil, ti bodo našli ahilovo peto,'« razlaga Korosides med vožnjo do kraja tragedije v Trnovskem gozdu, kjer je pred dvema letoma padel piper.
image
Thomas Wagner je pri Predmeji umrl v letalski nesreči. Prijatelji iščejo človeka, ki je Wagnerja ogoljufal pred smrtjo. FOTO: Unister

Ko je na drevesu zagledal tablo, ki označuje kraj, kjer sta umrla njegov prijatelj in sodelavec, je bil Korosides vidno ganjen. »Le solz nimam, toliko sem jih izjokal v dveh letih,« je otožno pojasnil. Na senčni jasi je prižgal svečo, vmes pa pogledoval proti makadamski cesti. »Zagotovo so poskušali pristati na tej cesti, Thomas zagotovo ni sedel križem rok, poznam ga!« je trdno prepričan Korosides.
image
Korosides meni, da je letalo poskušalo pristati na makadamski cesti.

Pozneje je pedantni Nemec (ki je svečo ugasnil in vzel s seboj, da ne bi povzročil gozdnega požara) še razložil, da je Wagner živel skromno, iz podjetja si je izplačeval samo plače. Po strmoglavljenju pa se je Unister znašel v sodnih postopkih in večino spletnih strani naj bi za drobiž kupili Kitajci in Čehi. »Na koncu so ugotovili, da nismo utajili davka. A to je bila naša težava, saj praktično nismo imeli knjigovodstva, prehitro smo zrasli,« je poudaril Korosides.
image
V pogovoru z našim novinarjem je Konstantin Korosides razkril nove podrobnosti o skrivnostnem padcu in dogodkih pred tem. FOTO: Dejan Javornik

S prijatelji še vedno ponuja 10.000 evrov nagrade za tistega, ki bi jim pomagal priti Levyju Vassu na sled: informacije sprejemajo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Po napovedih naj bi Nemci (čeprav z dveletno zamudo) sprožili postopke za iskanje Levyja Vassa pri nas: spomnimo, da so se podobne zamenjave pravega denarja za lažnega dogajale tudi v ljubljanskem hotelu, žrtve pa tega takrat niso prijavile slovenski policiji. Toda to nameravajo storiti zdaj, da bi vendarle pripomogli k lovu na fantomskega goljufa, za katerim ostajajo uničeni ljudje in celo trupla.

»Zahvalo želim izreči slovenski civilni zaščiti, vojski, reševalcem in policiji, ki so pomagali pri nesreči in pozneje tudi iskati rep letala. Prinesli so malce svetlobe v to temno zgodbo,« je razgovor s Slovenskimi novicami sklenil Konstantin Korosides. N
Deli s prijatelji