ZDRAHE

Predsednik KS jim je požagal gol

Objavljeno 17. oktober 2019 17.45 | Posodobljeno 17. oktober 2019 17.45 | Piše: Aleksander Brudar

Prebivalci Loke v Tuhinju zahtevajo vrnitev rekvizita na igrišče. Damijan Zdovc zatrjuje, da je bil razmajan in zato nevaren.

Zdaj lahko brcajo samo v eno mrežo. FOTO: Dejan Javornik
LOKE V TUHINJU – »To pa je otročarija. To je noro. Svet ne more verjeti, da se kaj takega lahko dogaja,« se je za glavo prijel možakar iz Srednje vasi pri Kamniku, ko smo ga vprašali, zakaj so v Lokah v Tuhinju v torek zvečer protestirali proti predsedniku krajevne skupnosti Damijanu Zdovcu. Združil jih je en sam aluminijast gol na tamkajšnjem nogometnem igrišču, na katerem se ne igrajo le otroci, ampak ga uporabljajo tudi domači gasilci in druga društva.
1000
evrov na leto dobi KS Srednja vas za vzdrževanje igrišča.

image
Gol je bil odstranjen zaradi varnosti, trdi prvi mož KS Srednja vas pri Kamniku. FOTO: Dejan Javornik
Vse skupaj se je začelo v soboto, tam nekje med tretjo in četrto uro popoldne, ko je po besedah domačina Janeza Belaja na igrišče prišel Zdovc in se namenil točno proti golu. Menda, kot nam pove drugi krajan, je otrokom, ki so se brezskrbno igrali, razlagal, da ga bo popravil. Nato pa naj bi ga zelo na hitro odstranil. Pri tem je požagal vijake, s katerimi je bil pritrjen k tlom. Seveda so se otroci igrali naprej, nogometna žoga pa je namesto vanj večkrat poletela v postavljeno visoko mrežo za nekdanjim golom. Kot nam razloži Belaj, jim je Zdovc nato pojasnjeval, da igrišče ni za nogomet ampak za rokomet: »Včeraj pa je na sestanku priznal, da je gol zanič in da sta se za odstranitev odločila skupaj s krajanom, ki živi v hiši za odstranjenim golom.« Prav zaradi njega naj bi, kot so prepričani krajani, Zdovc umaknil gol, saj naj bi jih že več let oviral pri uporabi igrišča.

Nenamenska poraba denarja?

image
Stari gol leži na podstrešju. FOTO: Dejan Javornik
Pojavljati so se začele tudi govorice, da denar, ki ga Krajevna skupnost Srednja vas pri Kamniku vsako leto dobi za vzdrževanje igrišča (gre za 1000 evrov), sploh ni v celoti porabljen za igrišče oziroma da naj bi bil neupravičeno porabljen. Zato od Zdovca kot predsednika krajevne skupnosti zahtevajo, naj jim predloži dokumentacijo, iz katere se bo dalo jasno videti, koliko denarja je bilo porabljenega in za kateri namen.

Ločani so odločni, da bodo pri svojih zahtevah vztrajali. Še posebno pri tem, da se na igrišče vrne nogometni gol. Ta zdaj sameva na podstrešju bližnjega lesenega objekta. Razložijo nam še, da so zemljišče še v 80. letih prejšnjega stoletja kupili s samoprispevkom, igrišče pa so nato, tudi s pomočjo kamniške občine ter donatorjev, uredili s prostovoljnim delom. O golu še povedo, da ni bil nevaren in da je bil prav takšen kot tisti na drugi strani igrišča, ki pa v soboto ni bil odstranjen.

Zaradi varnosti

Kako na vse skupaj odgovarja Damijan Zdovc? Zatrdil nam je, da ni bilo nobenega okoriščanja s finančnimi sredstvi krajevne skupnosti, da je njeno poslovanje povsem transparentno ter da se da to tudi preveriti na občini. O nogometnem golu pravi, da se je majal in da so ga odstranili zaradi varnosti, saj bi lahko padel na kakšnega otroka. Vijake, s katerimi je bil pritrjen na podlago, je odrezal le zato, da ne bi kakšen otrok stopil nanje. »Sploh ni v tem stvar,« pa je odgovoril na vprašanje, ali je bil gol res odstranjen zaradi bližnjega soseda. Razložil nam je namreč, da bodo kupili novega in ga namestili na mesto odstranjenega.
image
Pri uporabi igrišča je treba spoštovati red. FOTO: Dejan Javornik

Kršenje javnega reda in miru
V torek zvečer so morali v Lokah v Tuhinju posredovati tudi policisti. Kot so nam pojasnili na PU Ljubljana, so bili po 19. uri obveščeni o kršitvi javnega reda in miru na tamkajšnjem igrišču. "Policisti so ugotovili, da se je na igrišču zbrala množica občanov, med katerimi so bili tudi otroci, in igrala nogomet. Z glasnim vpitjem in predvajanjem glasbe so kršili javni red in mir, zato bodo policisti po vseh zbranih obvestilih izvedli ustrezne ukrepe," nam je še povedala Aleksandra Golec, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Ljubljana.
Deli s prijatelji