PREOBRAT

Povozila moža, dobila odškodnino

Objavljeno 24. julij 2020 21.55 | Posodobljeno 24. julij 2020 21.55 | Piše: Moni Černe

Danijela Mitrović najprej obsojena, nato je sledil preobrat. Prvi mož Milko Mlakar je umrl kot v mafijski likvidaciji.

Ker je izvedenec presodil, da Mitrovićeva povoženja Hota ni mogla preprečiti, danes terja visoko odškodnino zaradi pripora.
Danijela Mitrović, 47-letnica, ki jo je leta 1993 v Slovenijo pripeljal njen prvi mož, odvetnik in poslovnež Milko Mlakar iz Ankarana, čigar smrt do današnjega dne, že 25 let, ni pojasnjena, bo zato, ker je povozila drugega, zdaj že nekdanjega moža, gostinca in strica državne poslanke Meire Hot Vejsila Hota, potem pa bila zaradi tega priprta, prejela odškodnino.
image
Takole so obtoženo Danijelo Hot peljali na sodišče.

Spomnimo, prvega moža Mitrovićeve, 33-letnega Milka, ki je bil umorjen leto dni po njuni poroki, so našli štiri mesece po njegovem izginotju, 27. junija 1995, pod goro kamenja ob kraški vrtači blizu Tubelj pri Hrpeljah. Kriminalistična preiskava je ugotovila, da je šlo za prvo mafijsko likvidacijo pri nas, Milko je bil ustreljen, po umoru pa so se zločinci trupla rešili tako, da so ga odpeljali v gozd na osamljen kraj in ga prekrili s kamenjem. Policisti so izpraševali tudi Mitrovićevo, ki naj bi vedela več, kot je povedala, tako še danes meni Milkov brat Ladislav Mlakar.
 

Komaj so ga rešili


Mitrovićeva se je pozneje, kot zapisano, poročila s portoroškim gostincem Hotom. A kot se je med sojenjem izkazalo, se v njunem zakonu nista cedila le med in mleko. Na dan je prišlo, da je bila večkrat tepena in trpinčena. Dobrih 10 let po Milkovi smrti se je s takratnim možem Hotom z avtomobilom vračala proti njunemu domu, ko naj bi jo, kot smo poročali s sojenja, fizično napadel. Zagrozil naj bi ji, da ji bo storil nekaj hudega, vojna zakoncev pa da se je nadaljevala, ko sta pred stanovanjsko hišo v Izletniški ulici v Žusterni pri Kopru oba izstopila iz avta.

Prepir se je nadaljeval, Mitrovićeva pa naj bi potem skočila za volan audija Q7 in prižgala motor. Ko je speljevala, naj bi pred avtomobil skočil tedaj 45-letni Hot in ji poskušal preprečiti vožnjo. Končal je na pokrovu motorja, padel na tla, žena ga je povozila in pod avtom vlekla 21 metrov, čezenj je zapeljala z zadnjim desnim kolesom in pobegnila na policijsko postajo v Ljubljano.
Zakaj zahteva skoraj 52 tisočakov?
Odvetnica Mitrovićeve Monika Mavsar je aprila 2019 na pravdnem oddelku okrožnega sodišča v Kopru povedala, da ni bilo razlogov za njen pripor. Po njem da si nikoli ni opomogla, ponoči se zbuja, krog njenih prijateljev se je zmanjšal, ne hodi več toliko ven, ima duševne bolečine, prav tako si je morala izposoditi 20.000 evrov za varščino. V zaporu je dobila tudi prenosljivo kožno bolezen, zdravila se je več kot mesec dni.


Policisti so Mitrovićevo kazensko ovadili, državno tožilstvo pa ji je v obtožnici očitalo poskus umora. Da je namerno povozila moža in zapeljala čezenj, na asfaltu je obležal hudo ranjen. Na prvem sojenju je po mnenju izvedenca medicinske stroke Jožeta Balažica oškodovanec preživel po čudežu. Hudo ranjenemu Hotu so komajda rešili življenje, izvedenec je na obravnavi dejal, da bi bilo brez ustrezne zdravniške pomoči življenje oškodovanca pod velikim vprašajem. Imel je hudo poškodovan prsni koš, zlomljenih šest reber in globoko raztrganino jeter, ki bi se lahko, če ne bi bilo takojšnje in ustrezne pomoči, spremenila v usodno krvavitev. Kmalu po dogodku sta se Hot in Mitrovićeva ločila.
Hota je povozila in pod avtom vlekla 21 metrov, čezenj je zapeljala z zadnjim desnim kolesom.


Marca 2011 je bila na Okrožnem sodišču v Kopru spoznana za krivo, obsodili so jo na dve leti in pol zapora. Ker je dokazni postopek pokazal, da je obtoženka dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in zožene zavesti, da umora ni načrtovala, ji je senat, ki mu je predsedovala sodnica Orjana Trunkl, dosodil milejšo kazen, kot jo za to dejanje predpisuje kazenski zakonik – najmanj pet let zapora. Sledil je filmski preobrat. Pred razpisanim ponovnim sojenjem se je mnenje drugega izvedenca cestnoprometne stroke povsem nagnilo na stran obtožene. Okrožna državna tožilka Vanja Chiara Bažec je zato obtožnico junija 2014 umaknila, ker je izvedenec presodil, da glede na dinamiko vsega dogajanja Mitrovićeva povoženja Hota, ki je v nesreči utrpel hude poškodbe notranjih organov, ni mogla preprečiti.
 

Dobila bo denar


Državo toži, saj je bila zaradi očitanega poskusa umora bivšega moža po njenem mnenju neupravičeno priprta od 4. septembra 2006 do 20. februarja 2007, torej pet mesecev in pol. Zahteva 51.914,40 evra odškodnine. V prvem delu, temelju tožbenega zahtevka, je Mitrovićevi uspelo, prvostopenjsko sodišče je namreč izdalo vmesno sodbo, po kateri so podane predpostavke za odgovornost države za plačilo odškodnine za neupravičen pripor, temu je zdaj pritrdilo tudi Višje sodišče v Kopru, je za Slovenske novice potrdila predsednica okrožnega sodišča v Kopru, mag. Samanta Nusdorfer.
5 mesecev in pol je bila, kot kaže, neupravičeno priprta, za kar terja povračilo.


Sodba je pravnomočna: »Sledi odločanje o višini tožbenega zahtevka,« je dodala Nusdorferjeva. Državno odvetništvo, ki je spodbijalo tako podlago tožbe kot višino tožbenega zahtevka, nam je povedalo, da o sami višini odškodnine, ki bi pripadalo tožnici, sodišče še ni izvajalo dokazov: »Glede na možnost nadaljnjega postopka pred Vrhovnim sodiščem RS bo treba počakati do konca postopka z izrednim pravnim sredstvom glede pravilnosti presoje nižjih sodišč glede odškodninske odgovornosti države. Dokler je postopek še odprt, državno odvetništvo ne more komentirati upravičenosti zahtevane višine odškodnine,« so nam sporočili z urada generalnega državnega odvetnika. 
Deli s prijatelji