KRIVA SAMOIZOLACIJA?

Peter ženo Zinko ubil s polenom

Objavljeno 21. marec 2020 07.20 | Posodobljeno 21. marec 2020 10.52 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Večkrat jo je udaril po glavi, nato pa poklical reševalce. Zaradi uboja mu grozi petnajst let zapora.

Pretreseni krajani ne morejo verjeti, da se je zločin zgodil v njihovi mirni vasi.
Ko je v četrtek v toplo in mirno pomladansko popoldne zarezal oster zvok sirene reševalnega avtomobila, v Dolenji vasi pri Črnomlju, ki je le lučaj od občinskega središča, vaščani niso vedeli, kaj se je zgodilo v sicer raztegnjeni vasi, ki šteje dobrih 100 duš. Nekaterim je bila prva misel koronavirus; že dejstvo, da moramo biti doma, med ljudmi ustvarja napetost, negotovost in strah, zato tudi konflikte. Kaj se je dogajalo za zidovi ene od hiš, lahko za zdaj le ugibamo. Vaščani ne morejo razumeti, da je njihov sokrajan Peter Englaro dvignil roko nad svojo ženo Zinko. V hodniku njune hiše jo je pokončal s polenom, večkrat naj bi jo udaril po glavi. Potem je sam poklical reševalce, ti so se takoj odzvali klicu na pomoč, a poškodovani zaradi hudih ran ni bilo pomoči. Reševalci so zatem o krvavem napadu obvestili policiste.

»V četrtek nekaj pred 18. uro smo bili obveščeni, da reševalci v zasebnem prostoru v Dolenji vasi pri Črnomlju oskrbujejo hudo poškodovano žensko. Tja so bili takoj napoteni policisti Policijske postaje Črnomelj in ogledna skupina Sektorja kriminalistične
image
Krvave stopinje pred vhodom
policije PU Novo mesto. Kljub pomoči reševalcev je 67-letna ženska umrla na kraju dogodka. Po prvih zbranih obvestilih in ugotovitvah sta se 67-letni moški in žrtev, ki je bila njegova žena, sprla v stanovanjski hiši. Moški jo je s topim predmetom večkrat udaril po glavi, žrtev pa je obležala v hodniku hiše. Storilcu so policisti odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje,« je včeraj zjutraj sporočila Alenka Drenik, tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto.

Ogled kraja kaznivega dejanja so opravili kriminalisti ogledne skupine Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, ogleda sta se udeležili tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka. »Kriminalisti nadaljujejo preiskavo in ugotavljajo okoliščine kaznivega dejanja uboja. Sedeminšestdesetletnega osumljenca bodo predvidoma v soboto s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. V preteklosti moškega nismo obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje uboja določa kazen zapora do petnajst let,« je še dodala.
 

Nihče nič videl ne slišal

Ko v vasi, ki ima približno vsega 15 hiš, raztegnjenih ob cesti na razdalji kakšna dva kilometra, povprašamo o razmerah pri Englarovih, izvemo, da sta se zakonca držala bolj zase. »Sploh nisem vedela, kaj se je zgodilo, čeprav imamo hišo precej zraven. Samo slišala sem rešilca, potem še policiste,« je povedala domačinka. »A ubil da jo je? Tega pa res ne bi pričakoval. Na videz je bilo namreč med njima vse v redu, čeprav se mi je zdelo, da ni vse tako, kot mora biti. A res nikoli ne veš, kaj se dogaja za štirimi zidovi,« je razmišljal vaščan, skoraj sosed, in pripomnil, da bi prej pričakoval, da bo prišel navzkriž s kakšnim domačinom, da bi torej prej roko dvignil nad koga drugega kot nad ženo.

»Fejst ženska je bila, čeprav se ni veliko družila z vaščani,« izvemo. V Slovenijo je prišla iz Bosne, v prvem valu beguncev v času vojne vihre na Balkanu. Najprej je bila nastanjena v begunskem domu v Črnomlju, potem je spoznala Petra, v zakonu se jima je rodil sin, zdaj je že polnoleten. Zikreta je njeno polno ime, domačini so jo poznali kot Zinko. Pridno je skrbela za okolico hiše, rože na okenskih policah so bile vedno negovane, Peter pa je obdeloval vrt.

67 let sta bila stara oba, žrtev in napadalec.

»Kaj več kot dober dan si nismo rekli. Res sta se držala zase, sta pa bila zadnje čase veliko skupaj. Kamor sta šla, sta šla skupaj, tudi v trgovino, pa veliko sta se sprehajala. Tudi zato ne morem verjeti, kaj se je zgodilo med njima, da je Petru tako počilo. Ko sem včeraj slišal rešilca, sem najprej pomislil, da se je Zinki stanje poslabšalo, bila je namreč bolna,« nam pove domačin in se spomni časov, ko je Peter prišel v vas: »Od stare mame je podedoval zemljo tukaj, v Dolenji vasi, in naredil hišo. Sam jo je sezidal, saj je bil vešč tega dela, sploh zidanja iz kamna, tega je vgradil tudi v njun dom. Tudi škarpe je delal. Ampak odkar je prišel v vas, tu ni bilo več miru. Če ga je kaj zmotilo v vasi, je znal hitro poklicati policijo. Tudi Zinki je uničil zdravje. Ampak da jo bo ubil? Ne, tega res ne bi pričakoval. Mislim, da tudi on ni imel namena Zinke ubiti, mogoče jo je hotel le udariti.«
Kaj je Petra gnalo v tako kruto dejanje, bo morda pokazala preiskava, čeprav nikoli ne bomo spoznali druge, Zinkine plati. Slišati je, da naj bi bila vsaj sokriva tudi stiska, izzvana z izrednimi razmerami in spremenjenim načinom življenja. 
Deli s prijatelji