Otroci še v šolske klopi, študenti že doma

Število okužb z novim koronavirusom narašča. Ukrepi za zmanjšanje škode vredni 998 milijonov.
Fotografija: Število okužb v Sloveniji iz dneva v dan narašča. FOTO: Mediaspeed.net
Odpri galerijo
Število okužb v Sloveniji iz dneva v dan narašča. FOTO: Mediaspeed.net

V Sloveniji epidemije zaradi koronavirusa ni, zdravstvene oblasti upajo, da jo bodo z ukrepi preprečile, a vendar je iz dneva v dan več Slovencev, okuženih s koronavirusom, včeraj do zaključka redakcije so potrdili 23 primerov okužb (v nedeljo so jih našteli 16), testiranih je bilo več kot 1200 ljudi; k sreči okužbe pri vseh potekajo z blažjimi kliničnimi znaki ali pa sploh nimajo simptomov.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je pojasnila, da je od teh 23 primerov 14 t. i. uvoženih, torej takšnih, ki so se okužili v tujini (največ v Italiji) in devet sekundarnih (prenosi v Sloveniji, ki pa so povezani z znanimi primeri). Osem od teh devetih primerov se nanaša na primer zdravnika iz ZD Metlika, eden pa je iz primera Ljubljančana, ki je pripotoval iz Maroka. Do zdaj imamo devet okuženih na območju Ljubljane z okolico, en primer v slovenski Istri in deset na Dolenjskem. Vsi pacienti so v UKC Ljubljana, UKC Maribor ali pa v Splošni bolnišnici Novo mesto. Pristojni pa so odredili karanteno za 50 ljudi.

Virus je v sosednji Italiji zaprl šole in fakultete, ker pri nas epidemije ni, tudi šole ostajajo odprte, zaprtje bi bil nesorazmeren ukrep, so prepričani na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. A vodstvo Univerze na Primorskem se je glede na trenutno stanje v zvezi z novim koronavirusom odločilo, da od včeraj pa do 20. marca odpove pedagoški proces na vseh članicah univerze. Univerza v Ljubljani članicam predlaga, da za vsaj 14 dni ukinejo predavanja v velikih predavalnicah, kjer se lahko zbere 100 in več ljudi, in jih nadomestijo z drugimi oblikami pouka, te pa nadomestijo tako, da bo pouk možno izvesti na daljavo; ukinjajo tudi vsa srečanja, kjer se zbere več ljudi, ki so v tesnem stiku, in ki niso nujno potrebna za tekoče delovanje Univerze v Ljubljani (kongresi, svečane akademije, podelitve diplom, športna vzgoja, drugi javni dogodki). Več fakultet v Ljubljani je že zaprlo vrata. Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani je prek svoje spletne strani sporočila, da v tednu od 9. do 15. marca odpadejo predavanja, seminarji in vaje. Vrata je zaprla tudi fakulteta za arhitekturo. Tudi z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da od včeraj ne bo pouka in vaj za vse študente in dijake zdravstvenih programov.

Skoraj milijarda evrov za gospodarstvo

Predavanja so odpadla tudi na fakultetah Univerze v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
Predavanja so odpadla tudi na fakultetah Univerze v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
Pred tem se je na sestanku pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku sestal tudi strokovni svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje. Svet je opredelil ukrepe za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo: njihov namen je zmanjšati škodo, ki jo bodo podjetja nedvomno utrpela, vredni pa so 998 milijonov evrov. Njihovi cilji so zagotavljanje likvidnosti podjetij, pomoč pri ohranjanju delovnih mest ter pri že začetih promocijskih aktivnostih, zmanjšanje nastale škode ter zagotovitev, da se ne poslabša položaj podjetij na trgu, je v izjavi po srečanju posvetovalnega telesa gospodarskega ministra v Ljubljani povedal Počivalšek.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek Travnik pa je zagotovila, da zbornica budno spremlja dogajanje na terenu. Poudarila je, da dobivajo tudi neprijetna sporočila in zmerljivke čez zdravnike, ki so zboleli za novim koronavirusom. In dodala, da so zdravniki zaradi obtožb prizadeti, še posebno za to, ker so ravnali v skladu s pravili. Na zbornici so še poudarili, da so v zelo rizičnem položaju tudi zobozdravniki, zato naj se k njim pacienti ne odpravljajo, če imajo simptome, ki bi lahko kazali na okužbo s koronavirusom.

Preventiva in še enkrat preventiva!

Treba je delovati preventivno, glavni ukrep za preprečevanje širjenja okužbe s covid-19 ostaja higiena rok in kašlja, pa seveda to, da bolni z znaki akutne okužbe dihal ne hodijo med ljudi. Za vse, ki sumijo, da bi bili lahko okuženi s koronavirusom, velja kot osnovno pravilo, da po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika, zunaj njegovega delovnega časa pa urgentno službo. Osebe, ki prihajajo z območij z novim koronavirusom, a so zdrave, se lahko normalno vključujejo v delovni kolektiv, ne potrebujejo samoizolacije in nimajo pravice do bolniškega staleža. Če delodajalec želi, da takšna oseba ostane doma, je upravičena do nadomestila v breme delodajalca v polni višini plače. Tisti, ki imajo potrjeno okužbo s koronavirusom in jim lečeči zdravnik odredi izolacijo (doma ali v bolnišnici), pa imajo pravico do začasne zadržanosti od dela in nadomestila plače v višini 90 odstotkov od osnove.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije