NAPLAHTAL SLOVENKE

Obsojeni mazač pa še kar zdravi!

Objavljeno 10. avgust 2020 21.33 | Posodobljeno 10. avgust 2020 21.33 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Smaja Safića Gupto zaradi goljufije obsodili na pogojno kazen. Stranki ni vrnil denarja, ji je pa pošiljal dobre misli.

Naplahtal je več Slovenk da so mu posodile denar.
 Samooklicani zdravilec Smajo Safić Gupta, ki je naplahtal več Slovenk, nazadnje brhko Katarino (je ona res zadnja?), da so mu posodile denar, a ga ni vrnil, ni doktor ajurvedske medicine in tudi certifikata oziroma licence za opravljanje tovrstne dejavnosti nima. To je na sodišču potrdila Joži Staniša, vodja skupine za poslovno kriminaliteto pri sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto. Že v prvem postopku na Okrajnem sodišču Sevnica, kjer so mu sodili zaradi goljufije, ko ga je krajanka Tržišča pri Sevnici ovadila, da jo je ogoljufal, saj mu je posodila denar, ki ji ga ni vrnil, se je izkazalo, da je bil njegov certifikat v indijskem jeziku, obešen v njegovem salonu, ponaredek. Na ministrstvu za zdravje je policija dobila podatek, da Smajo Safić Gupta ne izpolnjuje pogojev za opravljanje ajurvedske dejavnosti. Pozneje v postopkih je predložil nov certifikat, a ko je policija poizvedovala prek Interpola, so izvedela, da niti ta ni pravi. Ko so preiskovali zadevo, so policisti naleteli na več
image
Iz bojazni pred zdravilcem devet oškodovank ni sodelovalo v preiskavi zoper njega.
oškodovank, po mnenju Staniševe naj bi jih bilo devet, a niso hotele sodelovati ali podati prijave, ker naj bi se zdravilca bale.
Je pa vztrajala Katarina, ki je pri 27 letih, kmalu po poroki, zbolela za sklerozo multipleks. V strahu, da bo bolezen napredovala in jo potisnila na invalidski voziček, se je zatekla po pomoč tudi k alternativni medicini. Spoznala je zdravilca, k njemu hodila na terapije, ker ni imel prevoza, ga je vozila po Sloveniji, z možem sta zanj prevajala različno dokumentacijo, dvakrat je z njim odšla celo v Indijo. Ko je Gupta pridobil njeno zaupanje, jo je prosil, da mu posodi sedem tisočakov, ki naj bi jih mesečno odplačeval. Maja 2011 je denar res nakazala na račun ordinacije ajurvedske medicine. Obljubil ji je, da bo denar mesečno vračal, a tega ni storil. Ko je Katarina mnogo pozneje to zaupala svojemu možu, je ta zadevo vzel v svoje roke. Gupti je pošiljal sporočila in ga klical, tudi obiskal ga je. Obtoženi je vrnil 1780 evrov, preostalo pa naj bi poplačal z dobrimi mislimi, s tem pa se Katarina ni strinjala in ga je ovadila.

Kredit vrnil na duhovni ravni

Na prvem sojenju je bil oproščen obtožb, da je ogoljufal stranko, po pritožbi tožilstva pa je bila zadeva vrnjena v vnovično sojenje na krško sodišče. Zdaj ga je sodišče spoznalo za krivega. Ugotovilo je, da mu je oškodovanka v bolezni in stiski zaupala in verjela, da bo denar vrnil. Gupta pa jo je lažnivo zapeljal in spravil v zmoto, saj iz izpiskov izhaja, da je v času storitve kaznivega dejanja njegova družba poslovala negativno, da si je že takrat denar sposojal od drugih. Že naslednji dan po nakazilu je dvignil štiri tisočake.
image
Na vnovičnem sojenju so ga na krškem sodišču spoznali za krivega. FOTOGRAFIJE: Nada Černič Cvetanovski

Sodnica Marija Breznik je pri izreku kazni sledila predlogu tožilke Mateje Resnik Bahčič in mu izrekla sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, šest mesecev po pravnomočnosti sodbe pa mora plačati preostanek dolga, to je 5220 evrov. Glede zamudnih obresti je sodnica oškodovanko napotila na pravdo. Je pa brezposelnega Gupto, ki sicer še kar opravlja terapije, oprostila plačila sodnih stroškov, z namenom, da bo Katarini čim prej povrnil denar. Na sodbo se bo pritožil, saj meni, da je preostanek kredita že vrnil na duhovni ravni. Njegova zagovornica dodaja, da oškodovanka nikoli ni bila v nič prisiljena, kar je potrdila tudi sama in da je šlo za civilno razmerje med zdravilcem in stranko. Po njenem mnenju je bila oškodovanka vpletena v njegovo življenje in je v treh letih druženja z njim lahko spoznala, kakšen človek je Gupta. 
7
mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let so mu naložili.
Deli s prijatelji