IZNAJDLJIV TAT

Kaj takega pa še ne: dirkač Marko napeljal cev do Petrolovih rezervoarjev in kradel nafto

Voznik relija Marko Grossi napeljal cev do Petrolovih rezervoarjev. Izgovarjal se je, da je lovil ribe, a pri sebi ni imel palice.
Fotografija: Marko Grossi je bil obsojen zaradi poskusa velike tatvine v sostorilstvu. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Marko Grossi je bil obsojen zaradi poskusa velike tatvine v sostorilstvu. FOTO: Facebook

Petindvajsetletni Marko Grossi iz Lucana, zaselka v Luciji, je v svetu relija dobro znan: lansko sezono je skupno končal na 11. mestu, v svojem razredu II je bil tretji, na reliju Ina Delta na Hrvaškem, ki je štel za slovensko državno prvenstvo, pa je v svojem razredu zmagal in bil skupno četrti. Z avtomobili dirka od leta 2012, kot član kluba Ajdovščina Motorsport, prej, dokler se ni poškodoval, je nastopal v motokrosu.
V dirkah je uspešen, na sodišču pa ne. FOTO: Facebook
V dirkah je uspešen, na sodišču pa ne. FOTO: Facebook

Od avtomobilističnega športa pa se težko živi, zato seveda hodi v službo, trenutno v Luko Koper, kjer, mimogrede, dela kar več primorskih dirkačev, prej pa je bil zaposlen v koprskem Terminalu instalacije Sermin (Petrol), največjem skladišču naftnih derivatov v osrednjem in severnem Jadranu. Ta podatek je pomemben za nadaljne razumevanje zgodbe, ki se je predvčerajšnjim na koprskem okrožnem sodišču končala z obsodbo Grossija na pogojno zaporno kazen zaradi poskusa velike tatvine v sostorilstvu.

Začela pa se je 3. novembra 2016 nekaj pred drugo uro zjutraj, ko je varnostnik družbe Sintal na območju skladišča naftnih derivatov opazil speljano cev, parkiran bel kombi in tri sumljive osebe. Zaradi suma vloma je neznance pozval, naj se ustavijo. Dva sta zbežala, tretji, ki je najprej tekel, potem pa se ustavil, je bil, kot so ugotovili, Marko Grossi.
 

Z dvema lopatama in motiko


Varnostnik ga je zadržal in površinsko pregledal ter o dogajanju obvestil dežurnega, ta je poklical policiste PP Koper. Grossija so pridržali in pregledali območje, vendar pobeglih niso našli, še isto noč in naslednji dan pa so opravili ogled. Zunaj visoke žičnate ograje, ki varuje skladišča derivatov, ob grmičevju, ki ta predel obdaja z obeh strani, so našli žago, eno večjo in eno manjšo lopato, motiko, dva plastična kanistra (rezervoarja) in tri plastenke prostornine liter in pol, v katerih je bila prozorna tekočina, torej voda. Na ustju ene od njih so v forenzičnem laboratoriju pri preiskavi bioloških sledi našli Grossijev DNK.


Našli so še dve gibljivi črni cevi iz gume podobnemu materialu, ugotovili, da je tam sveže izkopan jašek, varnostna mreža, ki varuje rezervoarje z več tisoč litri nafte, pa preščipnjena.

Tudi pri Petrolu so po poskusu kraje pregledali instalacijo in ugotovili, da je žičnata varnostna mreža, ki loči varovani prostor od nevarovanega območja, poškodovana, odprtina prekopana, v zemlji tik pod površjem pa vkopana gibljiva cev s spojkami, dolga približno štiri metre. Cev je bila speljana v reducirni ventil rezervoarja, namenjenega praznjenju in polnjenju avtocistern, tukaj bi trojica napolnila kanistre z gorivom.
 

Pritožil se bo


Grossi je v četrtkovem zagovoru povedal, da je tisto noč lovil ribe, kar da na Serminu večkrat počne. Policisti pa so ugotovili, da pri sebi ali v kombiju, s katerim se je pripeljal, ni imel ribiške palice in druge opreme. Sodišče tudi sicer zgodbi o ribolovu ni verjelo: »Od tistih, ki so pričali v vašo korist in vas poznajo, nihče ni vedel, da bi bili ljubitelj ribištva,« je dejala okrožna sodnica Barbara Franca.

O najdenem DNK je Grossi povedal, da je ta na plastenki, ker mu je policist prinesel vodo, saj je bil žejen. Policist je sicer potrdil, da mu je res prinesel vodo, a iz avtomata, kjer je moč kupiti samo pollitrske plastenke, ne pa velikih, enainpollitrskih. Sodišče zato ni verjelo niti tej Grossijevi zgodbi.
Med listinskimi dokazi je sodnica prebrala še anonimno prijavo, ki policiji sporoča, da naj bi Grossi, zaposlen kot delavec, kupil avto, vreden 30.000 evrov.


Okrožna državna tožilka Mija Papež je za obtoženega predlagala osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, sodišče pa mu je, ker je v sostorilstvu z neznanimi osebami, za katere ni povedal, kdo so, vdrl v tujo lastnino, izkopal luknjo in položil cev do varovanega območja, da bi iztočil čim več goriva, in s tem storil kaznivo dejanje velike tatvine, izreklo kazen šest mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo leta in pol. Sodnica je v obrazložitvi povedala, da je vozišče dobro poznal, saj je še nekaj mesecev prej tam delal, da pri dejanju gotovo ni bil sam in da mu je, upoštevaje načrt in trud, ki ga je v kaznivo dejanje vložil, odmerila to kazensko sankcijo.

Plačati bo moral stroške postopka in sodno takso, v olajševalno okoliščino pa mu je sodišče štelo, da še ni bil obsojen. Zagovornik obsojenega, odvetnik Gorazd Gabrič, ki je pričakoval oprostitev, se bo na sodbo pritožil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije