Natakarici zasegli 104 jurje

Policisti osumili mamo in sina, lastnico in direktorja. Bordel kar v hotelu.
Fotografija: Ponudili so jim pomoč, a se menda nobena nima za žrtev. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ponudili so jim pomoč, a se menda nobena nima za žrtev. FOTO: Guliver/Getty Images

Potem ko so policisti pred enim letom začeli spremljati združbo štirih osumljenih, ki je dekleta novačila za to, da so strankam ponujale spolne storitve v hotelu ter nočnem klubu, ki deluje v sklopu hotela (po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah gre za hotel v središču Žalca), so celjski kriminalisti v sodelovanju z Generalno policijsko upravo v minulih dneh končali obsežno preiskavo, ki jo je usmerjalo celjsko okrožno državno tožilstvo. Za kar 25 kaznivih dejanj so ovadili eno pravno osebo ter štiri slovenske državljane, stare od 42 do 74 let. Skupaj naj bi se v mrežo trgovine z ljudmi ujelo 22 Ukrajink, državljanka Romunije in državljanka Moldavije, starih od 24 do 40 let.

Prikriti preiskovalni ukrepi

Boštjan Hmelak pravi, da so združbo spremljali eno leto. FOTO: Mojca Marot
Boštjan Hmelak pravi, da so združbo spremljali eno leto. FOTO: Mojca Marot
Po neuradnih informacijah naj bi bila med ovadenimi lastnica hotela Frančiška Lamovšek, njen sin Damijan Lamovšek, ki je direktor, njegova žena in še ena od tam zaposlenih natakaric. »V preiskavi, ki smo jo začeli februarja lani in v kateri smo uporabili tako klasične kot prikrite ukrepe, smo ugotovili, da so akterji kriminalne združbe s pomočjo oglasov in osebno vzpostavljali stike z dekleti in poskrbeli za njihovo namestitev v enem izmed hotelov na območju Policijske uprave Celje,« je povedal vodja oddelka za organizirani kriminal na Policijski upravi Celje Boštjan Hmelak. In dodal, da so dekleta, večinoma Ukrajinke, prihajale iz socialno in ekonomsko šibkih okolij.

»Po namestitvi so se bile prisiljene, pod nadzorom in po pravilih, ki so jih postavili osumljeni, prostituirati v hotelskih sobah in drugih prostorih. S strankami so prihajale v stik v nočnem klubu, ki deluje v sklopu hotela. Če so se uprle, so jim delovno pogodbo prekinili,« je še razkril Hmelak. In še da so bile spolne storitve za dekleta edini vir zaslužka, v dodatno podrejeni položaj pa so jih spravljali tudi tako, da so morale večino nakazil vrniti.

V Hotelu Žalec naj bi se že dolgo ukvarjali s trgovino z ljudmi. FOTO: Mojca Marot
V Hotelu Žalec naj bi se že dolgo ukvarjali s trgovino z ljudmi. FOTO: Mojca Marot
Del nezakonito pridobljene premoženjske koristi so osumljeni pridobivali tudi od strank, ki so morale dekletom plačevati drage alkoholne pijače, kar je bil pogoj za spolne storitve. Kot so še razkrili na celjski policiji, naj bi imelo od osem do dvanajst žrtev približno 250 uporabnikov spolnih storitev na mesec. »Ob koncu preiskave smo po odredbi sodišča opravili štiri hišne preiskave in trem osebam za čas preiskovalnih dejanj odvzeli prostost. Pri osumljenki, ki je zaposlena kot natakarica, smo našli 104.000 evrov gotovine in smo jo zaradi suma, da gre za protipravno pridobljeno premoženjsko korist, zasegli. Skupno protipravno premoženjsko korist osumljencev pa še ugotavljamo,« je sklenil Hmelak.

Celjski kriminalisti so sicer dekletom, ki so bile žrtve prostitucije, ponudili pomoč društva Ključ, a se menda nobena od njih nima za žrtev. Nekatere so se po zaslišanju vrnile v domovino, nekatere pa so dobile delo v drugih klubih po Sloveniji, ki še niso v preiskavi. Če bodo člani združbe spoznani za krive, je zanje zagrožena kazen od tri do 15 let zapora.

Poskušali smo navezati stik z glavnimi osumljenci, a so nam v hotelu zatrdili, da ni nihče dosegljiv.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije