SPOROČILO

Najprej Kuzle, zdaj poezija

Bil je jezni mladenič s sporočilom »direktno v glavo«. Basist kingstonov raje piše poezijo kot besedila.
Fotografija: Dare Kaurič. FOTO: Marija M. Kotnik
Odpri galerijo
Dare Kaurič. FOTO: Marija M. Kotnik

Prvič je opozoril nase sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bil kot jezni mladenič, pevec in kitarist v idrijski skupini Kuzle eden od najbolj izpostavljenih punkerjev v Sloveniji. Danes je Dare Kaurič znan kot basist skupine Kingston ter avtor številnih popularnih popevk, ki jih izvajajo kingstoni pa tudi drugi izvajalci.

Ob vsem tem pa je Dare Kaurič tudi pesnik. V njegovem literarnem prvencu, ki ga idrijska Založba Bogataj, katere šef je Damijan Bogataj, pošilja med bralce z naslovom Z besedami in prsti, najdemo besedila iz obdobja punka, pesmi pa tudi poezijo, ki jo je objavljal v Mentorju, Mladih potih, Mladini itd. kot tudi otroške uspavanke iz poznejših obdobij. Knjigi je dodan obsežen fotografski album z dokumenti vseh obdobij Kauričevega življenja in delovanja na področju glasbe v Sloveniji. »Dare Kaurič je izjemen talent, ki ga je udejanjal tako v punk bandu Kuzle kot tudi v komercialnem bendu Kingston. In povsod deluje. Torej ne eno ne drugo, nobena ta skrajnost ne degradira druge, ampak nasprotno, bogati njegov opus,« pravi radijec Jure Longyka in dodaja, da gre za povsem novo spoznanje o njem.

»Povsem drugačen občutek je izdati knjigo kot CD. Res sem ponosen na vse, kar smo naredili,« pravi Kaurič in dodaja, da je to njegov »prvenec in zadnjenec, torej prva in zadnja knjiga …«, čeprav, kot pravi, »raje piše poezijo kot besedila«.
»Pesmi so družbenokritične in ljubezenske. Dare je mojster mikrozgodb malih ljudi, ki so ujetniki samih sebe. V pesmih iz časov njegovih Kuzel je vse povedano brez nekih globokoumnih nakladanj, ampak direktno, kot šus v glavo, kot pravi Dare,« dodaja Milanka Trušnovec, ki je knjigo, v kateri je 69 Kauričevih pesmi, poleg pa še 43 fotografij iz vseh obdobij avtorjevega javnega delovanja in zasebnega življenja, recenzirala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije