HUDA BOLEZEN

Mislili, da šprica šolo, a se je boril z rakom

Objavljeno 15. avgust 2018 18.47 | Posodobljeno 15. avgust 2018 18.47 | Piše: Boštjan Fon

Osemnajstletni Tomaž Pavlović je zaradi tumorja skoraj oslepel. Mati Lidija v skrbi za najstarejšega sina pustila službo in se zadolžila.

Pasji prijatelj mu je v oporo. FOTO: Osebni arhiv
LJUBLJANA – V Tomačevem v Ljubljani je doma 18-letni Tomaž Pavlović. Moral bi opraviti zaključni izpit ličarske stroke, toda glede na razmere bo to zelo težko. »Moj sin bi se rad vpisal naprej v šolo, rad bi postal avtoličar, vendar so se nad njim, nad mano ter nad njegova mlajša brata zgrnile težave, ki so se začele z res težko boleznijo,« pove njegova mami Lidija Teršek.
image
Z bratcema Dominikom in Kristanom (desno) FOTO: Osebni arhiv

Tomaž je igral mali nogomet, se uril v borilnih veščinah tekvondo in kikboks, do leta 2015 je bil član kluba Gepard Ljubljana. Šestnajst let je imel, ko so se pojavili prvi znaki, da je nekaj hudo narobe. Začeli so ga mučiti neznosni glavoboli, nizali so se drug za drugim. Zdravniki so sprva menili, da je fant le namišljeni bolnik, ki zgolj noče v šolo. Sredi maja 2016 pa je pri svojem dekletu omedlel.
image
Tomaž in Lidija sta močno povezana. FOTO: Osebni arhiv

»Njeni starši so poklicali reševalno službo in prejeli odgovor, da ga ne bodo prišli iskat, ker je mladoleten in njegovi starši s tem niso seznanjeni. Tako je ponj odšel moj bivši mož in ga odpeljal na urgenco,« se spominja Lidija.

Dežurna zdravnica ga je po pregledu poslala na infekcijsko kliniko, tam so opravili nekaj testov. Mati Lidija se je oglasila v bolnišnici in se hotela z zdravnico dogovoriti za slikanje glave. Dobila je negativen odgovor. Po odpustu domov in novih glavobolih so ga le slikali. »Poklicali so nas in dejali, da so v glavi našli anomalije, naj ga takoj pripeljemo v bolnico. Takrat je bil Tomaž že skorajda slep, tumor mu je pritiskal na predel možganov, kjer je center za vid.«
Pomoč Tomažu
Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati Tomažu Pavloviću iz Ljubljane, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Tomaža, sklicna številka 7209. Odslej lahko pomagate tudi z SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.


Konec maja 2016 so ga operirali. Z nevrokirurškim posegom so na desni strani možganov odstranili tumor. »Šlo je za hitro rastoči tumor, ki lahko preide tudi na drugo polovico možganov ali v spinani kanal,« pojasnjuje Terškova. »Tumorji so se čez čas res spet pojavili, hkrati še metastaze na levi strani možganov in živčnega sistema. Konec letošnjega junija smo dobili uradno potrjene izvide o sinovem zdravstvenem stanju.« Uradna medicina je od njenega sina verjetno dvignila roke, domneva Lidija Teršek.
 

Veliki dolgovi


Zdravijo ga s kemoterapijo, njegovo telo slabi. »Moj sin ima veliko željo po življenju. Zdravstveno dokumentacijo so hoteli naši zdravniki poslati v Nemčijo. Tam je razloženo, da se je tumor ponovno pojavil v agresivnejšem stanju.« Na njenem naslovu, večjem dvosobnem stanovanju v dveh nadstropjih, je treba zaradi sinovega trenutnega zdravstvenega stanja nujno opremiti prostore in jih prilagoditi, pojasnjuje Lidija, mati samohranilka s tremi sinovi, Tomaž je najstarejši.
2016.
leta je pri dekletu omedlel.


»Najprej je treba opremiti kopalnico za njegove potrebe in spodnji bivalni prostor ter vgraditi drsna vrata. Tomaž samostojno skorajda ne more več hoditi, s pomočjo gre nekaj korakov. Stanovanjske prostore je treba čim prej toliko prilagoditi, da bi bili primerni zanj in za njegove potrebe. Skorajda sama skrbim za tri šoloobvezne otroke, kar je, če si nezaposlen, precej težko. Zaradi sina, ki se mu je stanje pozimi hudo poslabšalo, sem ostala doma, čeprav bi lahko delala. Moj Tomaž se zaradi vseh teh težav sprva sploh ni hotel izpostaviti, toda menim, da bi se lahko s pomočjo ljudi odprtega srca zanj storilo v kratkem času veliko. Žal sama res ne zmorem več. Nimam od kod vzeti. Glede na vse dogodke, ki so zaznamovali našo družino, smo najeli velike kredite, da lahko Tomažu omogočimo dostojno življenje.«
Tomačevci pomagajo Tomažu
Mami Lidija Teršek nas je prosila, da napišemo iskreno zahvalo vsem krajanom Tomačevega: »Tomačevo so pravzaprav svoje naselje, saj so na drugi strani avtoceste kot Ljubljana. Ko se je razvedelo za Tomaževo zdravstveno stanje, mi je veliko prebivalcev ponudilo pomoč in podporo, in to še vedno traja. Nisem si mislila, da živimo v soseski tako dobrosrčnih ljudi.«


Tomaž trenutno hodi na alternativno zdravljenje, ki je seveda samoplačniško. »Zaenkrat mu pomaga. Dvignila se mu je motivacija, počutje se mu je izboljšalo. Celo glavoboli so po dveh mesecih terapij skorajda izginili,« pravi Lidija, ki ni obupala. Tako kot za mlajša Dominika in Kristana bi tudi za prvorojenca Tomaža naredila vse. Toda ostala je sama in z obilo težavami. Na pomoč ji je že priskočila fundacija Jakec in čarobna lučka, prek Krambergerjevega sklada Slovenskih novic lahko pomagate tudi vi, spoštovani bralci in bralke. 
Deli s prijatelji