URBANO ČEBELARSTVO

Mestne čebele dajejo še več medu kot podeželske

Objavljeno 16. oktober 2018 12.00 | Posodobljeno 16. oktober 2018 12.00 | Piše: Primož Hieng

Ljubljana spet v znamenju Čebelje poti, svojevrstne turistične prireditve. Vse zelene površine, kjer nabirajo med, so čiste, saj jih ne škropijo.

Čebelar Sandi Slanc z rumeno potujočo trgovino Fotografije: Primož Hieng
LJUBLJANA – »Ljubljanska Čebelja pot je bila zasnovana leta 2015, temelji pa na bogati tradiciji čebelarjenja, ki na območju zdajšnje Mestne občine Ljubljana sega že v čas prazgodovinskih naselbin, in dejstvu, da v Ljubljani in njeni okolici delujejo kar trije odstotki vseh slovenskih čebelarjev. Čebelja pot je gibanje enako mislečih, ki z najrazličnejšimi dejavnostmi skrbimo za dobro čebel v mestu. Trenutno združuje približno 30 partnerjev, ki so povezani s čebelami in čebelarjenjem, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij, povezanih z zdravjem, do podjetij in seveda čebelarjev,« pravi Maruška Markovčič, snovalka Čebelje poti.

Čebelnjak v 12. nadstropju hotela Park je najvišja točka Čebelje poti v Ljubljani.

Dodaja, da v zadnjem času opažajo povečano željo po čebelarjenju v urbanem predelu mesta. Največji strokovnjak za to je Gorazd Trušnovec, ki med drugim vodi društvo Urbani čebelar. Pravi, da urbano čebelarstvo postaja vse bolj priljubljeno, kar lahko pripišejo povezavi aktivnosti in gibanja za ozelenitev mestnih naselij, trenda zdravega načina življenja in permakulture, samooskrbe in celostnega stika z okoljem. »Obsežna francoska raziskava je dokazala tudi, da so mestne čebele celo bolj zdrave, dolgožive in medonosne od podeželskih sestric, kar pripisujejo biotski pestrosti, prehranski raznolikosti in odsotnosti pesticidov,« poudarja Trušnovec.

image
Žiga Slana in Tina Oblak iz gostilne Pri kolovratu z medeno strjenko

Med urbani čebelarji smo srečali Sandija Slanca z ljubljanskega Rudnika: »Ukvarjam se s pridelavo in prodajo domačega medu, poleg tega imam v ponudbi še cvetni prah, propolis in matični mleček ter druge medene izdelke. Imam tudi potujočo prodajalno na treh kolesih, ki vzbuja veliko pozornosti, saj je moj tovornjaček pobarvan v rumeno.«

Najvišja točka Čebelje poti na vrhu hotela

Sprehod po Čebelji poti je lahko dolg in zanimiv, lahko pa prehodimo samo njen del in spoznavamo življenje čebel, čebelarje in njihove čebelnjake ali zgolj kupimo med in številne medene izdelke, med katerimi je še posebno priljubljena stara pijača medica. Za slednjo v Čebelarstvu Jere iz Dobrunj pri Ljubljani pravijo, da je to pravzaprav medeno vino z najdaljšo zgodovino.
»Začetki čebelarstva Jere segajo v 80. leta, ko se je na delo s čebelami podal moj oče Franc,« pravi čebelar Gregor Jere. Hči Nika, ki nas je sprejela na stojnici, je povedala, da ponujajo več vrst medenega vina. Zanje so prejeli že več pomembnih priznanj. Njihova kostanjeva medica je v zadnjih petih letih večkrat osvojila priznanje šampion kakovosti, lepe nagrade pa so Jeretovi za to medico dobili tudi v ZDA.

image
Teodor Polič z medom z vrha hotela Park

Letos se je Čebelji poti pridružila tudi gostilna Pri kolovratu, ki je z dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani pripravila sladico z medom, medeno strjenko. »Ustvarjanje sladice je potekalo pod mentorstvom Darinke Hull, ki si je zelo prizadevala, da so dijaki na koncu pripravili res vrhunske sladice. Pri nas smo se odločili za eno in jo poimenovali Kolovratova medena strjenka,« je povedala Tina Oblak, ki Pri kolovratu skrbi za organizacijo dogodkov.

Ljubljanski hotel Park, ki je v mestnem središču, se ponaša z vrsto priznanj, saj sledijo številnim pobudam trajnostnega turizma. »Pred dvema letoma smo postali del Čebelje poti, saj smo na streho hotela poleg mini zeliščnega vrta postavili štiri panje s čebelami. Pri tem nam je v veliko pomoč urbani čebelar Gorazd Trušnovec,« je povedal Teodor Polič, prodajni zastopnik hotela. »Letos smo pridelali 60 kilogramov medu. Čebelnjak v 12. nadstropju hotela Park je najvišja točka Čebelje poti v Ljubljani. Čebele se kljub višini dobro počutijo. Okoli nas je več parkov, v bližini je tudi Golovec, tako da imajo dobre razmere za pašo. Pa še nekaj je pomembno: vse zelene površine, kjer nabirajo med, so čiste, saj jih ne škropijo.«

Cilj je približati čebele vsem

Na Medenem dnevu smo lahko poskusili tudi tivolski med, ki ga prideluje Damir Škraban. Svoje bele panje je postavil v največjem ljubljanskem parku, žal pa je pred kratkim nekdo s strupom namerno uničil dve čebelji družini. »V duhu urbanega čebelarstva smo postavili moderno stojišče z nakladnimi panji na obrobju mestnega parka Tivoli,« pravi Škraban. »Naše čebele so neposredno pri vhodu v Tivoli iz Rožne doline, blizu rastlinjaka in čolnarne.

image
Damir Škraban, desno, je predstavil tivolski med.

Lokacija spada pod zavarovano območje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Stojišče je izdelano iz lesenih in betonskih elementov, ki so jih oblikovali študentje fakultete za arhitekturo. Izbrani so bili v sodelovanju z MOL. Stojišče je odmaknjeno od glavnih sprehajalnih poti, hkrati pa zadosti dostopno, da se lahko vsi zainteresirani obiskovalci prosto približajo in opazujejo čebele. Naš cilj je približati čebelarjenje vsem, ki jih to zanima, želimo pa obogatiti ponudbo mestnega parka Tivoli.«
30 partnerjev trenutno združuje Čebelja pot.
Deli s prijatelji