PRETRES V NSI

Ljudmilo Novak odnesel strankarski scenarij B

Vsi vabijo na kavo, na kosilo nihče. Mladi Hajdi menda z nagrbančenim čelom.
Fotografija: Ljudmila Novak. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Ljudmila Novak. FOTO: Jure Eržen

Poznavalci tudi zdaj, ko ​Ljudmila Novak ni več predsednica Nove Slovenije, na njeno mesto pa je inštaliran leta 1983 rojeni Matej Tonin, še kar opozarjajo na strankarsko raziskavo o utripu volivcev, ki so ga izmerili že pred nekaj meseci.
Takrat so izmerili, da sta Novakova in Tonin kar poravnana v prepoznavnosti. Zdaj pa je – vsaj tako je slišati – na plan priplaval plan B.

Ker se Novakovi niso uresničile želje in je na predsedniških volitvah pogorela in pristala tudi za največjo tekmico Romano Tomc, evropsko poslanko konkurenčne opozicijske stranke SDS, je zaukazano priložnost (za zdaj v funkciji vršilca dolžnosti) za vodenje stranke predala omenjenemu Toninu. In ne, kot so jeli zagotavljati nekateri, Valentinu Hajdinjaku, ki ga sicer v javnosti poznamo kot tiskovnega predstavnika prve vlade Janeza Janše, med novinarji pa se ga še vedno drži vzdevek Hajdi.


Matej Tonin, ki je zdaj kot v. d. prevzel vodenje NSi, poudarja, da je čas za mlado generacijo, ki se mora dogovoriti o prednostnih nalogah do leta 2030. Njegov cilj na volitvah je podvojitev števila poslancev, pomoč mu je zagotovila tudi Novakova (čeprav kislega obraza). Slednjo je sicer inštalirani vršilec dolžnosti označil za politično mamo, ki je mlade v stranki spodbujala.

Še bolj jezna Ljudmila

»Vem, da me čakajo težki časi, da bo padla marsikatera čez moj hrbet. Verjamem pa, da lahko z energijo mladih in izkušnjami starejših dosežemo veliko,« že napoveduje Tonin, iz stranke pa je slišati, da Novakova sicer ostaja v stranki in bo kandidirala na letošnjih parlamentarnih volitvah, na jesenskem kongresu pa jo bodo po Toninovih navedbah predlagali za častno predsednico. Je pa vse glasneje slišati, da je vse to kaj malo verjetno, saj naj bi bila Novakova še bolj užaljena »zaradi vsega skupaj« kot Hajdi, ki naj bi bil sprva v igri za položaj vršilca dolžnosti.

O špekulacijah in koalicijah pa se za zdaj nihče ne upa kaj veliko na glas govoriti. Je pa po hodnikih mogoče slišati, da utegne NSi vse presenetiti, »še posebno ker menda ni v igri niti povezovanje z Marjanom Šarcem, še manj z Lojzetom Peterletom«. Kar je še bolj grozno, pa je, da so si nekateri že začeli – vsaj tako portali – deliti ministrske stolčke. Tudi kadri iz NSi naj ne bi bili izvzeti, kar naj bi Novakovo Ljudmilo še bolj jezilo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije