OLIMPIJSKE IGRE

Klemen Bauer razočaran nad Fakovo odločitvijo

Slovenska moška biatlonska štafeta brez prvega moža deseta na OI. Naslov olimpijskih prvakov nekoliko nepričakovano Švedom.
Fotografija: Klemen Bauer je svoje olimpijske nastope ocenil kot uspešne. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Klemen Bauer je svoje olimpijske nastope ocenil kot uspešne. Foto: Matej Družnik

PJONGČANG – Potem ko je bil Jakov Fak že na startnem seznamu za včerajšnjo moško štafetno preizkušnjo v biatlonu (4 x 7,5 km), je le nekaj ur pred začetkom tekme sporočil, da se je zaradi izčrpanosti ne bo udeležil. Namesto njega je prvič na teh olimpijskih igrah priložnost za nastop dobil Lenart Oblak, ki je zelo spodobno opravil nalogo ter skupaj z reprezentančnimi kolegi Miho Dovžanom, Klemnom Bauerjem in Mitjo Drinovcem priboril Sloveniji deseto mesto, okrog katerega so se sukali pravzaprav od starta do cilja. Za nekoliko presenetljivimi švedskimi zmagovalci Peppejem Femlingom, Jesperjem Nelinom, Sebastianom Samuelssonom in Fredrikom Lindströmom, ki so jim družbo na odru za najboljše delali drugouvrščeni Norvežani Lars Helge Birkeland, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø in Emil Hegle Svendsen (+ 55,5) ter tretjeuvrščeni Nemci Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer in Simon Schempp (+ 2:07,1), so naši biatlonci zaostali za pet minut. Na prejšnjih zimskih OI v Sočiju so bili še šesti (ob Bauerju in Faku sta bila pred štirimi leti v ekipi še Peter Dokl in Janez Marič), z zlatimi lovorikami so se tedaj ovenčali Rusi.

V zadnjem krogu so ga zapekle noge

Kot prvi od Slovencev se je včeraj po progi pogumno pognal Dovžan. »Moja taktika je bila takšna, da sem poskušal priti čim bolj v ospredje, kar mi je sprva tudi uspelo. Ker sem se v uvodnem krog počutil zelo dobro, sem se prebil naprej – celo do tretjega mesta. Pri prvem streljanju sem zadel vse tarče, pri drugem zgrešil zadnjo, ko glava ni bila več stoodstotno zbrana. A sem jo z drugo popravo le pokril. V zadnjem krogu so me nato malo zapekle noge, na počasnem snegu je bilo kar težko,« je priznal 24-letni član ŠD Gorje in pristavil, da bi bili s Fakom zagotovo uvrščeni višje. Bauer odločitve olimpijskega podprvaka, ki se je tik pred zdajci odpovedal nastopu, ne razume. »Ne razumem ga, a tega ne bi preveč komentiral. Lahko rečem le, da sem bil nad njegovo odločitvijo kar razočaran,« je omenil 32-letni Ihanec, ki se je včeraj še posebno potrudil, ker je imel vseskozi pred očmi, da je to zadnja biatlonska tekma na teh OI.

Lenart Oblak je spodobno opravil nalogo v štafeti biatloncev. Foto: Matej Družnik
Lenart Oblak je spodobno opravil nalogo v štafeti biatloncev. Foto: Matej Družnik


»Ker bom imel zdaj dovolj časa za počitek, bi bilo škoda, če bi privarčeval še kaj moči. Žal mi je pri drugem streljanju malo zagodel veter, zapihal je močan sunek in moral sem se odločiti, kakor sem se, saj bi v nasprotnem primeru izgubil še več časa. Cena za to je bila en kazenski krog. A s to postavo je 10. mesto super. Da Jakova ni bilo v ekipi, se je seveda precej poznalo. Vsi vemo, kam spada,« je povedal Bauer. Svoje nastope v Pjongčangu je ocenil kot uspešne, saj je izpolnil osnovne cilje. »Tekaško formo sem dobro načrtoval, na vsaki tekmi sem bil med najhitrejšimi, na žalost pa sem vsakič zgrešil en strel preveč, tako da mi manjka pika na i, po katero pride večina športnikov na OI. A sem se s tem, da je nimam, sprijaznil, prizorišče zapuščam z dvignjeno glavo,« je zaupal najizkušenejši slovenski reprezentant, ki mu bodo igre ostale v lepem spominu. Ker se njegovo telo bolje odziva pri nižjih temperaturah, se je v Pjongčangu počutil zares odlično.

Ideje za nov ekstremni podvig se nabirajo

Na vprašanje, ali bo vztrajal do naslednjih OI v Pekingu, je odvrnil, da v tem trenutku tega še ne more potrditi. »Potrebujem daljši razmislek, da se odločim, kako naprej. Po koncu sezone bo treba narediti analizo, v katero smer naprej,« je dejal Bauer, ki bo, ker se dobro razume z deskarji, danes šel navijat zanje v Phoenix Park, zvečer pa si bo privoščil kakšno pijačo in morda razmislil o novem ekstremnem podvigu. »Ideje se nabirajo, upam, da bom katero od njih tudi uresničil.«

Kljub snegu, ki je zaviral, je v štafetni preizkušnji užival tudi Drinovec. »Serviserji so se odlično odrezali, tako da sem lahko ohranjal stik z Martinom Fourcadom, s katerim sva precej časa tekla drug za drugim. Ko sem se pognal za njim, so se trenerji po mojem že malo ustrašili zame, vendar pa nisem imel težav. Martin mi je bil velika podpora, prvi krog sva tekla skupaj, po prvem streljanju mi je malo ušel, po drugem strelskem postanku sem ga ujel, na koncu pa je pred menoj predal le kakšnih deset sekund,« je razkril Bauerjev klubski kolega in za Fakovo odsotnost komentiral takole: »Glede na to, da je olimpijski podprvak, ima vso pravico, da se sam odloči. Do konca sezone še ena triada, Jakov se bori za skupno tretje mesto, zato njegovo odločitev spoštujem.« S svojim nastopom je bil zadovoljen tudi Oblak, še toliko bolj, ker je šele tri ure pred startom izvedel, da bo tekmoval.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije