Kdo bo srečnež? Med epidemijo do loto milijonov

V današnjem v eurojackpotu srečneža čaka 90 milijonov. Zaradi koronavirusa več igralcev na spletu in prek mobilne aplikacije.
Fotografija: Domači loto je bil na vrsti sredo, evropski je danes. foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Domači loto je bil na vrsti sredo, evropski je danes. foto: Igor Mali

Koronavirus je vplival tudi na igre na srečo: športne stave ne ponujajo več obilja vsakodnevnih dogodkov, poslovalnice Loterije Slovenije so morale zapreti vrata. A nagrade se niso zmanjšale, in prav ta teden sta se Slovenkam in Slovencem nasmihali dve možnosti, da čez noč postanejo milijonarji: na slovenskem lotu, ki je bil v sredo, dobrega milijona ni nihče zadel, a danes je nova priložnost in vas lahko zadene evropska sreča, v najboljšem primeru odnesete 90 milijonov bruto oziroma po plačilu davka 76 milijonov evrov in pol!

Milijoni kombinacij za milijone

Prvi dan letošnjega leta je sreča na slovenskem lotu zadnjič navrgla sedmico nekomu, ki je listek vplačal v Radečah, prinesla mu je 1,7 milijona evrov. Znesek je odtlej naraščal, v skladu za sedmico je bil v sredinem žrebanju 1,420.000 evrov. Še več denarja se nasmiha na petkovem žrebu eurojackpota, kjer je glavna nagrada – in hkrati najvišja možna, za sedem pravilnih številk (5+2) – 90 milijonov evrov, neosvojena že pet tednov.

Mateja Slamnik Kos z Loterije Slovenije FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mateja Slamnik Kos z Loterije Slovenije FOTO: DEJAN JAVORNIK

Mateja Slamnik Kos z Loterije Slovenije (LS) pa opozarja, da je milijonski tudi dobitek šestih pravilnih številk izmed sedmih, imenovan 5+1: »V skladu za 5+1 je visokih 23 milijonov evrov.« Matematično nam pojasni, kolikšna je verjetnost tega dobitka v primerjavi s sedmico: »Za 5+1 je mogoče vplačati nekaj manj kot 6 milijonov kombinacij, za jackpot pa je mogočih kar 95 milijonov kombinacij.«


Te dni pa je marsikomu zaradi koronavirusa oteženo tudi vplačevanje lota, od 16. marca je namreč zaprta prodajna mreža poslovalnic LS, ki je sicer »pomembna prodajna pot«, kot pravijo. A na srečo je njihova mreža že prej vključevala tudi pošte in bencinske servise, vplačila ponekod sprejemajo redke odprte trafike. Močen kanal je igranje prek njihove spletne strani oziroma mobilne aplikacije: »Število spletnih igralcev in uporabnikov mobilne aplikacije se je v zadnjem mesecu seveda nekoliko povečalo,« pove Slamnik Kosova, ki v isti sapi opozarja, da je igranje loterije prek spleta varno z vidika skrbi za lastno zdravje ter zdravje drugih. Kljub temu pa marsikdo (podobno kot pri elektronskih knjigah) raje prisega na šelestenje papirja in ročno izpolnjevanje listkov. Malce bolje bo za igralce od naslednjega ponedeljka, ko bodo smeli odpreti še približno 30 prodajnih mest specializirane prodajne mreže – izjema bodo prodajalne v trgovskih centrih, kjer zaenkrat še ne boste mogli vplačati svojih morebitnih milijonov.

Zastaralni roki ne tečejo

Marsikdo se je spraševal tudi glede zastaralnih rokov, do katerih je treba prevzeti dobitek, ter kako bo prišel v Ljubljano na glavno loterijsko blagajno po svoje srečne milijone (ali vsaj zadetke nad 299,99 evra, ki so obdavčeni in si jih morate pustiti izplačati v prestolnici). V času epidemije je zaprta glavna blagajna Loterije Slovenije na sedežu družbe, omogočeno je le izplačilo dobitkov, višjih od 2000 evrov, vendar le po predhodni najavi po telefonu. »Igralci ukrep razumejo, spoštujejo, v zadnjem mesecu Loterija ne beleži nobenih težav v zvezi s tem,« o praksi glede srečnih nagrajencev pojasni Slamnik Kosova.
Sicer pa od 16. marca (do odprave izrednega stanja) tako ali tako ne tečejo zastaralni roki za izplačilo dobitkov: »Rok se tako avtomatično podaljša vsem neizplačanim dobitkom. O ponovnem začetku zastaralnih rokov bomo vse igralce pravočasno obvestili.«


Morda se nekomu nocoj nasmehne sreča. »Lahko rečem, da smo Slovenci kar srečni pri iskanju sreče v igri eurojackpot: trije Slovenci so milijonarji.« Ob njih je še 12 Slovencev prejelo dobitek 5+1, vreden več kot 200.000 evrov. Bomo naslednjega dobili že zvečer? 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas