ONESNAŽENOST ZRAKA

Jim lažejo, da dihajo bolje?!

Objavljeno 15. maj 2020 21.44 | Posodobljeno 15. maj 2020 21.45 | Piše: Roman Turnšek

Hrastničani so prepričani, da Arso prikriva zastrupljanje v Zasavju.

Kljub nelogičnosti, nesmiselnosti in zgrešenosti postavitve, kot menijo krajani, je postaja zacementirana za nadaljnjih 30 let! FOTO: Roman Turnšek
V Hrastniku je v zadnjem času glede onesnaženosti zraka prav nenavadna situacija. Ne le zaradi že pregovorno slabega, ampak zaradi prikrivanja resničnega stanja, kot meni veliko občanov.
 

Meri, kjer ni kaj meriti


Postaja namreč meri, da imajo v Hrastniku vse boljši zrak. Tem podatkom pa ne verjame nihče. Še posebno ker ima po podatkih NIJZ iz obdobja med letoma 2016 in 2018 Hrastnik najvišjo stopnjo umrljivosti zaradi posledic čezmerno onesnaženega zraka v državi, umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja pa je v istem obdobju druga najvišja. Merilna postaja kaže podatke, ki so popolno nasprotje temu. Postavljena je sredi športnega parka, odmaknjena od prometa, industrije in individualnih kurišč.
image
Lokacija merilne postaje poleg krajanov jezi župana Marka Funkla. FOTO: Občina Hrastnik

Občinska oblast in krajani trdijo, da je postavljena povsem zgrešeno. Občina je zato lani na agencijo za okolje (Arso) naslovila prošnjo za prestavitev s sedanje lokacije. Hkrati so pozvali k postavitvi dodatnih premičnih postaj. »Vse z željo, da dobimo reprezentativne podatke, ki bi pokazali realno stanje kakovosti zraka v Hrastniku. Prejeli smo negativen odgovor, da je bila leta 2018 podpisana dolgoročna pogodba za uporabo sedanje lokacije,« pravijo na občinski upravi.
V čigavem interesu je postavitev merilne postaje sredi parka?


Pogodba, ki jo je podpisal še prejšnji župan, je bila sklenjena za 30 let. Lansko jesen pa je občina prejela obvestilo o prenehanju uvrščanja Hrastnika med območja s slabo kakovostjo zraka, s tem pa se ne strinjajo. »Ravno zaradi nepripravljenosti izvajanja meritev na reprezentativnih mestih,« pravi župan Marko Funkl. Enako menijo občani. »Sprašujemo se, v čigavem interesu je postavitev merilne postaje sredi parka, če vemo, da na primer v sosednjem Zagorju postaja stoji v centru ob glavni prometni poti, v Ljubljani in drugih mestih jih prav tako nimajo v parkih,« še dodaja župan.
 

Dokazujejo degradiranost


Drugačno plat zgodbe predstavi Arso. »Večina merilnih mest je postavljena v mestno okolje na lokacije, na katerih so ravni reprezentativne za izpostavljenost večine prebivalstva in nanje ne vpliva samo en vir onesnaženja. Trenutna merilna postaja v Hrastniku je po strokovni oceni na lokaciji, kjer meritve kažejo stanje kakovosti zraka za večino. V neposredni bližini so šola, vrtec in zdravstveni dom, kjer preživijo veliko časa ranljive skupine ljudi,« pravijo. Željo občine po prestavitvi postaje na lokaciji, kjer menijo, da je kakovost zraka slabša, so na Arsu zavrnili zaradi nereprezentativnosti.
Od lani Hrastnik se spada več med območja s slabo kakovostjo zraka, s tem pa se njegovi prebivalci ne strinjajo.


»Nenavadno je, da se občina trudi dokazati degradiranost. Običajno ljudje radi živimo v čistem in dobrem okolju. So sredstva, ki bi jih občina pridobila na račun svoje degradiranosti, pomembnejša kot dejstvo, da večina prebivalcev diha neonesnažen zrak? Stroški s postavitvijo merilnega mesta so ogromni in ga ni mogoče enostavno prestavljati,« še poudarjajo. 
Deli s prijatelji