DRUŽINSKA TRAGEDIJA

Hudo ranil ženo in si sodil

Objavljeno 01. april 2020 07.48 | Posodobljeno 01. april 2020 07.48 | Piše: Oste Bakal, Tanja Jakše Gazvoda

Druga družinska tragedija v manj kot dveh tednih: Danijel Weingerl pretepel Zinko, znanec ga je našel mrtvega. Psihiatri opozarjajo na negativne posledice samoizolacije.

V Dolenji vasi pri Črnomlju je nasilne smrti umrla Zinka Englaro. FOTO: Marko Feist
Potem ko je pred slabima dvema tednoma 67-letnik v Beli krajini ubil svojo ženo, se je v ponedeljek popoldne družinska tragedija pripetila še v Prlekiji: 52-letnik je hudo ranil ženo in si sodil.
image
Danijel Weingerl se je pripeljal do znančeve hiše. FOTO: FOTO: Oste Bakal

Po doslej znanih podatkih je Danijel Weingerl v domači hiši v Bolehnečicih pretepel enako staro Zinko Weingerl. Reševalci Nujne medicinske pomoči ZD Gornja Radgona so jo odpeljali v bolnišnico, osumljeni Danijel pa se je skozi bližnji gozd odpeljal v sosednjo vas Kuršinci v ljutomerski občini in si na domačiji Slavka Nedeljka sodil.
 

Nekaj se bo moralo zgoditi


Kot je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš, so bili policisti v ponedeljek okrog 17.30 obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v zasebnem prostoru, okrog 18. ure pa o samomoru. »Z ogledom kraja dejanja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 52-letni moški fizično napadel svojo ženo, ta je med dejanjem zbežala iz hiše po pomoč. Po dejanju je kršitelj kraj zapustil in odšel do hiše svojega znanca, tam je na podstrešju gospodarskega poslopja storil samomor z obešanjem. Oškodovanka je bila v dejanju hudo telesno poškodovana. Po vseh zbranih obvestilih bo podano poročilo na okrožno državno tožilstvo v zvezi storitve kaznivega dejanja nasilja v družini in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe.«
image
Slavka Nedeljka je tragedija pretresla. FOTO: Oste Bakal

Kot pravi Nedeljko, je Weingerla poznal že dolgo, minule dneve je bil pri njem večkrat na obisku: »Pri meni se je najprej ustavil prejšnji petek, a se je kmalu odpeljal, ker da ima neko delo v Ključarovcih. V soboto je bil tukaj dlje, v ponedeljek pa že zjutraj in nato popoldan, nekaj sva popila. Vsakokrat je bil potrt in je nenehno ponavljal, da se bo nekaj moralo zgoditi, da bo v Bolehnečicih gorelo. Že v soboto sem poklical njegove, naj kaj naredijo, naj ga spravijo v bolnišnico, da se res ne bi kaj zgodilo, ker je na koncu z živci. Rekli so, da ga bodo poklicali in se z njim pomenili.«

Dodal je, da je Weingerla usodno popoldne peljal domov. »Ker je k meni prišel peš, sem ga okoli 16.45 odpeljal v Bolehnečice, sam pa sem se ustavil pri znancih. Ko so me poklicali svojci pretepene Zinke in mi dejali, naj pokličem policijo, če bi opazil Danijela, sem šel takoj domov. Pred hišo sem videl njegov kombi. Klical sem ga, a ker se ni oglašal, sem najprej mislil, da je zaspal, nato pa ga našel na podstrešju,« je pojasnil pretreseni Slavko Nedeljko.
 

Povsod sta bila skupaj


V četrtek, 19. marca, je življenje zaradi družinskega nasilja izgubila 67-letna Zinka Englaro iz Dolenje vasi pri Črnomlju. S polenom jo je v hodniku domače hiše pokončal njen mož, prav toliko star Peter Englaro. Večkrat jo je udaril po glavi, in ko je nemočna in negibna obležala na tleh, je sam poklical reševalce. Ti so bili zelo hitro na kraju družinske tragedije, a nesrečnici zaradi hudih poškodb niso mogli več pomagati. So pa reševalci o uboju obvestili policiste.
image
Nevropsihiater Jožef Magdič, dr. med. FOTO: Oste Bakal

Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom je bil Englaro, osumljen uboja, izpuščen na prostost, so pa policisti dan po tragediji sporočili, da moškega, ki je dvignil roko nad svojo ženo, v preteklosti nikoli niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Zakaj je prišlo do spora in krvavega obračuna, zaenkrat še ni znano. Zakonca sta se tudi sicer držala bolj zase, a nikoli ni bilo slišati, da bi bilo med njima kaj narobe, zadnje čase sta bila veliko skupaj. »Kamor sta šla, sta šla skupaj, tudi v trgovino, pa veliko sta se sprehajala. Tudi zato ne morem verjeti, kaj se je zgodilo med njima, da je Petru tako počilo. Ko sem včeraj slišal rešilca, sem najprej pomislil, da se je Zinki stanje poslabšalo, bila je namreč bolna,« je dan po tragediji povedal eden od domačinov te belokranjske vasi, ki ima vsega 15 hiš.
 

Ni pripravljenosti za dogovor


Družinsko nasilje na skrajnem severovzhodu države že dlje spremlja ugledni, zdaj upokojeni nevropsihiater Jožef Magdič, dr. med., tudi nekdanji sodni izvedenec. V trenutnih izrednih razmerah opozarja na nezmožnost komuniciranja med že tako odtujenimi zakonci in partnerji, kar pripelje do nasilja. Po njegovih besedah gre za nekakšen travmatiziran družinski odnos, kjer je potrebne več komunikacije, ta pa ni mogoča. »Ko so nekoč nastale težave, smo šli v službo ali na sprehod, da se je druga stran ohladila.

Sedaj pa je stanje drugačno, vseskozi smo skupaj med štirimi stenami in zato prevladuje agresivna komunikacija, ki prehaja v nasilje. Če bi se človeško usedli in konstruktivno dogovorili, bi bili problemi morebitni rešeni. Žal se v tem času dve tretjini konfliktov konča negativno, le ena s konstruktivnim dogovorom. Ocenjujem, da ni pripravljenosti za dogovor in potem ni mogoča zgladitev konfliktov. Zdaj imamo veliko časa, in če bi bila pripravljenost za konstruktiven pogovor, težav ne bi bilo,« je prepričan dr. Magdič.
Žal se v tem času dve tretjini konfliktov konča negativno, le ena tretjina s konstruktivnim dogovorom.


Na negativne plati samoizolacije opozarja tudi klinični psiholog in direktor ljubljanske psihiatrične klinike dr. Bojan Zalar: »Dlje ko bodo trenutne razmere trajale, intenzivnejše bodo psihične posledice v obsegu in intenziteti.« Kot je izpostavil, ima samoizolacija »v večini primerov negativne psihološke posledice, ki vključujejo simptome postravmatskega stresa, zmedenost in jezo. Daljše trajanje osamitve povečuje strah pred okužbo, frustracijo, zdolgočasenost, strah pred pomanjkanjem hrane in neresničnimi informacijami in izgubo delovnega mesta.« Pojasnil je, da ima lahko negotovost zaradi potencialne grožnje bolezni dramatične posledice, kot so samomor, trajnejša jezavost ali agresivnost, tudi prekinjanje samoizolacije.
Deli s prijatelji