SLOVENIJA ŠE KUPUJE

Gasilci v 10 dneh do kitajskih mask

Število žrtev zaradi novega koronavirusa naraslo. Spet odprte cvetličarne in drevesnice.
Fotografija: Marsikdo bo lep vikend izkoristil za delo na vrtu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marsikdo bo lep vikend izkoristil za delo na vrtu. FOTO: Jože Suhadolnik

Ta sončni konec tedna bodo lahko mnogi izkoristili za delo na cvetličnih gredicah, saj so od včeraj odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Dovoljena so gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, v hišah oz. stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki. Sta pa tudi pri teh dejavnostih nujni dosledna uporaba zaščitne opreme (maske, rokavice) ter ohranjanje varne razdalje do drugih oseb. Če posameznik vrtnarije, drevesnice ali cvetličarne nima v občini prebivališča, je dostop v drugo občino dovoljen, vendar le do najbližje tovrstne storitve po javni cesti ali javni poti.
Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da v Sloveniji hitrost širjenja virusa narašča nekoliko počasneje kot globalno: »Nekatere ukrepe, ki jih je Slovenija uvedla zgodaj, na primer obvezno nošenje zaščitne maske, uvajajo tudi druge države. O spremembi prejšnjih nasvetov razmišljajo tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji. Ta veliko razmišlja, virus pa napreduje in napreduje.«

Najprej zaščita, nato delo

Kot vse kaže, se zelo počasi končuje obdobje ustavljenih tovarn in čakanja na delo. Vlada namreč, kot je včeraj pojasnil Kacin, intenzivno proučuje, kako postopoma sprostiti gospodarski krč in znova zagnati gospodarstvo. Pri čemer je treba zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev. »Naš namen je, da bi dnevno iz lokalne proizvodnje zagotovili vsaj 100.000 mask,« je pojasnil. Ta številka je sicer že dosežena, a »poraba bo velika«, je izpostavil. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je včeraj prek twitterja sporočil, da je v skladišče civilne zaščite v Rojah zjutraj prispel milijon troslojnih zaščitnih mask, že v četrtek zvečer pa je javnost obvestil tudi o dostavi 19.500 mask FFP2.
V turistični kompleks Bioterme Mala Nedelja so preselili prvih 15 stanovalcev DSO Ljutomer. FOTO: Oste Bakal
V turistični kompleks Bioterme Mala Nedelja so preselili prvih 15 stanovalcev DSO Ljutomer. FOTO: Oste Bakal

V prvih dneh po razglasitvi epidemije smo lahko pri vladnih predstavnikih na veliko poslušali, kako težko je priti do prepotrebne zaščitne opreme. In da so se pri tem srečevali tudi s številnimi logističnimi težavami oziroma da so morale na pomoč priskočiti druge države, na primer Češka. Zato je zanimiva izkušnja PGD Mengeš: »V ponedeljek, 30. marca, smo si mengeški gasilci prek lastnih povezav zagotovili dodatnih 600 mask FFP2 za zaščito operativnih gasilcev. Maske so bile naročene 20. marca na Kitajskem in so, glede na izredno stanje, prišle v Mengeš v le 10 dneh. Zdaj smo dodatno opremljeni in pripravljeni za pomoč vam kot vedno do sedaj!« so v četrtek zapisali na facebooku. Predsednik društva Sandi Jaklič nam je pojasnil, da so od države prejeli nekaj malega zaščitne opreme, za kar so seveda zelo hvaležni, a to ni bilo dovolj za delo njihovih operativnih gasilcev, zato so morali poiskati lastne kanale, in to so storili uspešno.

Padla prodaja goriva

Google med pandemijo oblastem več kot 100 držav posreduje gibanje ljudi. Na primeru Slovenije podatki za marec kažejo, da se je obisk javnih krajev (restavracij, trgovin, muzejev ...) v primerjavi s povprečjem zmanjšal za 88 odstotkov. Za 92 odstotkov se je zmanjšala mobilnost ljudi v trgovinah z živili, na tržnicah, lekarnah in specializiranih prodajalnah, mobilnost v smeri lastnih bivališč pa se je povečala za 13 odstotkov.

Sicer pa je zaradi strogih ukrepov na cestah manj vozil, kar se pozna tudi na bencinskih črpalkah, ki beležijo padec prodaje pogonskih goriv. Padec je večji predvsem na bencinskih servisih na avtocestnem križu in v bližini meje z Italijo, so pojasnili v OMV Slovenija, na Petrolu pa pravijo, da je na nekaterih bencinskih servisih v Sloveniji prodaja upadla tudi za več kot 50 odstotkov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije