KONČNO

Gasilci po treh desetletjih dobili novo

Pelje 3500 litrov vode in osem mož. Pravijo, da zdaj veliko lažje spijo.
Fotografija: Ponosen Adi Salihović FOTO: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Ponosen Adi Salihović FOTO: Milan Glavonjić

STARA CERKEV PRI KOČEVJU – Enolični zvoki gasilskih siren, varovalni trakovi okoli dela šolske stavbe, ki je junija 2013 pogorela v požaru velikih razsežnosti, množica mož v temno modrih uniformah in še več deset vaščanov ob mogočni lipi sredi Stare Cerkve, tudi domači župnik Anton Ferlinc, prvi sosed tamkajšnjih gasilcev, so bili del svečane množice, ki je po prihodu kočevskega župana dr. Vladimirja Prebiliča in tovarišije Gasilske zveze Kočevje ob zvokih Prešernove Zdravljice sijoče zrla v največjo (premično) pridobitev vselej pogumnih gasilcev PGD Stara Cerkev. »To si naši fantje, med bojevniki proti požaru so tudi dekleta, vsekakor zaslužijo. Če bi imeli tako velikega hrusta ob krotenju ognjenih zubljev pred leti, bi jih sigurno prej zlomili,« sta drug drugemu dajala navdih starejša gasilca.

Dotrajana je odslužila namenu

Rahlo dotrajano cisterno za prevoz vode (tudi) v sušnem obdobju in z nadgradnjo, prilagojeno za posredovanje ob elementarnih nesrečah, požarih, bodo po 33 letih služenja svojemu namenu odpeljali, nova pa bo ponos voznega parka in tehnične opreme gasilcev. »Poleg posode za 3500 litrov vode in opreme, ki je v notranjosti zložena po merilih gasilske zveze, je v vozilu prostor prilagojen tudi za osem operativnih mož,« pokaže na cisterno Vojko Puc, predsednik PGD Stara Cerkev. A to ni edini ponos, ki ga je izpostavil predsednik. »Res je, da sta gasilska zveza in občina primaknili denar, nam je pa še kako pomembno, da smo razliko, brez pomislekov, zbrali gasilci in krajani s prostovoljnimi prispevki,« se smeji Vojku Pucu. Gasilska druščina se je pred uradnim snidenjem in po njem pomenkovala o preteklih dogodkih, še zlasti pa o posredovanju pri sanaciji strehe, ki jo je decembra razkril veter. Spomini niso zbledeli niti po šolskem požaru. »Ta intervencija, ki je na noge dvignila celotno Kočevje, je bila moj poveljniški krst. Priznati moram, da sem se na koncu med ognjem, dimom, dolgo nočjo in napornim dnevom malce izgubil,« je s pogledom na prej pogoreli in zdaj dozidani del šole dejal poveljnik društva Alen Henigman.
Da daje vozilo gasilcem pogum po dveh trpkih izkušnjah in dejstvu, da pokrivajo veliko območje s požarno ogroženostjo, je pritrdil tudi Adi Salihović. »Zdaj smo na konju. Ob tej cisterni lažje spimo, saj je tolikšna količina vode, ki bi jo zlili na goreči objekt, podlaga za nalogo, opravljeno z odliko. Sicer pa nas je pridobitev toliko navdajala, da smo večer pred snidenjem okolico in notranje prostore temeljito uredili,« je ponosen Alen. Enako tudi njegova hčerka Patricija, ki ima komaj deset let, a že štiri leta gasilske podlage. »Z atijem grem vedno na vaje. Hočem pomagati in biti gasilka kot odrasli,« je dejala pogumna in zgovorna deklica.
Nakup vozila spada v okvir investicijskega programa, ki ga je potrdil kočevski občinski svet leta 2014. To je v tem mandatu predzadnja večja pridobitev gasilske zveze, gasilci v Šalki vasi pa bodo dobili vozilo za gozdne požare, je povedal Bojan Kocjan, poveljnik Gasilske zveze Kočevje. Nadeja se, da bodo zmogli zbrati denar za nakup novih dvižnih lestev. Občina je v šestih letih v operativnem programu zagotovila 960.000 evrov za opremljanje gasilcev. Da bo pridobitev služila svojemu namenu, gasilci pa jo čim manj uporabljali za krotenje ognja, je v krajši pridigi stvarnika zaprosil tudi domači župnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije